Nærvær
Foto: Franne Voigt Husk nærværet med familien, minder chefredaktør Mette Hovmand-Stilling om.

Hvorfor har du så travlt?

Vi farer fra det ene til det andet og skal altid liiige… Lige hvad, egentlig?, spørger Mette Hovmand-Stilling, chefredaktør på Vores Børn.

Margrethe Brun Hansen er en børnepsykolog med en mission. Hun kunne godt tænke sig, at vi fokuserer lidt mere på det lyse; Alt det sjove, dit barn siger, følelsen af hans hår mellem dine fingre, duften af barnehud. Alle de små lykkeglimt, som jo nok var årsagen til, at du kastede dig ud i forældreskabet i første omgang – og knap så meget på, at det også kan være tungt at være forælder. Selv om det er det af og til.

LÆS OGSÅ: 11 råd: Sådan giver du dit barn mere nærvær

Da jeg læste interviewet med hende i det nye nummer af Vores Børn, der er på gaden nu, fløj tankerne straks hjem i min egen dagligstue. Til min yngste søn på tre, som så ofte siger 'Vi skal allesammen sidde i sofaen, Moar – på samme tid!'. Og på den store, som så gerne vil have mig med til at lege 'udflugt' eller med Lego, eller Skylanders – eller slet og ret læse den bog, som vi alle samles om i en fælles fantasiverden.

I en travl hverdag er det svært at prioritere stunderne af nærvær. Du kender det sikkert godt. Vi farer fra det ene til det andet og skal altid liiiiige... Lige hvad, egentlig? Ordne vasketøjet? Det flytter sig jo ikke, og tager nok ikke skade af ikke at blive ordnet præcis mellem klokken 17.00 og 19.00 på en hverdag. Liiige lave aftensmad? Ja klart, vi skal have noget at spise. Men tager vi skade af at spise rugbrødsmadder en enkel aften om ugen, hvis det er prisen for at sidde allesammen i sofaen og grine til en tegnefilm eller snakke om den chilikage med jordbær, som den yngste fabrikerede i børnehavens sandkasse i dag?

Nuvel, man kan sagtens være nærværende samtidig med, at man laver praktiske ting, tænker du måske. Børnene kan jo bare være med – til madlavning, vasketøj og alt det andet vi skal. Ja da. Selvfølgelig kan de det! Men jeg tror alligevel, at mange af os kan blive bedre til at vælge nærværet til. Også over alt det praktiske. At nyde vores børn her og nu. At lytte til dem, grine med dem og mærke efter, hvordan de egentlig har det – hvordan vi egentlig har det som familie – bare for en stund.

Lige om lidt er det jul. Den tid på året, som mange af os ser frem til, fordi den er fyldt med hyggelige traditioner – men som også byder på endeløse rækker af arrangementer og forventninger. Lige netop i denne tid er det oplagt at sortere i tilbuddene, stoppe op og tage de små forventningsfulde øjne helt ind i hjertekulen. Huske, at det ofte er de oplevelser, som i vores voksenoptik virker små, som er de allerstørste for de mindste. Nyde ungernes begejstring over de eventyrlige fortællinger og det hjemmegjorte julepynt. Lade nissen flytte ind med gak og løjer, tænde stearinlyset og bare være sammen. Jeg lover dig, at du ikke vil fortryde det.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du en mere nærværende forælder

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 8 tip til at finde roen på barsel

LÆS OGSÅ: Mindfulness: Kom tættere på dit barn

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv