Mette Mølbak fik konstateret sklerose - og fandt en gamechanger
Madredaktør Mette Mølbaks forhold til kost ændrede sig drastisk, da hun fik
konstateret sklerose. Hun gik på opdagelse for at finde ud af, hvad maden
gjorde ved hendes krop, og fandt en løsning, der fylder hende med energi og
overskud. Hemmeligheden ligger for hende i forberedelse og balance.
Den ultimative sundhed for mig er,
når jeg begynder dagen med en løbetur
og en omgang grøn energigrød.
Så føler
jeg virkelig, at jeg er klar til dagen, fordi
jeg har fået pulsen op og har fået en
masse grøntsager. Siden jeg er begyndt
at spise den her grønne energigrød, har
det virkelig været en gamechanger for
mig. Det er ikke noget hokuspokus, den
består bare af et halvt kilo blendede
grøntsager, og det giver mig virkelig
energi og overskud resten af dagen.
Jeg får et mere stabilt energiniveau,
når jeg spiser grøden. Jeg får ikke
de samme cravings klokken tre om
eftermiddagen, hvor jeg får lyst til at
spise alt muligt junk. Generelt giver den
en god mæthed og især i perioder, hvor
jeg har mere travlt, kan jeg simpelthen
klare mere, når jeg får min grønne grød.
Siden jeg fik konstateret sklerose
for 12 år siden, har jeg har været
meget opmærksom på, hvad jeg spiser.
Der er en teori om, at hvis man har
sklerose, så er det rigtig godt at spise
anti-inflammatorisk, hvor man undgår
sukker, for meget rødt kød, stivelse
osv. Den fulgte jeg i mange år, men da
vi flyttede til USA i 2021, var der alle
mulige sjove ting – Oreos i nye farver, morgenmadsprodukter og chips – som
jeg skulle smage.
Jeg begyndte at føle
mig mere energiforladt og dvasket, men
jeg tænkte, at det nok bare var, fordi jeg
var ved at blive ældre. Men så fik jeg min
årlige scanning i forbindelse med min
sklerose, og der kunne de se, at der var
aktivitet i min sygdom, hvilket der ikke
plejede at være.
Mette Mølbak
er madredaktør hos Politiken,
forfatter til flere kogebøger,
bl.a. ”Kål”, og medforfatter
til ”Professorens grønne
energigrød” i samarbejde
med professor Oluf Borbye
Pedersen.
Uddannet journalist
fra Danmarks Medie- og
Journalisthøjskole, 46 år og
bor i København med mand
og to børn.
Jeg blev ekstremt forskrækket og
tænkte, hvad kan jeg gøre? Jeg kom i
tanker om en ven, der havde sendt mig
et forskningsresultat, der viste, at det
kan bedre symptomerne på sklerose
at spise mere grønt.
Det var lavet af
den professor, der hedder Oluf Borbye
Pedersen, og jeg kunne godt huske, at jeg
havde hørt navnet før, når han fortalte
om den grønne energigrød. Jeg kunne
mærke en forskel med det samme, da jeg
begyndte at spise den.
Det var egentlig ikke svært at ændre
min kost og droppe junkfood, som
jeg tidligere havde spist i USA, fordi jeg
var meget motiveret for, at sygdommen
kom i ro igen.
Det er jo ikke til at sige,
om det er grøden, der har gjort det, det
kan være alt muligt, men jeg kan bare
konstatere, at sygdommen faldt til ro. Og
at jeg fik rigtig meget energi og overskud
af at spise så meget grønt.
Annonse
Jeg har gang i
alle mulige ting og har en travl hverdag,
så det er vigtigt for mig, at jeg kan være
så meget på toppen som muligt.
Det er mere overskueligt, fordi
jeg køber stort ind og forbereder
grøntsagerne, så jeg har til nogle dage ad
gangen. Så pakker jeg nogle plastikbokse
med indholdet til en portion grød, som
f.eks. kan være broccoli, spinat, en halv
avocado og ingefær eller hvad, der nu
lige er i sæson. Så kan jeg bare smide det
hele i blenderen om morgenen.
Jo mere jeg ved, jo mindre bliver
jeg fristet. Parallelt med min sygdom
begyndte jeg at interessere mig meget
for sundhed. Så har det specielt taget
fart de senere år, hvor jeg har læst og
skrevet rigtig meget om det.
Jeg synes
slet ikke, det er svært at undgå Oreos
og chips til hverdag, når jeg går i Netto,
fordi jeg ved, hvad det kan gøre ved min
sundhed.
Jeg prøver at holde mig selv i balance
ved at leve så sundt som muligt i hverdagen, så der også er plads til forkælelse i weekenden. Jeg tror også, det kan
være sundt at nyde et glas vin og få en
perfekt bagt croissant. Det elsker jeg,
og det giver mig livskvalitet at kunne
hygge mig med venner og familie.
Er
vi på ferie, forsøger jeg alligevel at få
spist noget gnavegrønt som gulerødder,
bladselleri og tomater. Så det er ikke,
fordi man skal have grøn grød hver dag,
man kan også få grøntsager på andre
måder. Men jeg prøver virkelig at få nok
grøntsager hver dag.
Brug flere penge og tid på mad – det
er mit bedste sundhedsråd. Og husk at
spise flere grøntsager.
Jeg er jo generelt
ret bekymret over den udvikling, hvor
vi bruger mindre og mindre tid på mad.
Vi er også det land i Europa, der bruger
færrest penge på mad.
Hvis man vil
undgå at spise en dårlig og næringsfattig kost, skal man bruge noget mere
energi på at interessere sig for, hvad man
spiser.
Det er jo ikke, fordi man skal stå
i tre timer og lave mad hver eneste dag,
men bare sørge for at tænke over, om
man bygger kroppen op med det, man
spiser. Giver man den god næring eller
omvendt?