5. måned - Gør barnet kravleklar
SPONSORERET indhold

5. måned - Gør barnet kravleklar

Af:: Uddrag fra bogen Babykalenderen, 6. udgave, 2009
13. feb. 2009 | Børn | Vores Børn

Den medfødte kravlerefleks er nu væk, og jeres barn vil måske begynde at øve sig i at krybe. For at hjælpe barnet med at lære dette kan du lægge det på maven og presse let på fodballerne. Dit barn vil så prøve at mave sig frem. Det varer dog flere måneder, før barnet af sig selv på denne led kan komme nogen vegne.

UGE 17:
Seng: Hvis jeres barn har sovet i en vugge, lift eller babyseng indtil nu, kommer der snart et tidspunkt (i tre-seksmånedersalderen), hvor det får behov for noget mere plads. Det opnås i en tremmeseng, der er cirka 110 centimeter lang og 65 centimeter bred. Sådan en seng kan bruges, til barnet er cirka to et halvt år gammelt og er klar til en seng uden tremmer. Det er vigtigt at finde en solid og sikker seng og desværre ikke altid en god idé at bruge et 20 år gammelt, romantisk arvestykke. Om ikke så mange måneder er jeres barn blevet en stor og vild tumling, som vil pille og flå i alle ender af sengen, og mulighederne for ulykker er mange.

Madras: I kan få springmadrasser og forskellige typer skummadrasser, men det er tvivlsomt, om et lille barn overhovedet kan udnytte en springmadras. Vælger I en skummadras, så køb en, der kan vendes, så den ikke bliver ligget skæv. Og sørg for, at madrassen er foret med et materiale, der kan ånde. Ellers bliver den hurtigt alt for varm.

UGE 18:

Når jeres barn er mellem fire og seks måneder, vil det blive mere sultent, og det er tid til at udvide menuen.

Nogle børn begynder at vågne hyppigere om natten på grund af sult. Mange er nu også motorisk klar til at få deres mad serveret med ske; de har kontrol over overlæben og kan bevæge tungen bagud. Hvis I føler, at jeres barn ikke er klar endnu, eller det ikke giver udtryk for større sult endnu, venter I bare. De fleste børn kan fint klare sig med modermælk eller erstatning, til de er cirka seks måneder gamle.

I kan typisk starte med grød som skemåltid. Det skal være grød uden gluten, det vil sige med majs, ris eller hirse. Vælg et godt tidspunkt at øve med skeen. Jeres barn skal være vågent og glad og hverken for sultent eller mæt. I kan også give grøntsagsmos, for eksempel kartoffel moset med andre grøntsager. Tilsæt ikke salt til maden, før barnet er otte måneder. Salt belaster det lille barns nyrer. Prøv nye smagsoplevelser i det tempo, som passer barnet.

Barnet vil ofte have behov for at blive ammet eller få flaske lige efter skemåltidet, fordi det er tørstigt. Du skal fortsat amme eller give flaske fire-seks gange i døgnet. Hvis I har et barn, som vågner mange gange om natten, kan vælling i flaske være en udmærket idé. Flasken kan gives som det sidste måltid, hvor barnet er træt og derfor ikke kan overskue skemaden. Vællingen giver en længere mæthedsfornemmelse, og det kan hjælpe nogle børn med at sove.

Smag selv først: Husk altid selv at smage på maden, så du ved, at den smager, som den skal og ikke er for varm, inden du giver dit barn den.

Skeen: En ske af horn eller plastik bliver ikke så kold eller varm som én af metal og kan derforvære behageligere i starten.

Hård mave: Afføringen ændrer sig, når jeres barn begynder på fast føde. Hvis barnet får lidt hård mave af den nye kost, kan det være befordrende med lidt sukkervand (to teske sukker til 100 milliliter kogt vand). Som oftest vil jeres barn kun være plaget af hård mave i kort tid, før maven og tarmsystemet vænner sig til kosten.


UGE 19:

I kan nu øve at sidde oprejst ved at sætte jeres barn med benene ud til siden og støtte i ryggen. Hovedet vil måske dingle en smule endnu, og I skal fortsat støtte barnets ryg, for eksempel ved at sætte barnet mellem jeres ben. Det varer tre-fire måneder, før det kan lade sig gøre uden støtte.

Kontrollér sutter: Husker I jævnligt at kontrollere alle sutter ved at trække kraftigt i dem? Møre sutter kan ende i halsen på jeres barn.

Bæresele: Bruger I bæresele, kan I begynde at lade jeres barn sidde med ansigtet ud mod verden. Men vær opmærksomme på, at det lille barn udsættes for meget store sanseoplevelser på den måde. Så lad endnu kun barnet sidde kortvarigt i denne stilling. Barnet kan nu sidde med hovedet ind mod dit bryst i længere tid ad gangen, så brug eventuelt selen, når I skal på småture og indkøb.

UGE 20:
På maven igen og igen og igen. Det kan næsten ikke siges ofte nok: Husk at lægge jeres barn på maven.

Hvis I øver for meget på at få barnet til at sidde, og det hurtigt bliver god til det, kan det være svært at få det til at ville ligge på maven eller rulle rundt. For at barnet skal lære at kravle, skal det ligge på maven, blive stærk i armene og ryggen, samt kunne trille.

Gode råd om frugt:
– Selv om frugt og grønt indeholder små mængder sprøjtegift, er det sundere at spise mere frugt og grønt end at lade være.
– Spis økologisk. Der bruges slet ingen – eller kun få – sprøjtemidler i økologisk produktion.
– Spis varieret. Spis mange forskellige slags frugt og grønt. Det ”spreder” også risikoen for at få giftrester med i købet.
– Skyl og skræl frugt og grønt grundigt. Hovedparten af giftresterne sidder på eller i skrællen.

Bestil tid til lægebesøg: Ring nu og bestil tid hos lægen til femmånedersundersøgelsen. Primært skal barnet have den anden af de tre Di-Te-Ki-Pol og Hib vacciner.

babykalenderBabykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.