Hvordan sælger vi en ’sparejul’ til børnene?

Hverdagen er fyldt med små og store dilemmaer i en familie. Junior har samlet et panel af kendte danskere med stærke meninger, som er klar til at give deres syn på din families dilemma. Skriv til dem på panelet@junior.dk

Min kone og jeg har siddet og lavet budget – og det ser rigtigt sort ud. Faktisk har vi slet ikke råd til julegaver – og egentlig heller ikke til selve juleaften og 1. juledag med mad, træ og pynt – men vi skal selvfølgelig ha’ jul alligevel. Vi har ikke noget nær familie, som vi kan invitere os selv hen til – og vi ved slet ikke, hvordan vi kan få serveret denne sparejul for vores forventningsfulde børn.

Svar fra panelet

Peter Aalbæk Jensen

Det skal aldrig hedde sparejul. Lyv og sælg den som en ’rigtig gammeldags jul’, hvor alt er hjemmelavet. Også gaverne, som gerne må være små og praktiske. Til gengæld skal den stå på meget køkkenkunst og klippe-klistren. Der er penge at spare, samtidig med at det ikke går ud over hyggen. F.eks risengrød fra et stort fad hvor alle stikker skeen i samme skål. Kun levende lys og ikke el, alle sover i samme seng for at udnytte varmen. Det kan sgu gå hen og blive rigtig hyggeligt og en mindeværdig jul for hele familien.

Troels Mylenberg

Fed udfordring egentlig, selv om anledningen jo ikke er den sjoveste. Men tag endelig børnene med i planlægningen af sparejulen. Gør et stort nummer ud af det, så skal det da nok blive sjovt. Især hvis I ikke selv virker som om, I synes, det er synd for jer og dem. Erfaring siger mig, at børn faktisk kan blive helt tændt af sådan en udfordring.

Brian Mikkelsen

Julen er et vigtigt samlingspunkt for hele familien. I julen bør vi nyde samværet med familien og hylde traditionerne. Gaverne kommer derimod i anden række.

For at sætte fokus på det smukke i højtiden, har vi i min familie for flere år siden taget en beslutning om at sætte en stopper for ’gaveræset’. I dag er det derfor kun familiens børn, der får gaver – og det kun en mindre en af slagsen. Har du og din mand virkelig økonomiske problemer, er der desuden flere fonde, der uddeler julekurve med julegodter, flæskesteg og så videre.

Karen-Marie Lillelund

Det er også svært! Først og fremmest kunne det jo lyde til, at I skal søge noget julehjælp hos f.eks. Kirkens Korshær. De kan være med til at hjælpe, men udover det, så handler det om at lægge en plan, tror jeg. Hvis du og din kone lægger en plan for, hvordan I fejrer julen på sparefacon, så har I også mulighed for at fortælle børnene om planen i god tid. Måske vil det også give mulighed for at fokusere på, at her er noget, I skal klare sammen som familie i stedet for at fokusere på det, man ikke kan få. I kan jo planlægge gratis, fælles aktiviteter, som kan være med til at skabe festen. Og selvom I skriver, at I ikke har noget nær familie, der holder jul, så vil jeg også foreslå, at I melder ud til dem, der eventuelt er på gaver med børnene. Hvis man slår sig sammen, kan der måske blive til én god gave til hver på trods af det håbløse budget.

Peter Aalbæk Jensen

er direktør på Zentropa og er kendt for ikke at være imponeret over noget som helst. Han er gift med lise, som han har døtrene hedvig på 12 år og sigrid på 23 år med. Derudover er han stedfar til lises søn, Jasper, 30 år. og med til familien hører Jaspers halvsøskende simon på 28 år og rosemarie, som er 22 år.

Emilia van Hauen

Der findes flere organisationer, som har hjælpepakker til familier med ondt i pengepungen, så måske er det en idé at se, om I kan få lidt hjælp der. Over for børnene må I jo sige det, som det er: at I lige nu ikke har så mange penge, og derfor bliver I nødt til at holde en sparejul, men at de hver især kan vælge en ret, de virkelig gerne vil have, og at de kan ønske sig én gave, der koster maks det, I kan betale. Og så kan I købe træet den 24.12, for der er de billige. Det er ikke helt dumt, at børnene allerede tidligt lærer, at det er smart at være ansvarlig med økonomien. Næste år er situationen måske en helt anden – og I betaler i hvert fald ikke af på en dyr gæld fra denne jul!

Anne-Mette Rasmussen

Jeg er nu ret sikker på, at der nok kan blive til en enkelt lille julegave. Julegaver behøver ikke at koste 500 kr. Selve maden kan heller ikke være meget dyrere end til hverdag. Og så skal børnene have det at vide, nøjagtig som tingenes tilstand er. Det er kun sundt at lære, at alting ikke bare kommer af sig selv. Lad være med at skrue alting op i et alt for højt niveau. Samværet er det vigtigste!

Anne-Grethe Bjarup Riis

Vi er jo alle sammen på røven, så det kommer nok ikke bag på nogen. Man kunne jo være lidt modig, nu da det er børnenes fest, og spørge nogle af børnene fra klassen, om man ikke skulle lave et brag af en fest sammen. Så kunne 4-5 familier slå sig sammen og medbringe hver en ret. Hvis der er små børn, så er det noget med at pakke en masse forskellige ting ind – hårelastikker, plasticsmykker, og hvad I nu kan finde af billige ting. Hvis det er større børn, så kan de sådan set godt forstå, at man er på røven. Og så kan man måske bruge dette som en anledning til at tage en diskussion om overforbrug. En fairtrade-gave eller et gavekort til januar-udsalg kunne også være en idé til et større barn. Men hvis I simpelthen laver det til en spare-miljø-fest, så kunne det faktisk blive skide sjovt – og en fed udfordring for ungerne. Lav det sjovt – ’nu skal vi tænke på andre end os selv’ – bryd traditionerne lidt. Man kunne lave julen helt alternativ og i stedet holde jul med overskriften: ’Vi kommer hinanden ved’. Man kunne også sige, at man kun ønskede sig hjemmelavede ting. Så undgår man også, at man skal give børnene penge, for at de kan købe en gave til de voksne.

Emilia van Hauen

er sociolog og forfatter og har specialiseret sig i moderne livsformer.

Hun er gift med James og mor til to drenge, William på 8 år og silas på 6 år og ekstramor til victor på 13 år, som hun har kendt næsten hele hans liv. Hendes seneste bog er ’Farvel egofest’, som beskriver den nye spændende tidsånd, vi befinder os i efter mange års forbrugsfest.

Anne-Mette Rasmussen

er mor til tre voksne børn – henrik, Maria og Christina. Hun er gift med anders Fogh rasmussen og var landets førstedame fra 2001 til 2009. Derudover har hun i en årrække været pædagog i børnehuset i holte og på den måde været med til at præge en ny generation. Sidste år dansede hun sig ind i danskernes hjerter, og nu skal hun til at danse rundt på de internationale gulve.

Anne-Grethe Bjarup

Riis er skuespiller og rapkæftet jyde. Mor til osvald på 13 år fra tidligere ægteskab. Med sin nuværende mand, bo, har hun Yrsa på 5 år og lille gilbert på 2 år, så der er nok at se til …

Kan man ’opdrage’ andres børn?

Nogle af vores bedste venner har to børn, som er helt utroligt irriterende. De gør slet ikke det, de bliver bedt om, og når vi er sammen, så er det deres børn, der bestemmer tempo, støjniveau, hvad vi skal spise, og hvornår aftenen slutter (når de vil i seng!). Det er ret anstrengende, synes vi. kan vi tage diskussionen op – eller skal vi bare bide tænderne sammen?

Svar fra panelet

Troels Mylenberg

Begge dele. Andres børn er jo per definition heldigvis langt mere irriterende end ens egne, så kig lige indad, inden I tager ’det store opgør’ med vennerne. Men når I er sammen hjemme hos jer, så er det altså jer, der bestemmer. Så må I bare sige, at det skal være sådan. Og hvis jeres bedste venner ikke fatter pointen, så må I sige det stille og roligt. Det er forhåbentlig kun i weekenderne, at deres børn selv bestemmer sengetider, og en anden mulighed er jo at rykke aftensamværet til dagtimerne. Børn – uanset hvor irriterende de ellers er – har det trods alt med at være mere medgørlige i dagtimerne, end i slik- og sodavandsrus fredag aften efter en lang uge.

Emilia van Hauen

Når I er hjemme hos dem, kan I ikke opdrage på deres børn, andet end når de gør noget direkte ved jer; så kan man med god ret sige fra. Når I er hjemme hos jer, er det jer, der sætter reglerne for opførslen i hjemmet, men igen kan I selvfølgelig ikke bestemme, hvordan børnene skal opføre sig over for deres forældre (jeres venner). Hvis I savner at være alene sammen med vennerne, kan I invitere til en børnefri aften.

Brian Mikkelsen

Jeg synes, at I bør tage problematikken op med jeres venner. Inden I gør det, bør I dog meget nøje overveje, hvordan I mest hensigtsmæssigt formulerer jeres kritik. Forældre er som regel meget sårbare over for andres indblanding i deres opdragelse. Ikke desto mindre kan vi dog alle sammen have brug for et godt råd fra tid til anden.

Peter Aalbæk Jensen

Hvis I vil beholde vennerne, så find jer i deres unger!

Troels Mylenberg

er journalist og arbejder som politisk reporter på Berlingske Tidende. Han bor på Thurø med Lis, der er styrmand, og deres fire børn – ellen på 10, Holger på 8, Laura på 5 og lille Katinka på 2 år. Tre år som forstander på Vallekilde Højskole I Vestsjælland har trænet familiens sociale gen og åbent hus-politik, hvilket betyder, at der altid synes at være flere børn I huset end de fire, der bor der.

Brian Mikkelsen

er justitsminister, gift og far til Claire på 8 år, Kezia på 11 år og papfar til Tobias på 16 år og silke på 18 år. Han har en travl arbejdsuge, og hver fredag planlægger han og hustruen den fælles familietid ud fra ministerkalenderen. Som barn ville han være fodboldspiller, men i dag nøjes han med at være en meget stor fodboldfan.

Natasja Crone

Nej, jeg synes ikke, man kan opdrage andres børn. Til gengæld kan man sørge for at ses lidt mere UDEN born …

Måske er det bare en periode – nu er der ikke nogle oplysninger om, hvor gamle børnene er – men den slags plejer at ændre sig!

Anne-Grethe Bjarup Riis

Vær nu modig. Du er dine handlinger og ikke dine tanker. Det hjælper jo ikke at være bedrevidende inde i hovedet. Det kunne være, at forældrene havde brug for nogle venner at diskutere det her med. Hvis det er nogle gode venner, så siger man sin mening. Men det er sprængfarligt stof. Og man kan risikere, at der bliver sorteret lidt i vennerne ved at diskutere børneopdragelse. Men jeg synes, der skal laves en overskrift, som hedder: ’Vi skal alle sammen være her’. Det er at gøre disse forældre en bjørnetjeneste ikke at fortælle dem, hvordan denne opførsel bliver opfattet.

Og man behøver ikke vente på at ’gribe dem i noget’. Man kan godt tage nogle emner op og diskutere og se tilbage i tid. Det er jo voksne mennesker, vi snakker om.

Karen-Marie Lillelund

Uha, det er jo farligt, det med at opdrage andres børn. Jeg tror, det er meget vanskeligt at tage diskussionen, for der vil være alt for stor mulighed for at såre hinanden. Vi er alle meget ømskindede, når det kommer til vores børn. Hvis man skal opdrage andres børn, tror jeg, man kan gøre noget, når børnene er på besøg. Selv opdrager jeg gerne på besøgende børn, for hjemme hos os er det jo vores regler, der gælder. Nogle gange kan det også have større gennemslagskraft, hvis det er en fremmed, der sætter grænser i stedet for forældrene. Og så kan man jo være heldig, at børnene retter ind uden de store sværdslag. Men – for der er jo et men – det er ikke nemt, og man risikerer jo, at forældrene bliver sure.

Hvis I tror, der er en overhængende fare for det, og hvis I gerne vil undgå det, er der jo også muligheden at invitere jeres venner uden børn. Her kan man jo i generelle vendinger begrunde det med, at børnene (også jeres) fylder så meget, så I synes, man får talt for lidt og hygget sig for lidt. Så får I enten en fredelig aften uden børn, eller også kan man jo håbe, at udgiften og besværet med en barnepige måske kan rykke lidt ved opdragelsen.

Anne-Mette Rasmussen

Jeg mener helt bestemt, at I skal tage diskussionen op. Og hvis det foregår sådan i jeres hus, så er det jer, der sætter husreglerne, og så må vennerne respektere dem. Men der findes alt for mange, der er nølende med at sige deres mening. Spyt endelig ud! Ellers bliver det ren børnemagt!

Karen-Marie Lillelund

er kommunikationskonsulent, bakkesangerinde og medejer af firmaet Potentiale. Hun bor sammen med kæresten Elo og er ekstramor til hans tre drenge på henholdsvis 11, 14 og 16 år. Derudover rummer familien en topforkælet gravhund og en plejedatter på 26, som dog ikke bor hjemme.

Natasja Crone

er uddannet journalist. Hun har været et kendt og elsket ansigt blandt danskere i mange år. Og arbejder nu som nyhedsvært på TV2. Og så er Natasja Crone mor til Samuel på 11 år og Noah på 7 år.