Sådan klæder du din baby på til at sove i kulden

Foto: Getty Images Baby må sove udendørs i kulden i temperatur ned til minus 10 grader.

Baby i kulden: Hvad skal du være opmærksom på?

Må baby sove udenfor i frost og kulde? Og hvordan skal baby klædes på til middagslur i vinterkulden udendørs? Vi guider dig gennem alle lagene fra undertøj til dyne eller voksipose.

Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 7. december 2012. Opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Mange forældre vælger at lade deres baby sove middagslur udenfor - også om vinteren. Og det er heldigvis helt forsvarligt, så længe temperaturen ikke når ned under 10 graders frost. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen.

Hvis din baby har en fødselsvægt over 3500 gram, må han eller hun sove ude med det samme – også i minusgrader. Det er ikke temperaturen, men mere om luften er klar eller diset, der er afgørende.

En kølig tåge må baby ikke sove ude i, fordi der kommer for kold luft i lungerne, og baby kan få lungebetændelse. Tjek derfor altid vejrforholdene, inden du lægger dit barn ud at sove.

Varmeregulering: Mærk baby i nakken

Babyer – især spædbørn – har en meget dårlig temperaturregulering, og ofte reagerer baby ikke på at svede eller fryse de første tre måneder. Derfor skal du altid holde øje med den lille. Du skal mærke efter i babys nakke. Er det varmt og svedigt, har baby for meget tøj på, og er der iskoldt, har den lille for lidt på. Babys hænder og fødder kan du ikke regne med. De er altid kolde, fordi blodforsyningen ikke når derud i de første tre-seks måneder, og selv om baby har tykke luffer på, kan hænderne stadig være isnende kolde.

Husk huen: Når baby sover udendørs, så giv hue på

Børn under et år skal altid have hue på, når de sover ude, om sommeren en tynd bomuldshue og om vinteren for eksempel en hue af uld. Den sikrer, at de ikke mister varmen eller får øreproblemer.

Brug din sunde fornuft: Hold øje med baby

Når dit barn sover ude i kulden, så er det vigtigt, I holder øje en gang imellem.

  • Er vanterne faldet af, sidder huen over ørene og er baby stadig pakket godt ind?
  • En god fed, creme eller babyolie i badet kan også være brugbart, så kinderne er forberedte til kulden. 
  • Placer barnevognen et sted, hvor der er læ, så vinden ikke blæser direkte ind i eller på barnevognen.  
  • Husk på, at feberbørn og ikke raske børn ikke bør sove ude - de har bedst af at ligge indendørs.

I det følgende kan du se, hvordan du klæder din baby på til middagslur med enten dyne eller voksipose:

Når der puttes med dyne

babyikulden1_400.jpg1. Først skal bodyen på

Til en lur i liften kan du begynde med at give baby en langærmet body på. Det er smag og behag, om det er en uld- eller en bomuldsbody.

 

babyikulden2_400.jpg2. Så bukserne

Baby skal også have lidt på benene – et par strømpebukser eller små bløde bukser. Vælger du bukser, som her, så husk også at give den lille nogle strømper på.

 

babyikulden3_400.jpg

3. Og så trøjen

Så skal der en lille trøje ud over den langærmede body og bukserne. Du skal tænke, at baby skal klædes på i det tøj, han eller hun ellers har på indendørs.

 

babyikulden4_400.jpg

4. Hue skal der til

Baby skal også have en hue om ørene. Du kan nøjes med en lille djævlehue eller lignende, hvis der er en lille hætte på overtøjet, du kan trække op om hovedet. Ellers brug en lidt tykkere hue.

 

babyikulden5_400.jpg

5. Dragt yderst

En lille flyverdragt eller fleece- eller ulddragt fungerer fint som overtøj. Der skal vanter på de små fingre, hvis hænderne kommer over dynen.

 

babyikulden6_400.jpg

6. Og til aller sidst - dynen!

Til sidst skal baby puttes under dynen. Dækkenet skal også over. Det er ikke for meget på en kold vinterdag med et par minusgrader. Dog kan vinterdage herhjemme også tit være varme, så overvej tøjet fra dag til dag.

Når der puttes med voksipose

 

babyikulden7_400.jpg

1. Først skal bodyen på

 Begynd med en body inderst. Den behøver ikke være af uld, en helt almindelig bomuldsbody er fin. Her er bodyen med korte ærmer, men sammen med en sparkedragt uden ærmer, kan du bruge en langærmet body.

 

babyikulden8_400.jpg

2. Så sparkedragten

Så skal baby have en sparkedragt på, her med lange ærmer. Nogle børn er gode til at holde på varmen, og andre er kolde og skal måske have en ekstra trøje på i voksiposen. Men som udgangspunkt er det ikke nødvendigt. Det er vigtigt at lære din baby at kende og prøve dig frem.

 

babyikulden9_400.jpg

3. Også hue og vanter

Baby skal have en tyk strikhue eller en uldhue på. Er hænderne uden for voksiposen, skal der også et par vanter til.

 

babyikulden10_400.jpg

4. Og til sidst i voksiposen

Nu er baby klædt på til en lur i voksiposen. En body og noget på benene kan virke af lidt, men de små kan faktisk blive for varme i en voksipose. Prøv jer frem. 

4 råd fra sundhedsstyrelsen

Det er vanskeligt at give nøjagtige retningslinjer for i hvilke tilfælde, det er forsvarligt at lade spædbørn sove ude i kuldeperioder. Vær dog særligt opmærksom på følgende:

  • Spædbørn er særligt sårbare over for kulde.
  • Kun sunde og raske børn bør sove ud i koldt vejr.
  • For tidligt fødte børn og børn, der lider af astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdom, er særligt udsatte og bør ikke sove ude i koldt, tåget vejr.
  • Børn under 1 år - og specielt spædbørn under 1/2 år - er særligt udsatte for kuldepåvirkning.

Kilde: Sundhedsstyrelsen 

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Børns søvn, Shopping og Børnesygdomme

610x200_woordy_dmjpg.jpg