Dyne eller voksi? – klæd baby på i kulden
Foto: Colourbox

Dyne eller voksi? – klæd baby på i kulden

I vinterkulden kan det være svært at vurdere, hvad baby skal have på, når luren foregår udendørs. Sundhedsplejersken klæder baby på til både voksipose og dyne.

BABY:
1) Begynd med en langærmet body inderst. Den behøver ikke være af uld, en helt almindelig bomuldsbody er fin.

2) Baby skal også have lidt på benene – en sparkedragt eller et par strømpebukser.

HVIS BABY SKAL SOVE MED VOKSIPOSE:
3) Baby skal have en tyk strikhue på. Er hænderne uden for voksiposen, skal der også et par vanter til. Vanterne kan for eksempel være af fleece. Nogle børn er en smule koldere end andre og skal måske have en ekstra trøje på. Som udgangspunkt er det dog ikke nødvendigt. Prøv dig frem.

4) Nu er baby klar til at komme ned i voksiposen. Body og sparkedragt kan virke af lidt, men de små bliver hurtigt for varme i en voksipose.

HVIS BABY SKAL SOVE MED DYNE:
3) Skal baby puttes i lift med dyne, skal der en lille trøje ud over den langærmede body og sparkedragten.

4) Så skal baby have en fleece- eller flyverdragt på som overtøj sammen med en hue. Er der ikke indbyggede luffer i dragten, skal baby også have vanter på. Vinterdage kan også tit være varme, så overvej tøjet fra dag til dag. Danmark er et af de sværeste lande at klæde spædbørn på i, fordi temperaturen skifter hele tiden.

5) Til sidst skal baby puttes under dynen. Dækkenet skal også over. Det er ikke for meget på en kold vinterdag med et par minusgrader.

HVORNÅR MÅ BABY SOVE UDE?
Hvis din baby har en fødselsvægt på over 3.500 gram, må han eller hun sove ude med det samme – også i minusgrader. Det er ikke temperaturen, men mere om luften er klar eller diset, der er afgørende. En kølig tåge må baby ikke sove ude i, fordi der kommer for kold luft i lungerne, og baby kan få lungebetændelse.

For varm eller for kold?
Ofte reagerer baby ikke på at svede eller fryse de første tre måneder. Derfor skal du altid holde øje. Mærk efter i nakken. Er der varmt og svedigt, har baby for meget tøj på, og er der koldt, har den for lidt på. Babys hænder og fødder kan du ikke regne med. De er altid kolde, fordi blodforsyningen ikke når derud i de første tre til seks måneder, og selv om baby har tykke luffer på, kan hænderne stadig være isnende kolde.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Børnetøj og Shopping