Halloween aktiviteter for børn
SPONSORERET indhold

Halloween i børnehøjde: 14 (u)hyggelige aktiviteter for hele familien

Små spøgelser, hekse og skeletter glæder sig til at fejre Halloween i Danmark 2023. Men hvad skal I finde på? Her får I 15 tips til Halloween-aktiviteter med børn, som spreder masser af (u)hygge.

Af: Kicki Boss, Amalie Louise Bernitt og Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
14. sep. 2023 | Børn | Vores Børn

Tirsdag d. 31. oktober 2023 er Allerhelgens aften - nok bedst kendt som Halloween.

Aftenen, hvor små spøgelser, uhyggelige hekse og grufulde græskar farer rundt til naboerne med ”slik eller ballade”, og hvor sæsonens Halloween-fester bugner af (u)lækker Halloween-mad og -snacks af makaber kaliber.

Du kan blive klogere på, hvorfor denne amerikanske tradtion er blevet så populær herhjemme i vores artikel: Derfor fejrer vi Halloween

For faktisk er skikken i sit hjemland en kæmpe højtid, kun overgået af julen - og særligt børn og barnlige sjæle elsker den. Og det forstår vi nu godt!

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvor meget uhyggelig familiehygge I kan finde på i løbet af denne oktober, men savner du inspiration, så læs med herunder.

Vi har nemlig samlet 14 bud på uhyggelige aktiviteter for børn til Halloween i Danmark 2023:

LÆS OGSÅ: Halloween 2023: Græskar, udklædning, indbydelser og ideer

1. "Slik eller ballade!"

Smid ungerne i flyverdragten, mas kostumet ned over (her er det klassiske lagen-spøgelse en klar fordel) og fang slik-kurven. Halloween er lig med ”slik eller ballade”-ture til nabohusene iklædt grufulde kostumer, der får Grete nede i nummer 7 til at hvine af (u)hygge.

De større børn kan samle venneflokken og følges ad fra dør til dør, mens små børn kan tage mor og far i hånden, når de skal på tur i lokalområdet. Det kan også være rart, hvis nu uhyggen skulle blive lidt overvældende.

Find masser af inspiration til kostumer til børn lige her: 10 hjemmelavede Halloween-kostumer til børn

2. Hold Halloween-bingo

Er en tur, hvor I banker på døre, ikke en succes, kan I i stedet tage ud og mærke den (u)hyggelige stemning med Halloween-bingo!

Tegn eller print nogle bingoplader, hvor børnene skal finde fx et græskar, et skelet, et spøgelse, et monster, en edderkop, en heks, en flagermus, efterårsblade, spindelvæv, og hvad I ellers kan komme på, læs bilen med forventningsfulde børn eller find gåbenene frem.

Tag bingoplader og en farveblyant til hver under armen og sæt kursen ud i Allehelgensaften og kig på huse. Hvem får først fuld plade? Måske venter der Halloween-slik derhjemme i præmie. Der er masser af inspiration og bingoplader at hente på blandt andet Pinterest

3. Bag "mumie-dogs"

Du har hørt om hotdogs, men har du hørt om "mumie-dogs"? Det er ikke rigtigt Halloween, hvis ikke man serverer mindst én gang Halloween-mad, der er lidt uhyggelig og ret funky. Mumie-dogs er et godt bud på sådan en ret. Hvilke børn elsker ikke pølsehorn, og hvilke børn er ikke vilde med Halloween? Kombiner de to, tag børnene med i køkkenet og du har et sikkert hit.

Mumie-dogs består af pølser, du giver et snit i bunden, så har du to ben, og to mindre snit på hver side, så har du armene. Dernæst snor du en ganske tynd, lang stribe almindelig gærdej til pølsehorn om de små pølsemænd, og smider dem i ovnen, til de er gyldne. Vupti – små pølsemumier!

Få inspiration til mange flere sjove og uhyggelige retter lige her: Halloween-mad

Mumier Halloween mad

Foto: Instagram, @baking_girl_14

LÆS OGSÅ: Find flere uhyggelige opskrifter på Halloween-mad her

4. Gå all in på Halloween-dekoration

Kom nu – for børnene vil elske både processen og resultatet, når I udsmykker jeres hus, jeres altan eller bare vinduespartiet, så forbipassende ikke er i tvivl om, at I fejrer Halloween!

Græskar, spindelvæv, hjemmelavede edderkopper og spøgelser, hekse, koste, farlige fælder og gravsten – kun fantasien sætter grænser. Meget af det kan I lave selv ud af, hvad I har liggende af gamle lagner, lyskæder, sække og udklædningstøj. Som man siger: Uhh-hyggeligt!

Bor der andre børn og barnlige sjæle i kvarteret, hvad så med at holde en konkurrence om, hvem der kan lave det mest uhyggelige eller flotte Halloweenudsmykkede hus/altan/vindue til Allehelgens aften? Når aftenen oprinder, så tag familien under armen og gå en tur ud og beundre nabolagets huse iført jeres halloweenkostumer.

Halloween pynt af hus
Foto: Getty Images

5. Tag til Halloween-koncert

Bliv opslugt af uhyggelige sceneshow... Måske ungerne vil elske at komme med til en koncert i børnehøjde og opleve, hvordan (u)hyggen spreder sig gennem grufuld musik og skræmmende sceneshow? Rundt om i landet er der børnevenlige Halloween-koncter på biblioteker og i kirker.

Med lidt større børn kan I fx tage en tur til hovedstaden, hvor der er masser af arrangementer i hele oktober, der handler om Halloween. Her er en liste med mange gode bud.

På biblioteker på Fyn og i Jylland kan I med mindre børn også finde dage, hvor I kan tage til forskellige Halloween-festligheder med syng med-underholdning for alle. Du kan også undersøge, om dit lokale bibliotek afholder noget?

6. Spil 'Kryds & Bolle' med edderkopper

Selv ret små børn kan spille kryds og bolle, især med forældrehjælp, og det bliver kun sjovere af, at bruge ulækre (lege)edderkopper. Tegn kryds og bolle-ruden og brug ungernes plastikedderkopper i stedet for krydser og boller. I skal bruge otte edderkopper i alt, og så skal de farvelægges eller udsmykkes i to forskellige hold. Det kan enten gøres med maling eller en hvid tusch, I kan tegne på ryggen af dem med. Hvem får først tre på stribe? 

Halloween-spil
Foto: Games 4 learning

7. Oplev gys og gru på museerne

Museer kan være både overvældende og nogle gange også lidt uhyggelige for små sjæle, selv når det ikke er Halloween. Der er så meget historie samlet på ét sted, masser af mørke gange, kælderrum og gamle artefakter. En perfekt Halloween-kombination, der måske henvender sig mest til børn med lidt rolige nerver.

I år kan I fx tage på en (u)hyggelig tur til Griffenholm, der byder indenfor, hvor tiden er stoppet i 1880, og man kan gå på eventyr i en mystisk tid

I kan også fejre de døde på Frilandsmuseet i Lyngby fra 14. til 22. oktober, som er blevet overtaget af væsner fra den nordiske folketro. Her kan børnene hjælpe landsbyens beboere med at overvinde de farlige trolde, nisser, hekse og huldre. Der vil også være trylleri, ansigtsmaling, mulighed for at lave græskar-lanter, lege på forhindringsbaner og spise "farlige" snacks.

LÆS OGSÅ: Halloween: 10 hjemmelavede kostumer til børn

8. Klæd jer grufuldt ud

Der er mange, mange timers god leg og dyrkning af den frie fantasi i udklædning. I har sikkert allerede noget udklædningstøj liggende, og ellers kan man blive et rigtig hurtigt spøgelse med et lagen, et uhyggeligt fugleskræmsel i gammelt tøj og en lærredssæk eller en zombiemus med ansigtsmaling og en hårbøjle med musseører på.

I det hele taget kommer man langt med ansigtsmaling, der på få øjeblikke kan gøre selv de færdigkøbte nylonversioner af Kattedreng eller Elsa til nogle skræmmende halvdøde skabninger, som invaderer både sofaen, legetårnet og havens trampolin. Man scorer i øvrigt billige og nemme toppoint, hvis far og mor går med på den og helliger sig grønne ansigter og monstergang og gider stavre efter ungerne. Siger det bare.

Brug for lidt hjælpe? Find her: 14 fine (og nemme!) idéer til ansigtsmaling

9. Læs uhyggelige Halloween-historier 

Højtlæsning er dejligt for både børn og voksne, så hvorfor ikke gøre det til en Halloween-tradition at lave hyggekrog med dæmpet lys, dyner, puder og tæpper, lidt af sæsonen pynt, måske halloween-pyjamasser til hele banden eller en højtlæser, der er udklædt og klar til at agere den store fortæller?

Der er næsten ingen grænser for, hvor hyggeligt eller uhyggeligt højtlæsning af halloweenbøger kan blive, og der findes masser til både små og større børn. Saml gerne familie og venner til højtlæsnings-hyggen og servér lidt uhyggelige snacks eller blodrøde saftevands-drikkevarer.

Halloween-læsning
Foto: Getty Images

10. Udskær og udsmyk græskar

Ingen Halloween uden græskar! Brug en dejlig eftermiddag sammen på at udhule og udskære græskar og lav sjove og uhyggelige græskarlanterne til terrasse og foran hoveddøren. Måske I også skal lave et par stykker og sætte hos oldemor, morfar og bedste?

Vi har samlet en masse inspiration og gode tips her: Uhyggelige Halloween-græskar: 12 sjove ideer til græskarudskæring

Er I ikke til de store græskarudskæringer, kan I også prøve at dekorere de mindre pyntegræskar med farverige, kunstfærdige spindelvæv af farvede snore. Alt, I skal bruge, er små søm, en lille hammer, farverigt garn og en saks.

Halloween-graeskar
Foto: Hello, wonderful

LÆS OGSÅ: Uhyggelige Halloween-græskar: 12 sjove ideer til græskarudskæring

11. Hallowiiiiiiin i Tivoli

Halloween-udsmykningen over dem ALLE finder du i Tivoli i København fra 12. oktober til 5. november. Her får svævende koste, flyvende græskar-figurer og uhyggelige edderkopper frit lejde, mens børn hviner af skræk i den hjemsøgte herskabsvilla og i de underjordiske gange under den gamle rutsjebane. Og selv Rasmus Klump sørger for at sige "bøh" og lave sjov ballade med de allermindste.

Lad junior fare vild i "gys og gru" blandt zoombier, spøgelser, edderkopper, fugleskræmsler - og flere end 20.000(!) græskar rundt om i Haven - og se, hvem der kan finde havens uhyggeligste udsmykning?

12. Gå på Halloween-slikjagt i haven

Det er heller ikke rigtig Halloween uden højtidens amerikanske slik – eller danske afarter af samme. Alternativt til ”slik eller ballade” kan man gemme halloween-slik i haven, i gården eller indendøre, udstyre ungerne med en kurv hver eller hjemmelavede trick or treat-poser og sende dem på jagt efter godterne i stedet. Fuldstændig som mange gør til påske med chokoladeæg.

Uhyggen kan skaleres fra slet ikke til voksne, der gemmer sig og siger ”bøh!” og mørke gemmesteder til chokoladegræskar og Halloween-edderkoppekager. Kun fantasien sætter grænser.

Læs og find her: 10 nemme ideer til halloween

13. Lav DIY Halloween-pynt med børnene

Brug en dag på at lave Halloween-kreaværksted med børnene. Det er virkelig hyggeligt, og det skaber minder, I kan tage frem år efter år.

Prøv fx at lave søde spøgelser af børnenes fodaftryk, og få samtidig foreviget ungernes fusser. Børnenes fødder dyppes eller smøres med hvid maling på undersiden og sættes derefter på sort karton. Når malingen er tør, enten tegnes eller klistres der to øjne på hælen og laves en mund, og så er spøgelset klar til at blive klippet ud og hængt op.

I kan også lave flagermus af brugte æggebakker. Hver flagermus består af tre sammenhængende æggerum, I klipper ud og vender på hovedet. Det midterste æggerum er kroppen og de to andre er vingerne, som klippes i bølger i bunden. Mal den lille fyr sort, udstyr ham med øjne og lav et hul i toppen til snor og ophæng.

Find flere idéer til klip og pynt i vores store DIY-univers her.

Halloween-flagermus
Foto: happyclippings.com

LÆS OGSÅ: Nem halloween: Spøgelseslys, mumiehænder & 6 andre sjove ideer

14. Lav lækre Halloween-muffins

Bag jeres favoritmuffins og pynt dem til højtiden. Det kan være med orange og sort glasur, så I kan lave dem til græskar, eller hvid og sort glasur, så I kan tegne spøgelser på toppen. I kan også klippe og klistre jeres helt egen Halloween-kagepynt og lime på tandstikker. Gode muffins bliver kun bedre af at blive gjort til et gedigent hyggeprojekt for familien.

Halloween muffins
Foto: Instagram, @annika_rtch

LÆS OGSÅ: Find opskriften på lækre spindelvævsmuffins her

 
 

Anbefalet til dig