Barn nummer 3
SPONSORERET indhold

Skal du have barn nummer 3?

Hvordan er det egentlig at have tre små børn? Skubber det jer endeligt ud over kanten, eller fuldender det blot familieidyllen?

Af: Jeanette Grøn Nielsen Foto: Getty Images
21. jan. 2020 | Børn | Vores Børn

Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 17. maj 2015. Efter aftale med familievejleder Lola Jensen er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Hvad er forskellen på, om du har to eller tre børn? Der skal alligevel hele tiden laves mad, ryddes op og pustes på sår. Du har måske fået det sæt børn, de fleste får og er blevet den kernefamilie, du drømte om. 

Men så begynder du at overveje, om det var det. Var det den sidste graviditet, den sidste fødsel og den sidste lille baby i huset? Eller … skulle man overveje en til? For at nyde godt af de hårdt tilkæmpede erfaringer på en nem lille tre’er? 

LÆS OGSÅ: Test, om I skal have barn nummer tre

Tre betyder samtidig, at du ikke kan gå en tur og holde alle dine børn i hånden. At I voksne vil tabe en demokratisk afstemning, om turen går til BonBonland eller Nationalmuseet. At I måske skal have en større bil. Og at der er endnu flere, der kan smitte hinanden, når den mindste slæber en grum forkølelse med hjem fra vuggestuen.

Familievejleder – og selv mor til tre – Lola Jensen fortæller, at flere og flere familier vælger at få tre eller fire børn. Der er status i at magte og have overskud til en stor børneflok. Hun opfordrer jer dog til at overveje det grundigt, inden I udvider børneflokken.

– Spørg først jer selv, hvorfor I vil have nummer tre. Er det for at redde forholdet? Så skal I ikke gøre det. Men kommer I frem til, at I som familie har noget at tilbyde et lille væsen mere, så kan det give god mening, siger Lola Jensen.

Hvis han siger nej

Ifølge Lola Jensen er det ofte kvinden, der svømmer hen i forestillinger om endnu et velduftende spædbarn, og som ikke kan få sig til at skille sig af med babytøjet fra de foregående to. Mens manden ikke finder udsigten til flere urolige nætter og kortere eller længere perioder uden sex og voksennærvær særlig tillokkende. Hvad så?

– Har du en mand, der ikke er vild med at få flere børn, skal du tænke over, hvad I byder jer selv ved at gøre det alligevel, råder Lola Jensen.

LÆS OGSÅ: 1, 2 eller 3 – hvor mange børn vil du have?

– Inden vi kvinder synes, der er plads til sex igen, kan der godt gå halvandet til to år med amning samt manglende søvn og overskud. Det er en pris, der skal betales, og den må vi tage med i overvejelserne om, hvad det tredje barn betyder for vores forhold. I skal være klar over, at I i mange år skal stjæle jer til nærvær, voksensnak og sex, siger Lola Jensen og advarer samtidig mod at tro, at tre børn kun er tidskrævende i de første år:

– Når de for eksempel er 10, 12 og 16, har I stadig sjældent fri i parforholdet. For der skal tales om fodbold og hjælpes med engelske stile og kæresteproblemer.

Husk midterbarnet

Hvis I vælger at få tre børn hurtigt efter hinanden, bør I også gøre jer klart, at der skal fokuseres ekstra på midterbarnet, så han eller hun ikke bliver klemt, overset eller stillet for store krav i forhold til sin alder. I vil måske ofte gribe jer selv i at sige til de to ældste, at ‘nu må I altså stoppe, det er jer, der er de store!’.

– Men de har hver deres cpr-nummer og skal ikke køres over en kam, bare fordi der er kommet en tredje lille ny. Det vil tit være midterbarnet, der bliver overset i forhold til alderssvarende ramme og krav, forklarer Lola Jensen og giver et eksempel:

– Når der skal ses film, kan den lille se Traktor Tom og den store Harry Potter. Og så ender det midterste barn også med at se Harry Potter, selv om det egentlig ikke er der, han er nået til. Det bør I have blik for, siger hun og minder om, at det er en god idé at lave aleneting med børnene – især med den mellemste, men selvfølgelig også med de to andre – uden de to søskende, så hver enkelt oplever, at det ikke hele tiden er nødvendigt at skulle slås om opmærksomheden.

LÆS OGSÅ: En fordel at være midterbarn

Når alt det er sagt, understreger Lola Jensen, at det bestemt er umagen værd at få en flok på tre.

– Når man kun har et barn, sidder der to voksne og analyserer og bekymrer sig. Når der er to børn, deles man om at give børnene opmærksomhed og sidder på faste pladser rundt om spisebordet. Men med tre børn løsner de strukturer sig. Man har ikke tid til at bekymre sig om deres sproglige udvikling, eller om pottetræningen er for sent på den. Og det er til gavn for både voksne og børn, siger Lola Jensen.

– Børn, der er vokset op i en større børneflok, lærer at passe på hinanden og hjælpe. Der sker en social opdragelse i en børneflok, hvor især den ældste ofte føler sig ansvarlig for sine mindre søskende og lærer dem en hel masse.

Hvor stor alderforskel?

Vil du gerne have tre børn, så tænk over aldersforskellen. Ifølge Lola Jensen er en aldersforskel på minimum tre år, maks seks år optimal.

– Med tre til treethalvt års mellemrum er der tid og plads til, at børnene udvikler hver deres personlighed. Men forskellen er ikke større, end at I til en vis grad stadig er i gang med natteroderiet, og så føles det ikke helt så hårdt, siger Lola Jensen.

– Får I for eksempel den tredje som en efternøler – ja, så er det helt forfra igen, og SÅ er det altså hårdt,” siger Lola Jensen og tilføjer, at det er godt at have søskende, men når aldersforskellen er oppe på otte år eller mere, så er forholdet kun såkaldt omsorgskontakt og ikke en decideret bror-søster- relation. Til gengæld lærer efternøleren på tre at danse hiphop, for det gør teenagesøsteren.

– Efternøleren bliver ofte også inspireret og opdraget af to voksne og to store søskende, og det kan godt gå hen og blive et barn, der har sin mening og medvirken omkring alt. Men hvis det er muligt, anbefaler jeg altid folk at få dem i sæt – altså at få to små, hvis der er mange år op til de store søskende. Så er barnet ikke alene.

Anbefalet til dig