Mette Mølbak fik konstateret sklerose - og fandt en gamechanger

Mette Mølbak fik konstateret sklerose - og fandt en gamechanger

Madredaktør Mette Mølbaks forhold til kost ændrede sig drastisk, da hun fik konstateret sklerose. Hun gik på opdagelse for at finde ud af, hvad maden gjorde ved hendes krop, og fandt en løsning, der fylder hende med energi og overskud. Hemmeligheden ligger for hende i forberedelse og balance.

ALT for damerne logo

Den ultimative sundhed for mig er, når jeg begynder dagen med en løbetur og en omgang grøn energigrød. 

Så føler jeg virkelig, at jeg er klar til dagen, fordi jeg har fået pulsen op og har fået en masse grøntsager. Siden jeg er begyndt at spise den her grønne energigrød, har det virkelig været en gamechanger for mig. Det er ikke noget hokuspokus, den består bare af et halvt kilo blendede grøntsager, og det giver mig virkelig energi og overskud resten af dagen.

Jeg får et mere stabilt energiniveau, når jeg spiser grøden. Jeg får ikke de samme cravings klokken tre om eftermiddagen, hvor jeg får lyst til at spise alt muligt junk. Generelt giver den en god mæthed og især i perioder, hvor jeg har mere travlt, kan jeg simpelthen klare mere, når jeg får min grønne grød.

Siden jeg fik konstateret sklerose for 12 år siden, har jeg har været meget opmærksom på, hvad jeg spiser. 

Der er en teori om, at hvis man har sklerose, så er det rigtig godt at spise anti-inflammatorisk, hvor man undgår sukker, for meget rødt kød, stivelse osv. Den fulgte jeg i mange år, men da vi flyttede til USA i 2021, var der alle mulige sjove ting – Oreos i nye farver, morgenmadsprodukter og chips – som jeg skulle smage.

Jeg begyndte at føle mig mere energiforladt og dvasket, men jeg tænkte, at det nok bare var, fordi jeg var ved at blive ældre. Men så fik jeg min årlige scanning i forbindelse med min sklerose, og der kunne de se, at der var aktivitet i min sygdom, hvilket der ikke plejede at være.

Mette Mølbak

Mette Mølbak går igennem højt græs med en fletkurv i hånden.

er madredaktør hos Politiken, forfatter til flere kogebøger, bl.a. ”Kål”, og medforfatter til ”Professorens grønne energigrød” i samarbejde med professor Oluf Borbye Pedersen. 

Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 46 år og bor i København med mand og to børn.

Jeg blev ekstremt forskrækket og tænkte, hvad kan jeg gøre? Jeg kom i tanker om en ven, der havde sendt mig et forskningsresultat, der viste, at det kan bedre symptomerne på sklerose at spise mere grønt. 

Det var lavet af den professor, der hedder Oluf Borbye Pedersen, og jeg kunne godt huske, at jeg havde hørt navnet før, når han fortalte om den grønne energigrød. Jeg kunne mærke en forskel med det samme, da jeg begyndte at spise den.

Det var egentlig ikke svært at ændre min kost og droppe junkfood, som jeg tidligere havde spist i USA, fordi jeg var meget motiveret for, at sygdommen kom i ro igen. 

Det er jo ikke til at sige, om det er grøden, der har gjort det, det kan være alt muligt, men jeg kan bare konstatere, at sygdommen faldt til ro. Og at jeg fik rigtig meget energi og overskud af at spise så meget grønt. 

Jeg har gang i alle mulige ting og har en travl hverdag, så det er vigtigt for mig, at jeg kan være så meget på toppen som muligt.

Det er mere overskueligt, fordi jeg køber stort ind og forbereder grøntsagerne, så jeg har til nogle dage ad gangen. Så pakker jeg nogle plastikbokse med indholdet til en portion grød, som f.eks. kan være broccoli, spinat, en halv avocado og ingefær eller hvad, der nu lige er i sæson. Så kan jeg bare smide det hele i blenderen om morgenen.

Jo mere jeg ved, jo mindre bliver jeg fristet. Parallelt med min sygdom begyndte jeg at interessere mig meget for sundhed. Så har det specielt taget fart de senere år, hvor jeg har læst og skrevet rigtig meget om det. 

Jeg synes slet ikke, det er svært at undgå Oreos og chips til hverdag, når jeg går i Netto, fordi jeg ved, hvad det kan gøre ved min sundhed.

Mette Mølbak står ved et køkkenbord og ordner grøntsager ved håndvasken.

Jeg prøver at holde mig selv i balance ved at leve så sundt som muligt i hverdagen, så der også er plads til forkælelse i weekenden. Jeg tror også, det kan være sundt at nyde et glas vin og få en perfekt bagt croissant. Det elsker jeg, og det giver mig livskvalitet at kunne hygge mig med venner og familie. 

Er vi på ferie, forsøger jeg alligevel at få spist noget gnavegrønt som gulerødder, bladselleri og tomater. Så det er ikke, fordi man skal have grøn grød hver dag, man kan også få grøntsager på andre måder. Men jeg prøver virkelig at få nok grøntsager hver dag.

Brug flere penge og tid på mad – det er mit bedste sundhedsråd. Og husk at spise flere grøntsager. 

Jeg er jo generelt ret bekymret over den udvikling, hvor vi bruger mindre og mindre tid på mad. Vi er også det land i Europa, der bruger færrest penge på mad. 

Hvis man vil undgå at spise en dårlig og næringsfattig kost, skal man bruge noget mere energi på at interessere sig for, hvad man spiser. 

Det er jo ikke, fordi man skal stå i tre timer og lave mad hver eneste dag, men bare sørge for at tænke over, om man bygger kroppen op med det, man spiser. Giver man den god næring eller omvendt?