Styrk dit enebarn
Enebørn er fuldstændig ligesom andre børn, så bare tag det roligt, hvis I ikke vil have flere. Foto: Nimastock

Styrk dit enebarn

Har du ikke lyst til den store børneflok, men er du betænkelig ved at have et enebarn? Så fat mod. Du kan sagtens hjælpe dit enebarn, så du får et empatisk, glad og velfungerende barn.

Faktaboks

  • Hjælp dit barn med at skabe tætte relationer. Sørg for, at dit barn bliver sat sammen med andre børn, eksempelvis i institution.

  • Vær ekstra opmærksom på at gøre dit enebarn selvhjulpent. Enebørnsforældre kommer nemt til at servicere for meget.

  • Lær dit enebarn at fungere i flok ved ikke altid at sætte enebarnet i centrum for opmærksomhed.

  • Nyd, at du har mulighed for at bruge tid med dit enebarn.

Ikke vant til at dele og i øvrigt snot-forkælet. Sådan kan du blive ved med at høre det ene og det andet om enebørn. Og måske er du som forælder betænkelig ved ‘kun’ at få et barn.

Hvad nu, hvis dit enebarn bliver forkælet og egoistisk og får svært ved at rumme andre end sig selv? Måske føler du også, at du skylder dit barn en søskendeflok, som det kan dele livet med.

LÆS OGSÅ: Bliv klog på dit enestående enebarn

Men enebørn har bare nogle andre styrker og svagheder end børn med søskende, mener børnepsykolog Magrethe Brun Hansen, som selv er mor til et enebarn.

Tag det roligt

Hun beroliger med, at enebørn, fuldstændig ligesom alle andre børn, er præget af de voksne, der opdrager dem. Derfor handler det i sidste ende om, hvordan du griber sagen an.“Det er vigtigt, at du støtter dit enebarn i de svagheder, det har i forhold til ikke at have søskende, og at du er opmærksom på de styrker, der ligger i at være enebarn,” siger Margrethe Brun Hansen og understreger, at så længe du støtter dit enebarn bedst muligt, kan du bare glæde dig over de ekstra resurser, dit barn (og du selv) kan nyde godt af.For eksempel skal dit enebarn ikke kæmpe for at få sit behov for opmærksomhed og nærhed dækket. Enebarnet har mor og far for sig selv, og en fordel ved det er, at dit barn vil komme til at hvile godt i sig selv, fordi det ikke føler sig usikker på sin rolle i familien.“Det giver enebarnet et godt selvværd og en god selvtillid. Derudover er enebørn ofte gode til at snakke om tingene, frem for eksempelvis at slås, fordi de er vant til at have mere taletid og indflydelse hjemmefra,” siger Margrethe Brun Hansen.LÆS OGSÅ: Giv dit barn mere nærværSom forældre får I også ekstra tid og overskud, når der kun er et barn at tage sig af. Det skal I nyde i fulde drag, for det er netop det, forældre til flere børn ofte føler, de mangler.“Du har naturligvis mere overskud. Nyd det! Du kan være mere for dit enebarn. Samtidig har du bedre mulighed for at dyrke egne interesser, fordi din partner nemmere kan være alene med ét barn,” siger Margrethe Brun Hansen.

Lad dit enebarn klare sig selv

Der er naturligvis også nogle ting, du skal være særlig opmærksom på. Ekstra tid er for eksempel ikke lig med ekstra opvartning. Er du forælder til et enebarn, skal du være særlig opmærksom på ikke at slippe alt, hvad du har i hænderne, i det sekund barnet kalder.“Det er meget mere naturligt at lade børn vente, når der er flere søskende, for så er det som forælder umuligt at nå noget som helst, hvis du hele tiden skal pendle fra det ene barn til det andet,” siger Margrethe Brun Hansen.Når der kun er ét barn, fristes du måske også lettere til at binde snørebånd, rydde op, servicere med mad og drikke og hænge jakken på plads for barnet. Lad være! Du bør, hvad enten det er børn med eller uden søskende, lære barnet at klare sig selv. Men det kan være svært som forælder til et enebarn ikke at fristes til at gøre meget for barnet, fordi der er tid til det, og fordi det ofte er nemmere end at tage konflikten.“Tag konflikten, lær dit barn at hænge jakken op, rydde op og selv at hente sit legetøj, sin kop eller hvad det måtte være. Du skal ikke hele tiden være servicerende, det giver en helt unaturlig virkelighed, som ikke svarer til den, dit barn skal ud i. Gør derfor dit barn så selvhjulpent, at det kan klare sig uden din konstante hjælp,” siger Margrethe Brun Hansen.LÆS OGSÅ: Kommunikation: Tal med dit barn – også om dødenDet vil også styrke dit barn, hvis du tager nogle konflikter med det. Dit enebarn kan nemlig have svært ved konflikter, og ofte er det et stort chok for enebørn at komme i institution. De er ikke er vant til at klare konflikter, som når andre børn skubber og tager ens sut.“Enebarnet er simpelthen ikke ‘trænet’ hjemmefra af søskende til at løse sådanne konflikter. Enebørn er ofte mere tillidsfulde, fordi de tror, at verden er konfliktløs. Men det er jo ikke virkeligheden,” siger Margrethe Brun Hansen.Derfor er det også rigtig sundt for enebarnet at være sammen med andre børn i institution eller på anden måde, så det lærer at løse konflikter og sætte grænser for sig selv og andre.

Afskaf tronstolen

Det er en god idé at være opmærksom på ikke at gøre dit enebarn til genstand for al opmærksomhed, eksempelvis ved middagsbordet. Det kan virke naturligt at placere enebarnet for bordenden, så alle kan se og tale med det. Men i virkeligheden er det et stort pres at lægge på dit lille barn, som hurtig bliver opmærksom på, at det skal underholde bordet fra sin ‘tronstol’.Margrethe Brun Hansen foreslår, at du sætter barnet sidder ved siden af den ene forældre. Så sidder det som en mere integreret og naturlig del af bordet.“Du behøver heller ikke altid at give barnet mad først. Lad eksempelvis i stedet far få først, så mor og så barnet. Når der er én frikadelle tilbage, så tilbyd eksempelvis far, og hvis han vil have den – så tager han den,” siger hun.LÆS OGSÅ: Har du lyttet (sådan rigtigt) til dit barn i dag?På den måde hjælper du dit enebarn til at lære at indordne sig i en større flok, og at det ikke er en selvfølge, at man altid får først. Det vil hjælpe dit barn til ikke at have for meget fokus på sig selv i sociale sammenhænge.

Skab andre relationer

En anden måde at styrke dit enebarns sociale egenskaber på, er at hjælpe med at skabe nogle gode og tætte venskaber for barnet. Enebarnet har ikke den naturlige adgang til de tætte relationer, der som regel opstår mellem søskende.

“Hvis du kun har et barn, må du være indstillet på at åbne dit hjem for venner samt at bruge en del af det ekstra overskud, du har, til at hjælpe dit barn med at få sunde sociale relationer,” siger Margethe Brun Hansen. Du kan for eksempel hjælpe til i børnehaven og invitere kammerater hjem til leg.

“Du må være bevidst om, at den ekstra tid, du får, fordi du ‘kun’ har et barn, ikke bare kan bruges til at file negle og ligge på divaneseren, men også skal spenderes på ekstra arbejde på den sociale konto, fordi der ikke er legekammerater lige ved hånden i form af søskende.”

LÆS OGSÅ: 5 tip til at støtte dit enestående enebarn

LÆS OGSÅ: 10 sjove lege – for mor også!

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Udvikling og Børnepsykologi