Weekend med børn
SPONSORERET indhold

Blog: Sådan ændrer din weekend sig, når du får børn

Morgenmad før klokken syv og dynger af vasketøj. Din weekend får en helt ny betydning, når du bliver mor.

Af: Amalie Nebelong Foto: Colourbox
11. dec. 2015 | Børn | Vores Børn

Der burde være et andet ord for weekend, når du har fået børn. Den weekend, du har kendt hidtil uden børn, vil nemlig blive sønderbombet til ukendelighed, når først du har givet liv til et lille nyt menneske.

En travl uge med rødglødende deadlines på arbejdet og måske lidt for mange sociale arrangementer om aftenen kunne sagtens være hverdag, før børnene kom til. Følgende undskyldning ”Jeg kan sove den ud og lade op i weekenden” fungerede i hvert fald for mig. Glemt alt om det, når du har fået et barn (eller åh du barmhjertige – to).

Forestil dig i stedet, at din uge altid er ekstremt presset. Med fuldtidsjob og børn har du nærmest aldrig en pause! Når den længe ventede weekend endelig ankommer, får du bare ikke tid til at geare ned og sove længe. For sådan er livet med børn.

Når børn saboterer voksensnak

Før moderskabet indtræffer, er weekenden ofte helliget alle de dejlige mennesker, du har i din omgangskreds. Når du har fået børn, forsøger du stadig at bevare et vist socialt liv i weekenden. Så længe alt det sociale kan tilpasses dit barns mulige (og umulige) søvn- og spiserytme selvfølgelig.Når du endelig ser din bedste veninde, efter flere uger uden venindesnak face to face (ene og alene af den grund, at du er nogens mor), skal I forsøge at catche up, mens du skal agere tjener, kok, pædagog og krisepsykolog over for dit barn. Dit barn vil sjovt nok ikke sidde pænt og kigge, mens du har en intellektuelt stimulerende samtale med din BFF.Glem i det hele taget dybe og stimulerende samtaler i weekenden, de år dine børn er små. Børnene afbryder alligevel samtalen, vælter et glas vand, som skal tørres op eller tisser i buskerne og skal have hjælp til at få tørt tøj på.

Weekend med bjerge af vasketøj

Weekend med børn og især søndag rimer i mange menneskers hoveder (i hvert fald i mit) på vasketøj. Når du har småbørn, vil der, hvis ikke mindst en af ugens andre dage er blevet brugt hundrede procent på vasketøj (og hvordan skulle det være sket), være så uoverskueligt meget vasketøj om søndagen, at du vil gå så vidt som til at sætte din bedre halvdel i sving. Med overhængende fare for, at alle dine sarte chiffonbluser og dyre strikketrøjer bliver tørretumblede. Men det er ikke noget problem, da du som mor efterhånden vil have oparbejdet en pæn mængde tørretumble-venligt tøj alligevel (indrøm det nu bare).Især hvis du har et eller to børn i alderen tre til fem år, er du på den. For i den alder er de konstant umanerligt ulækre. De bruger ikke længere hagesmæk(selvom de burde), og de vælter sig i mudder og ruller sig ned af legebjerget (også kaldet jordvolden) i børnehaven ved enhver given lejlighed.Mit råd: Anskaf dig straks en Vanish-spray, med mindre du foretrækker børnetøj i et multi-mønstret farvehelvede, hvor boller i karry-pletter blender helt fint ind.

Intet natteroderi af den sjove slags

Før du fik børn, var lørdag aften noget helt særligt. Især når du havde en festlig, social eller kulturelt berigende begivenhed at se frem til i løbet af ugen. Når du har fået børn, er du præcis lige så træt lørdag aften, som du er alle de andre dage.Det vil sige, at du lidet sandsynligt orker at slæbe dig uden for en ti meters radius af sofaen, for de få timers nattesøvn du kan stole på at få, vil simpelthen være hellige for dig. Dit energiniveau er ikke til at tære på. Der er ikke noget til overs, og du har ikke mulighed for at indhente det igen, hvis du mister søvn, fordi du har været i byen i timerne efter din sengetid.

Slut med simremad

I stedet for fest og farver med andre voksne mennesker, kunne weekenden tilbringes i selskab med tykke kogebøger og velduftende gryder med simremad. Det kan mange børnefri par, jeg kender, godt lide.  Mmm kød, der har stået i en sovs over let varme i flere timer. Lad det blive ved tanken. Når du har fået børn, finder du ud af, at det simpelthen ikke er værd at bruge mere end en halv time i køkkenet, for dine børn vil være det mest utaknemmelige publikum i verden. Sætte pris på mad der har taget tid at lave, gør de i hvert fald ikke. Tværtimod. For jo længere tid middagen har taget at lave, desto sværere er det for børnene at definere, hvad der ligger på tallerkenen. Alt i pasta-, frikadelle- og firser-fryse-grøntsags-genren er til gengæld et hit. Du behøver ikke engang at varme dåsemajsene.

Når ovenstående mund-diarré ellers er overstået, skal det tilføjes, at weekend med børn også er fantastisk. Især hvis du mestrer at lade være med at lave for mange planer og stille for mange krav til, hvordan den perfekte weekend med børn skal være. I har fri, I har tid sammen, og det er fantastisk. Uanset hvor lidt du har sovet i nat.

Hvis du måler den på, hvordan en perfekt weekend så ud, før du fik børn, er der stor sandsynlighed for at blive svært skuffet.

LÆS OGSÅ: Morgenmad: Weekendkræs til hele familien

LÆS OGSÅ: Dilemma: Kan man låne sit barn i eksmandens weekend?

LÆS OGSÅ: 10 ting du ikke skal regne med at få gjort, når du får barn nummer to