Børnehaveskift
Foto: Monica Bach

Børnehaveskift

Børnehaveskift? “Jeg vil ikke ud I lorte-lorte-skoven!”

Da Elliot var tre år, begyndte han i den mest fantastiske skovbørnehave, syntes vi forældre. Dejlige omgivelser, frisk luft og rigtig gode muligheder for at udfolde sig motorisk. Personalet var fantastisk, og der var masser af fokus på natur og musik. Pædagogerne spillede på alle mulige instrumenter med børnene. Og de var ude i al slags vejr hele dagen året rundt og spiste også udenfor.

Faktaboks

PROBLEM: Elliot græd, når han skulle i børnehave.

MOR: Tina Rogers

BARN: Elliot, 4 år

Problemet var bare, at Elliot overhovedet ikke trivedes med at være udenfor hele tiden. Om morgenen spurgte han ‘er det fridag i dag?’ Og når vi så sagde, at nej, det var det ikke, kastede han sig grædende tilbage i sengen eller blev hidsig og sagde, at han ikke ville ud i lorte-lorte-skoven.

Han græd også tit, når vi afleverede ham om morgenen. Om eftermiddagen, når vi hentede ham, var han dog som regel glad, og pædagogerne sagde, at han havde haft en helt okay dag. Han fik ligesom det bedste ud af det, når han først var der. Så vi analyserede situationen frem og tilbage og var meget i tvivl om, hvorvidt vi skulle finde en ny børnehave til ham.

Men udelivet hver dag påvirkede ham meget. En weekend spurgte vi, om han ville med i Tivoli, og han svarede nej. Han ville hellere være indenfor og lege med sit legetøj.

På et tidspunkt stoppede vi med at analysere situationen og spurgte ham direkte, hvad det var ved børnehaven, som han ikke kunne lide. ‘Det er at være ude i skoven’, sagde han. Og så besluttede vi at finde en ny børnehave. Det viste sig at være den helt rigtige beslutning. Første dag strøg han ind på stuen og sagde ‘hej, jeg hedder Elliot, og jeg den nye dreng her’. Næste dag var han kørt ind.

Vi har fået en dreng, der er langt mere glad og udadvendt, og som er friskere om eftermiddagen, når vi henter ham. Mit bedste råd til dig, der står i samme situation, er, at du skal lytte til dit barn!

Tina Rogers, mor til Elliot på 4 år.

Tilbage til artiklen: Det svære børnehaveliv

Find ud af, om I skal skifte børnehave

1. Handler det om børnehaven?
Vær opmærksom på, at alle børn har perioder, hvor de siger ‘jeg vil ikke i børnehave’. Det er ikke altid et billede på, hvordan det er. Men varer det i længere tid, så find ud af, om han er ked af børnehaven, eller om det handler om noget helt andet (for eksempel hvis han lige har fået en lillebror, I er flyttet, blevet skilt, er stressede eller noget helt femte). Er det børnehaven, han er ked af, så tag det alvorligt.

2. Lyt til dit barn
Lyt til, hvad dit barn helt konkret siger om at gå i børnehave. Hvis han ofte siger, at han ikke vil i børnehave, så spørg hvorfor, så du finder frem til, hvad det helt præcist er ved børnehaven, han ikke kan lide.

3. Tal med en pædagog
Tag fat i en pædagog, som du har god kemi med, og som kender dit barn. Beskriv, hvad dit barn siger, og spørg, om pædagogen har lagt mærke til noget. Og om hun vil være ekstra opmærksom på, hvordan dit barn har det.

4. Læg mærke til, hvordan dit barn har det
Læg mærke til, hvordan dit barn har det, når I kommer om morgenen. Taler han med nogen? Kommer der venner hen til ham? Virker han glad eller ked af det om morgenen, når I kommer, og om eftermiddagen, når du henter? Det er vigtigt, at dit barn har nogen at lege med og i reglen er glad og trives – ellers skal han ikke være der.

Kilde: Camilla Fabricius, pædagog.

Tilbage til artiklen: Det svære børnehaveliv

Se, hvad vi ellers skriver om: Institution, Udvikling og Børnepsykologi