Halloween aktiviteter for børn

Foto: Getty Images Halloween 2020 bliver noget anderledes - men derfor kan det stadig blive sjovt! Her er 10 bud på, hvad I kan lave.

Aktiviteter til Halloween 2020

10 (u)hyggelige aktiviteter: Sådan holder I coronasikker Halloween for børn

Selvom alt er anderledes i år, er børnenes yndlingshøjtid stadig lige om hjørnet. Halloween i Danmark 2020 behøver ikke aflyses, den skal bare gøres coronasikker og kun hygge-uhyggelig. Her får I 10 tips til Halloween-aktiviteter med børn, som I roligt kan kaste jer over i år.

Selvom alt er anderledes i år, er børnenes yndlingshøjtid stadig lige om hjørnet. Halloween i Danmark 2020 behøver ikke aflyses, den skal bare gøres coronasikker og kun hygge-uhyggelig. Her får I 10 tips til Halloween-aktiviteter med børn, som I roligt kan kaste jer over i år.

Lørdag d. 31. oktober 2020 er Allerhelgens aften - nok bedst kendt som Halloween.

Og der var skuffede, små miner over hele linjen, da Sundhedsstyrelsen var ude og fraråde at holde Halloween i Danmark, som vi kender det med ”slik eller ballade” i uhyggelige udklædning rundt til naboerne og sæsonens Halloween-fester med Halloween-mad og -snacks af makaber kaliber.

”Ved Halloween og andre efterårsarrangementer bør I finde på andre aktiviteter end fakkeloptog, udklædningsfester og slikindsamling fra dør til dør, da det er arrangementer, der kan være forbundet med risiko for smittespredning”, lyder det i en ny pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

Smittespredning med corona har nemlig især gunstige forhold, når vi er i sociale, festlige lag og er i kontakt med mange, og derfor må vi indrette os derefter og lade nogle af Halloween-traditionerne ligge i år.

”Vi står lige nu midt i en epidemi, hvor vi skal gøre tingene lidt anderledes, end vi plejer", siger Helene Probst, konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsens råd til Halloween 2020

  • Bliv hjemme, hvis I er sløje eller syge.
  • Undlad at gå fra dør til dør og indsamle slik i år.
  • Uddeler man slik, bør det udelukkende være emballeret.
  • Deltag ikke i fakkeloptog eller udklædningsmarch.
  • Undgå Halloween-fester, som vi kender dem og nøjes med at mødes med få mennesker, man i forvejen ses med. Fx nære venner, nær familie eller nogle klassekammerater.
  • Sørg så vidt muligt at holde Halloween-aktiviteterne udendørs.
  • Halloween-hyg hjemme med medlemmer fra husstanden eller nærmeste omgangskreds, hvis vejret ikke er til andet.
  • Luft ud og skab gennemtræk ofte, hvis I samles indendørs.
  • Forsøg at opretholde 1 meters afstand til gæster af huset.
  • Husk generelt at vaske hænder ofte, bruge håndsprit, holde afstand og at hoste og nyse i ærmet, hvis man skal.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, 6. oktober 2020.

10 (u)hyggelige, corona-sikre aktiviteter med børn

Heldigvis behøver Halloween ikke gå helt i fløjten, selvom vi ikke kan gøre de ting, vi plejer til højtiden. Vi har samlet 10 bud på uhyggelige og corona-sikre Halloween-aktivitetet for børn - men det er kun fantasien og Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der sætter grænser for, hvor meget uhyggelig familiehygge, I kan finde på denne oktober.

LÆS OGSÅ: Halloween 2020: Græskar, udklædning, indbydelser og ideer

1. Hold Halloween-bingo

Godt nok må man ikke gå fra dør til dør til Halloween i år, men det behøver ikke afholde jer fra at komme ud og mærke den (u)hyggelige stemning. Tegn eller print nogle bingoplader, hvor børnene skal finde fx et græskar, et skelet, et spøgelse, et monster, en edderkop, en heks, en flagermus, efterårsblade, spindelvæv, og hvad I ellers kan komme på, læs bilen med forventningsfulde børn eller find gåbenene frem. Tag bingoplader og en farveblyant til hver under armen og sæt kursen ud i Allehelgensaften og kig på huse. Hvem får først fuld plade? Måske venter der Halloween-slik derhjemme i præmie. Der er masser af inspiration og bingoplader at hente på Pinterest.

2. Bag mumie-dogs

Det er ikke rigtigt Halloween, hvis ikke man serverer mindst én gang Halloween-mad, der er sådan lidt uhyggelig og ret funky. Mumie-dogs er et godt bud på sådan ret. Hvilke børn elsker ikke pølsehorn, og hvilke børn er ikke vilde med Halloween? Kombiner de to, tag børnene med i køkkenet og du har et sikkert hit. Mumie-dogs består af pølser, du giver et snit i bunden, så har du to ben, og to mindre snit på hver side, så har du armene. Dernæst snor du en ganske tynd, lang stribe almindelig gærdej til pølsehorn om de små pølsemænd, og smider dem i ovnen, til de er gyldne. Vupti – små pølsemumier!

Mumier Halloween mad
Foto: Instagram, @baking_girl_14

LÆS OGSÅ: Find flere uhyggelige opskrifter på Halloween-mad her

3. Gå all in på Halloween-dekoration

Kom nu – børnene vil elske både processen og resultatet, når I udsmykker jeres hus, jeres altan eller bare vinduespartiet, så forbipassende ikke er i tvivl om, at I fejrer Halloween. Lad i år være anledningen til at fyre den af med Halloween-pynt udendørs: Græskar, spindelvæv, hjemmelavede edderkopper og spøgelser, hekse, koste, farlige fælder og gravsten. Meget af det kan I lave selv ud af, hvad I har liggende af gamle lagner, lyskæder, sække og udklædningstøj. Uhh-hyggeligt!

Bor der andre børn og barnlige sjæle i kvarteret, hvad så med at holde en konkurrence om, hvem der kan lave det mest uhyggelige eller flotte Halloweenudsmykkede hus/altan/vindue til Allehelgens aften? Når aftenen oprinder, så tag familien under armen og gå en tur ud og beundre nabolagets huse iført jeres halloweenkostumer. I corona-året 2020 er det en god idé at klare kommunikationen med naboerne på telefon og aftale nogle tidsrum, hvor et par familier går turen ad gangen, så I ikke er for mange på gaden på én gang. I kan lave en online afstemning om, hvilket hus og familie, der er vinderen.

Halloween pynt af hus
Foto: Getty Images

4. Spil kryds og bolle med edderkopper

Selv ret små børn kan spille kryds og bolle, især med forældrehjælp, og det bliver kun sjovere af, at bruge ulækre (lege)edderkopper. Tegn kryds og bolle-ruden og brug ungernes plastikedderkopper i stedet for krydser og boller. I skal bruge otte edderkopper i alt, og så skal de farvelægges eller udsmykkes i to forskellige hold. Det kan i enten gøres med maling eller en hvid tusch, I kan tegne på ryggen af dem med. Hvem får først tre på stribe?

Halloween-spil
Foto: Games 4 learning

 

LÆS OGSÅ: Halloween: 10 hjemmelavede kostumer til børn

5. Klæd jer uhyggeligt ud

Der er mange, mange timers god leg og dyrkning af den frie fantasi i udklædning. I har sikkert allerede noget udklædningstøj liggende, og ellers kan man blive et rigtig hurtigt spøgelse med et lagen, et uhyggeligt fugleskræmsel i gammelt tøj og en lærredssæk eller en zombiemus med ansigtsmaling og en hårbøjle med musseører på. I det hele taget kommer man langt med ansigtsmaling, der på få øjeblikke kan gøre selv de færdigkøbte nylonversioner af Kattedreng eller Elsa til nogle skræmmende halvdøde skabninger, der invaderer både sofaen, legetårnet og havens trampolin. Man scorer i øvrigt billige og nemme toppoint, hvis far og mor går med på den og helliger sig grønne ansigter og monstergang og gider stavre efter ungerne. Siger det bare.

LÆS OGSÅ: Ansigtsmaling til børn: Få de fineste, sjoveste og mest uhyggelige idéer her

6. Læs uhyggelige Halloween-historier

Højtlæsning er dejligt for både børn og voksne, så hvorfor ikke gøre det til en Halloween-tradition at lave hyggekrog med dæmpet lys, dyner, puder og tæpper, lidt af sæsonen pynt, måske halloween-pyjamasser til hele banden eller en højtlæser, der er udklædt og klar til at agere den store fortæller? Der er næsten ingen grænser for, hvor hyggeligt eller uhyggeligt højtlæsning af halloweenbøger kan blive, og der findes masser til både små og større børn. I år, hvor vi ikke kan samles, som vi plejer på grund af Covid-19, kan man med fordel gøre seancen digital og inddrage familie eller bedste venner til fælleslæsning og Halloween-hygge over videokommunikation som fx Zoom.

Halloween-læsning
Foto: Getty Images

7. Udskær og udsmyk græskar

Ingen Halloween uden græskar! Brug en dejlig eftermiddag sammen på at udhule og udskære græskar og lav sjove og uhyggelige græskarlanterne til terrasse og foran hoveddøren. Måske I også skal lave et par stykker og sætte hos oldemor, morfar og bedste? Er I ikke til de store græskarudskæringer, kan I også prøve at dekorere de mindre pyntegræskar med farverige, kunstfærdige spindelvæv af farvede snore. Alt, I skal bruge, er små søm, en lille hammer, farverigt garn og en saks.

Halloween-graeskar
Foto: Hello, wonderful

LÆS OGSÅ: Uhyggelige Halloween-græskar: 12 sjove ideer til græskarudskæring

8. Gå på Halloween-slikjagt i haven

Det er heller ikke rigtig Halloween uden højtidens amerikanske slik – eller danske afarter af samme. Alternativt til ”slik eller ballade” kan man gemme halloween-slik i haven, i gården eller indendøre, udstyre ungerne med en kurv hver eller hjemmelavede trick or treat-poser og sende dem på jagt efter godterne i stedet. Fuldstændig som mange gør til påske med chokoladeæg. Uhyggen kan skaleres fra slet ikke til voksne, der gemmer sig og siger ”bøh!” og mørke gemmesteder til chokoladegræskar.

9. Lav DIY Halloween-pynt med børnene

Brug en dag på at lave Halloween-kreaværksted med børnene. Det er virkelig hyggeligt, og det skaber minder, I kan tage frem år efter år. Prøv fx at lave søde spøgelser af børnenes fodaftryk, og få samtidig foreviget ungernes fusser anno 2020. Børnenes fødder dyppes eller smøres med hvid maling på undersiden og sættes derefter på sort karton. Når malingen er tør, enten tegnes eller klistres der to øjne på hælen og laves en mund, og så er spøgelset klar til at blive klippet ud og hængt op.

I kan også lave flagermus af brugte æggebakker. Hver flagermus består af tre sammenhængende æggerum, I klipper ud og vender på hovedet. Det midterste æggerum er kroppen og de to andre er vingerne, som klippes i bølger i bunden. Mal den lille fyr sort, udstyr ham med øjne og lav et hul i toppen til snor og ophæng.

Halloween-flagermus
Foto: happyclippings.com

LÆS OGSÅ: Nem halloween: Spøgelseslys, mumiehænder & 6 andre sjove ideer

10. Lav lækre Halloween-muffins

Bag jeres favoritmuffins og pynt dem til højtiden. Det kan være med orange og sort glasur, så I kan lave dem til græskar, eller hvid og sort glasur, så I kan tegne spøgelser på toppen. I kan også klippe og klistre jeres helt egen Halloween-kagepynt og lime på tandstikker. Gode muffins bliver kun bedre af at blive gjort til et gedigent hyggeprojekt for familien.

Halloween muffins
Foto: Instagram, @annika_rtch

LÆS OGSÅ: Find opskriften på lækre spindelvævsmuffins her

Se, hvad vi ellers skriver om: Halloween og Aktiviteter for børn