Er smoothies lige så sundt som frugt?
Spørgsmål:
Kære Lene Hansson,
Nu er det jo blevet så moderne med de der smoothies, som man kan købe overalt. Mine to piger på 8 og 10 år er da også blevet helt vilde med dem og fortæller, at de får dem, når de er hjemme hos deres veninder. Og det skulle jo være så sundt, hvis man skal tro reklamerne om, hvor meget frugt man kan proppe ned i en enkelt lille flaske. Jeg er bare i tvivl om, hvor sunde de reelt er, og er der ikke også en masse sukker i?
Jeg ved godt, at man også selv kan lave smoothies, men det har jeg altså ikke tid til at gøre hver og hver anden dag.
Vil du overhovedet anbefale, at jeg køber dem til mine piger, og kan de erstatte det frugt, som de plejer at få, når de kommer hjem fra SFO’en?
Venlig hilsen
moren til smoothie-pigerne
Læs svaret fra Lene Hansson på næste side>>
Svar:
Hej mor til smoothie-pigerne,
Smoothies er lækre og dejligt kølende, især her i sommervarmen. Men den største fordel får du klart ved selv at lave smoothies frem for at købe dem i butikkerne.
Købe-smoothies er ikke så uskyldige, som de giver sig ud for at være. Nogle købe-smoothies indeholder flere kalorier end sodavand, og mange af frugtens vitaminer bliver ødelagt af den varmebehandling, smoothies bliver udsat for, for at de kan holde sig tre dage i køleskabet.
Købe-smoothies indeholder selvfølgelig flere næringsstoffer end sodavand, men man skal stadig være opmærksom på, at når det kommer til kalorie-regnskabet, er sukker jo sukker. Men når det kommer til forskellen på hvidt sukker contra frugtsukker, som findes i frugt, er der en stor forskel på, hvordan kroppen optager det.
Når vi spiser et proteinholdigt måltid, som for eksempel indeholder kød, fjerkræ eller æg, får kroppen tilført aminosyren tryptofan. Tryptofan bruges i vores hjerne til at danne signalstoffet serotonin, der giver os følelsen af at være godt tilpas og giver os ro i kroppen. Det er ikke kun i hjernen, men også andre steder i kroppen, der dannes serotonin ud fra tryptofan. Denne serotonin kan dog ikke anvendes i hjernen, som selv er nødt til at danne sin egen serotonin ud fra tryptofan.
Hvordan får vi så den lagrede tryptofan op til hjernen? Det gør vi, når blodsukkeret stiger, for så bliver tryptofanen transporteret fra kroppen til hjernen. Hvis du spiser noget mad, der får dit blodsukker til at stige hurtigt, får du altså en forøget dannelse af serotonin.
En sodavand eller et stykke chokolade kan give en følelse af et hurtigt kick. Men allerede efter knap 20 minutter går det den anden vej, når blodsukkeret falder igen. En for hurtig stigning i blodsukkeret kan også udløse adrenalin, som er vores stresshormon, og som blokerer for virkningen af serotonin. Så kan vi blive irritable og mærke en indre uro; altså lige det modsatte af effekten af serotonin.
Spiser du frugt og bær og drikker friskpresset juice eller smoothies, får du en lang og rolig stigning i blodsukkeret. Hjernen kan nu forsyne sig selv med tryptofan, som tidligere er blevet lagret i kroppen.
Det hvide sukker er skyld i en høj blodsukkerstigning, som på lang sigt kan belaste bugspytkirtlen, da dens primære opgave er at producere insulin til at ‘fjerne’ sukkeret fra blodet.
Hjemmelavede smoothies og juicer indeholder flere vitaminer og mineraler end købeudgaven. Men frisk frugt er endnu bedre. Der går mange vitaminer tabt, især C- og E-vitamin, når frugten blendes og varmebehandles, og frisk frugt mætter mere end flydende. Så hjemmelavede smoothies frem for købesmoothies, men endnu bedre med frisk frugt.
Med venlig hilsen Lene Hansson