Uffe Holm om far-rollen
SPONSORERET indhold

Komiker-far Uffe Holm kører med klatten

Han er en af Danmarks sjoveste mænd og ikke mindst stolt familiefar – men der var ikke meget at grine af, da Uffe Holm og hans kone i over et år forsøgte at bringe et barn til verden.

Af: Mette Seimann Simensen, Vores Børn, juli 2014. Foto: Pelle Rink
28. jul. 2014 | Børn | Vores Børn

Uffe Holm har netop onaneret. I en plastikkop. Ikke fordi han føler en særlig trang til at få lettet trykket, men fordi hans kone Malene har bedt ham om det. Han tager koppen mellem sine hænder og varmer den godt mellem håndfladerne. Det er vigtigt at holde den varm, har han hørt. Han sætter sig på passagersædet i bilen, mens Malene – eller Tulle, som hun bliver kaldt – starter motoren og kører Uffe til lægen.

Adskillige jokes til en kommende standup-turné flyver gennem hovedet på ham under køreturen, for denne situation er ikke hverdagskost for den erfarne komiker, der ellers er kendt for at fyre grove og sjofle vittigheder af.

I et helt år har Uffe Holm og konen sat frekvensen op på den hjemlige lagengymnastik i jagten på en arving. Bortset fra sved på panden og lidt sjov i soveværelset er der bare ikke rigtig sket noget. Der er i hvert fald ingen baby på vej. Kun i venneflokken, som lystigt sprøjter minimennesker ud, hvilket ikke gør stemningen lettere for det barnløse ægtepar. Derfor er de nu på vej til lægen.

“Jeg har en lille gave til dig,” siger Uffe Holm, da han sætter klatten i koppen på doktorens bord. Klatten skal under lægelig lup for at afdække, om det er den, der er årsag til den udeblevne baby. Men der er intet galt med komikerens sædkvalitet. Fru Holm må derfor til tjek på hospitalet.

LÆS OGSÅ: Far, du er fantastisk!

“Hun var i sindssygt dårlig humør. Kvinder er hurtige til at blive sortseere. Hun var sgu rigtig sur. Selv om jeg sagde ‘det er jo ikke sikkert, der er noget galt’,” fortæller Uffe Holm.

Fire dage før Malenes frugtbarhed skal undersøges, toner to streger endelig frem på den graviditetstest, som Malene tager derhjemme. Hun ringer straks til sin mand, som sidder i en golfbil mellem tasker fyldt med køller og små, hvide golfbolde.

“Da jeg tager telefonen, siger hun ‘jeg tror sgu, jeg er gravid’. Jeg skyndte mig hjem til hende og åbnede en flaske champagne. Vi var helt vildt glade,” fortæller komikeren.

Komiker uden at sjofle

Uffe Holm virker på alle måder afslappet, som han sidder med benene over armlænet i en sort, blød lænestol denne formiddag på en café i Hørsholm – helt upåvirket af fortællingen om sædklatten. Siden han var 17 år, har han optrådt med standup og er i dag en af Danmarks største comedy-stjerner. Og sædklatten blev faktisk en del af de frække jokes, som Uffe bruger i sit underholdningsrepertoire.Han har aldrig været bange for at trække på sit privatliv, når han skal få den danske befolkning til at grine højt. Uanset om han underholder med frække moves i Vild med dans, til standup eller på sin facebook-side, hvor han først på året postede en video med sønnen Texas på fem år, der plagede sin fa far om noget Batman-Lego. Tusindvis af danskere så med og kommenterede på klippet. Far Uffe holdt stædigt på, at sønnike ikke måtte få den eftertragtede superhelt med hjem – det fik Texas til at udbryde: ‘Hvor er du ond og tarvelig, far. Det betyder bare så meget for mig’.“Hvis jeg havde givet efter, kunne jeg aldrig have taget ham med i en butik igen. Hvad ville det næste så ikke blive? Når han bliver voksen, skal han selv kunne finde en lejlighed, male den og få en SU til at slå til. Alt for mange unge går ned, når de skal klare sig selv, fordi forældrene har postet penge i dem. Hvis Texas ikke kan klare den selv, vil jeg føle, jeg har fejlet,” fortæller Uffe Holm.Texas kom til verden som et ønskebarn. Faktisk var han ønskebarnet. Parret havde ingen planer om søskende til ham. Men pludselig var Texas blevet en dreng, der selv kunne svømme og springe i svømmehallens bassin fra tremetervippen.LÆS OGSÅ: Farshad Kholghi: “Jeg var panik angst for at blive far”“Vi syntes pludselig, han var blevet så stor. At det var gået for hurtigt. Hold kæft, hvor er børn søde, når de er omkring de to år. Og en dag tænkte vi: ‘Det er sgu nu. Vi rykker’.Lillesøster Holly kom til verden lillejuleaften sidste år. Uden nogen lang optakt til graviditeten, som tilfældet var med Texas. Faktisk skete det overraskende hurtigt efter beslutningen om at udvide klanen med endnu et medlem. Også denne gang ringede Malene til sin mand, da hun fandt ud af, at hun var gravid. Præcis som hun gjorde første gang.

Nogle folk er for langt ude

“Jeg har altid troet, at kvinder ville gøre noget mere ud af at fortælle det. Jeg troede, at Tulle ville pakke testen ind i en lille gave, eller at vi ville tage testen sammen, og se de to streger komme frem. Jeg var faktisk lidt skuffet. Vi havde jo prøvet i over et år – i hvert fald den første gang – så jeg havde troet, at hun ville gøre noget ud af det,” fortæller Uffe Holm.Han stopper sin talestrøm for at vise et billede af lille Holly.“Se lige her. Hun kan næsten stå op selv. Jeg holder stort set ikke fat i hende, og hun er kun to en halv måned,” udbryder han. Herefter finder han en video frem med Texas, som skal tage en prinsessekjole på, hvis han vil have det legetøj, han plager om. Og drengen tager den på! Efterfulgt af lidt brok og vrik med rumpen på far Uffes opfordring. Også denne video postede komikeren på Facebook.“Folk gik helt amok. Sagde, at jeg tvang ham til det, og nogle sagde endda, at han ville blive homoseksuel. Nogle folk er fandme langt ude,” siger Uffe Holm og fortsætter efter en kort tænkepause.LÆS OGSÅ: 10 trin: Forstå din babys far“Jeg synes jo bare, det viser en far og en søn, der har et sjovt forhold. Vi laver simpelthen så mange skægge ting. Han går jo ikke i stykker af at tage en kjole på,” forklarer far Holm.“Selv om jeg er fuldstændig ligesom andre fædre, er jeg alligevel nok lidt sjovere. Jeg kan også mærke på ungerne i børnehaven, at de synes, jeg siger nogle sjove ting. Forældrene fra vores forældres generation forstod os jo ikke rigtigt, da vi blev teenagere. Jeg prøver sgu at være en sjov far.”

En bad motherfucker

Komikeren er opvokset i Solrød i en kernefamilie på fire i et typisk dansk parcelhuskvarter med stisystemer og masser af unger på vejen. En tryg opvækst med familieferier i udlandet og masser af fællesskab. Uffe Holm fandt ofte – som så mange andre teenagere – sine forældre ualmindeligt pinlige.“Min mor og far forstod jo ikke, jeg var en bad motherfucker. Jeg var bare en sexmaskine og så vild, ikke. De forstod ikke, det kunne være pinligt at have dem med, når jeg skulle have nyt tøj. Så stod jeg der i de Levis 501, jeg så gerne ville have, imens min mor sagde: ‘Jeg kan da sy nogle, der ligner. Jeg synes … strammer de ikke lidt ved tissemanden, Uffe?’. Og imens gik de tre lækre piger fra parallelklassen forbi. Det er bare ikke særlig cool, vel?”Men den episode er noget nær det mest ubehagelige, Uffe Holm har været udsat for i sin barndom. Ikke værst, når man som ham både er ordblind og lider af Tourette syndrom. En håndsrækning til ondskabsfulde børn med hang til at hænge andres svage sider ud, skulle man tro.“Jeg kan simpelthen ikke mindes, at jeg er blevet mobbet med det. Der har måske været en i ny og næ, der har sagt ‘Uffe’ og blinket vildt med øjnene. Men ellers ikke,” siger han. Måske fordi diagnosen først blev stillet, da Uffe Holm var 20 år. Måske fordi de andre børn faktisk godt kunne lide den sprælske dreng med det fede skateboard og det gode humør. Selv om han indimellem havde en ustyrlig trang til at blinke med øjnene, række tunge eller hamre vandglasset i bordet flere gange i træk.LÆS OGSÅ: 11 pinlige fædre“Jeg skulle bare gøre de her ting. Men det var ikke noget, der ellers påvirkede min barndom. Derfor blev der heller gjort noget ved det. Fordi jeg havde det fint,” fortæller han.Men sygdommen er arvelig og rammer oftest drenge. Derfor er Texas reelt i farezonen for også at få Tourette – og det bekymrer far Holm en anelse.

Mødre fatter ikke en skid

“Det er ikke den fedeste sygdom at have, for der er mange, der kigger, når du gør alle dine ting. Men hvis børn vil mobbe, så gør de det, uanset om du lider af Tourette eller ej,” siger Uffe Holm og understreger, at der er meget, man kan gøre for at kontrollere sygdommen. Derfor kan Uffe Holm også hjælpe Texas, hvis også sønnen bliver ramt. Pludselig ringer Uffes telefon.“Det er nok dyrlægen. Jeg har lige været dernede med katten.” Komikeren rækker ud efter mobiltelefonen. “Hvad siger du, er den blevet bidt? Det er kraftedeme noget af et bid. Det er sgu moren, der har gjort det. Hvad? Ja ja, det er fint. Bare skær kuglerne af ham.”Uffe Holm ryster på hovedet og griner, så brystkassen hopper. “Vi er ved at renovere en gård i Fredensborg, og vi har fået en kat og en killing. Nu bliver killingen sgu kastreret. Den har bagt på moren, og så bed hun ham sgu.” Han strækker pegefingeren ud foran sig for ligesom at understrege sin pointe. “Det er fordi, moren ikke har fattet, at han er blevet en bad motherfucker. Mødre de fatter ikke en skid,” griner han.

Nærmest lykkelig

Til gengæld fatter Uffe Holm, at han er privilegeret. Han har et job, han er vild med, og han er stolt af sin familie, som han elsker mere end noget andet.

“Texas er ret kvik. Det ved jeg godt, alle siger om deres børn, men han er kvik. Han har et rigtigt godt sprog,” forklarer han. “Og Holly har sagt sit første ord. Hun kan sige ‘rullegardin’.” Han ruller på det første ‘r’, som om hun var italiener.

“Det er fordi, Tulle taler så meget med dem. Hun er virkelig en god mor,” siger han.

Ifølge Uffe Holm selv, er hans liv præcis, som han ønsker, det skal være. Og juleaften ramte lykken ham tydeligere end nogensinde før. Bilen var fyldt med julegaver, en festklædt Texas ved siden af en lillebitte nyfødt – og Fru Holm ved siden af sin mand.

“Det var helt fantastisk at være fire i bilen den 24. december. Jeg har altid set mig selv i en stationcar med to børn på bagsædet – begge med ansigtet indsmurt i is. Det er sgu hyggeligt.”

LÆS OGSÅ: Jimmy Jørgensen: Når man får et barn, indgår man en pagt