Fjern kalken
SPONSORERET indhold

Til kamp mod kalken: Sådan fjerner du den

Kalk er en irritationsfaktor, men svær at undgå. Har du den også i toilettet, på dine fliser eller i elkedlen, så læs med her og få tips til at fjerne kalken - nemt.

Af: Julie Svarrer Foto: Getty Images
17. feb. 2022 | Bolig | Hjemmet

I elkedlen

Tøm elkedlen helt for vand efter brug – på den måde undgår du, at vandet får lov til at lave kalkaflejringer. Lidt kalk slipper du dog ikke for, men den fjerner du let ved at hælde husholdningseddike og vand i kedlen, koge blandingen og lade den stå et stykke tid. Husk at vaske elkedlen grundigt bagefter.

I toilettet

Toiletrens er i nogle tilfælde nok, men som regel skal du vælge en dyr variant, hvis du vil kalken til livs. Du kan også fugte toiletpapir med eddikesyre og lægge det på kalkaflejringerne. Lad det virke mindst et par timer eller natten over. Husk at bruge handsker og lukke døren ud til toilettet og evt. åbne vinduet.

I opvaskemaskinen

Fyld husholdningseddike i bunden af en fyldt maskine, og sæt maskinen over ved en høj temperatur. Hvis du gør det med jævne mellemrum, får du ikke problemer med kalk i opvaskemaskinen. Samtidig skinner dine glas flot efter en tur i maskinen med eddike.

På natursten

Natursten tåler ikke syre, men hvis du alligevel har brug for at afkalke dem, kan du gå forsigtigt til værks: Rengør dem først med almindelig universalrengøring, mæt dem godt med vand, før du afkalker med en svag opløsning af vand og eddike eller citronsyre. Giv dem bagefter en omgang sæbespåner. 

På fliserne 

Vask dem grundigt med husholdningseddike. Brug godt med knofedt, og lad gerne eddiken blive siddende lidt. Ved slemme kalkaflejringer kan det være nødvendigt at bruge eddikesyre. Mæt først fliserne med vand, og lad eddikesyren virke natten over. Du kan evt. fugte toiletpapir med eddikesyren og lægge dem på de slemme aflejringer.

Anbefalet til dig