Far skal have en ”morfar”
Lad farmand tage sig en lur på sofaen, når han kommer træt hjem fra arbejde i stedet for straks at kaste baby i armene på ham! Sådan lød det gode råd fra en erfaren sundhedsplejerske til en flok overraskede mødre på barsel. Er du selv i chok? Så læs videre og find ud af, hvorfor det kan være en god idé, hvis du vil pleje dit parforhold.
Det sker af og til, at jeg hører noget, hvor jeg tænker: ”Det er da løgn. Det sagde hun ikke, det der.”
Men når jeg så får en nærmere forklaring, kan jeg alligevel godt se pointen. At der kan være noget om det. Nogenlunde sådan havde jeg det en formiddag, hvor vi var samlet i min mødregruppe og havde besøg af vores fælles sundhedsplejerske Ester Buch fra Roskilde Kommune.
Vi sad i den dejlige, varme stue med hver vores kop the og grovbolle med smør, mens de vågne af børnene lå på maven og blev stimuleret ved at kigge på hinanden – vi havde vel besøg af sundhedsplejersken …
Efter vores sædvanlige runde om, hvordan det gik i de små hjem med baby, der nu efterhånden krævede lidt mere, havde Ester et meget konkret råd til os. Hver seance med hende havde haft et tema som søvn, mad eller søskende.
Og nu var vi altså kommet til parforhold: Vi skulle prøve at give vores mand eller kæreste lov til at gå op og lægge sig en halv time, når han kom udmattet hjem fra arbejde. På den måde kunne vi gøre noget godt for vores parforhold og tage en masse problemer i opløbet, foreslog Ester Buch.
I stedet for straks at række barnet til far og forlange, at han tog over, det øjeblik han trådte ind ad døren – så skulle vi frede ham lidt. For når man er træt, skal der ikke meget til, at man kommer op at skændes. Når så manden var frisk og klar til at indtage familiescenen, så var det vores tur til et øjebliks ro, pointerede den erfarne sundhedsplejerske.
Hvis man havde kunnet høre lyden af tabte underkæber, så havde der været larm fra fire styks den dag i mødregruppen – en for hver af de tilstedeværende. En ”morfar” til far, når han kom træt hjem fra arbejde. Og en til os bagefter, hvis der var tid.
Venter på farJeg tror egentlig ikke, at vi sagde så meget til Esters forslag, mens hun stadig var der. Vi pippede blot lidt om, at der jo også skulle laves mad og leges med de ældre søskende, så måske var det ikke helt så realistisk med to middagslure efter hinanden.
Men jo mere jeg har tænkt over forslaget, jo mere mening giver det. I hvert fald i de familier, hvor der kun er et barn endnu. Når jeg tænker tilbage på min barselstid med mit første barn, så kan jeg – hånden på hjertet – faktisk godt genkende billedet af moren (mig), der nærmest står i entréen med barnet i favnen og bare veeeeeenter på far.
Så jeg opsøgte Ester Buch igen og fik hende til at uddybe baggrunden for sit – i disse moderne tider – noget utraditionelle forslag.
Efter 11 år som sundhedsplejerske i Roskilde har hun efterhånden haft rigtig megen kontakt med de mange nybagte familier i kommunen. Og hun har desværre også set, hvordan mange af dem går i stykker igen. Statistikkerne viser, at flest par går fra hinanden i de første år, mens børnene er små.
„Der er rigtig mange par, der stiller store krav til hinanden, og som har en masse forventninger, de ikke får indfriet. Derfor er det vigtigt, at man respekterer hinanden og giver hinanden tid og rum,” siger Ester Buch.
At give sin partner lov til at lægge sig et kvarter eller en halv time efter en hård arbejdsdag er givet rigtigt godt ud, mener hun.
„Mange har et vildt hårdt job i dag, hvor man virkelig er på mærkerne. Hvis du som mor på barsel tager endnu en tørn med børnene en halv time, så manden kan slappe af – i stedet for straks at stille krav om, at han skal tage barnet eller vaske op eller hænge tøj op – så har du en mand, der er meget mere tilstede bagefter,” siger sundhedsplejersken.
En fornøjelse at strygeBegrebet ”powernap” er et anerkendt redskab på arbejdspladser blandt andet for sygeplejersker, og man har beviseligt færre sygedage, hvis man har lov til at powernappe på arbejdet. Så hvorfor ikke overføre det til sit privatliv, spørger Ester Buch.
På spørgsmålet om mor ikke også kan have haft en hård dag derhjemme – det er vel ikke bare lutter lagkage at være alene med en baby dagen lang, giver Ester Buch mig fuldstændig ret.
„Jeg tror, at det kan være meget ensomt for nogle at gå hjemme med den lille, og det er også derfor, at mødrene glæder sig sådan, til manden kommer hjem. Nogle gange er der også bare et behov for at snakke og fortælle, hvad man har lavet med den lille. Og vise, hvad barnet nu har lært,” siger Ester Buch.
Men for manden, der måske ikke er til helt så meget snak som kvinden, bliver fortællingen om baby også opfattet som et krav. Og derfor er det godt, hvis man som kvinde kan rumme, at han lige går op og hviler sig, inden han er ”på.”
Sundhedsplejersken medgiver, at der så måske ikke altid er tid til, at også mor kan få sig en lur.
„Men for mange kvinder på barsel kan det også være en fornøjelse bare at få ro til at stå og stryge helt for sig selv eller køre ud og købe ind uden at have børn med. Så når far har fået sin tid, er det mors tur,” understreger Ester Buch.
Måske skulle man prøve det – en ”morfar” til far.