Grydelapper på stribe
Foto: Klaus Rudbæk Danmarks fineste grydelapper på række.

Tillykke til de 10 vindere: Her er Danmarks fineste grydelapper

Tak for alle de fantastiske bidrag, der gennem de sidste par måneder er blevet sendt til Hjemmets store konkurrence. Vi er imponerede. Det har ikke været let for juryen at vælge, men her kan du se de 10 vindende grydelapper.

Spændingen på redaktionen har været stor i de sidste par måneder, hvor vi næsten hver dag har åbnet kuverter fyldt med de skønneste bidrag til Hjemmets konkurrence: DM i grydelapper. Hvad ville der dukke op i dag?

Og hvor har vi smilet, når vi har åbnet kuverterne, hvor både flotte og ofte også sjove grydelapper har tittet frem. Tit har vi løbet rundt og vist frem: „Har du set den her, hvor er den morsom, sådan én har vi da aldrig set før".

Vi er faktisk ganske overvældede. For vi gav Hjemmets læsere en udfordring. Strik eller hækl Danmarks fineste og sjoveste grydelap. Og den udfordring er så sandelig blevet taget op.

– Der er kommet imponerende mange avancerede og opfindsomme grydelapper, siger Hjemmets håndarbejdsredaktør, Louise Gram. Hun har været selvskreven formand for juryen, der har bedømt de mange grydelapper.

– Og Hjemmets læsere er vældig dygtige til at hækle og strikke. Vi har set rigtig mange teknikker fra jacquardstrik til frihækling, men selv hønsestrik og dobbeltstrik er blevet brugt til de indsendte grydelapper. Det har været så skægt at se.

Det var ikke let for juryen at vælge de 10 vindere, for der har været så mange fine, fine bidrag. Du kan se et stort udpluk af dem side 13. Til alle jer, der har sendt ind: Vi returnerer som lovet jeres grydelapper i løbet af de kommende par uger. 

1. præmie

Gurli Jensen, Skanderborg

Ingen i juryen kunne modstå disse originale, fantasifulde og detaljerige grydelapper bestående af to hænder – den ene med ur, den anden med armbånd og fingerring og begge med flotte, røde negle.

– Jeg tænkte, at man jo bruger sine hænder, når man tager på tingene med grydelapper – så hvorfor ikke lave dem som hænder?, siger Gurli, som hæklede meget som ung og er blevet flittig med hæklenålen igen det sidste års tid, efter at hun er blevet pensionist.

LÆS OGSÅ: Jes Dorph Petersens Læsø: "Her finder jeg ro, når alt andet forandrer sig"

– Lige nu er jeg ved at hækle en brudekjole til en flaske, hvor „gommen" skal have en hæklet smoking. Nogle gange starter jeg med et mønster, men ender tit med at lave noget, jeg selv har fundet på. Det, synes jeg, er sjovt.
Til lykke til Gurli.

2. præmie

Åse Himmelstrup, Valby

Grydelapper af Åse Himmelstrup

– Jeg er vild med at strikke „hønsestrik“, hvor man kan strikke, lige hvad man er i humør til, og prøve sig frem med forskellige mønstre. På denne lap har jeg nu holdt mig til noget spiseligt, fortæller Åse Himmelstrup om sin strikkede grydelap med bl.a. rødspætter, spejlæg og radiser.

Åse Himmelstrup står også bag den fine hæklede sommerhytte med græs på taget og søde detaljer som døren på forsiden og forskellige blomster for og bag. Juryen kunne ikke vælge mellem de to, så de præmieres i fællesskab.

Anita Busk Faber, Hovedgård

Grydelapper af Anita Busk Faber
Lige til at spise: Juryen blev meget imponeret over denne fine hæklede vandmelon. Den er godt gennemtænkt, fordi den bruger vandmelonens form og har forskellig for- og bagside.

– Min datter er helt vild med vandmeloner, og jeg har næsten altid en vandmelon på køkkenbordet her i sommertiden, derfor syntes jeg, det kunne være megasjovt at prøve at hækle en. Jeg lavede den i to lag, fordi jeg bedst kan lide tykke grydelapper, så man ikke brænder fingrene, siger Anita.


Esther Porskrog Sørensen, Langeskov

Grydelapper af Esther Porskrog Sørensen
En sjov og anderledes ide: Grydelapperne er et sæt med tre dele: En hæklet pande med spejlæg, en strikket gryde med ører og et hæklet låg.

– Jeg fik lyst til at deltage i jeres grydelapkonkurrence, jeg har ikke hæklet før, men har lært mig nogle af teknikkerne ved at se på youtube, og her er så mit resultat. Jeg har hygget mig meget med det, både med at finde på noget og at få det udført, fortæller Esther.

LÆS OGSÅ: 36 ekspertråd: Sådan holder du produktiviteten i top i sommervarmen

3. præmie

Janni Jørgensen, Jyllinge

Grydelap af Janni Jørgensen

Man kommer i sommerhumør af den hæklede softice med krymmel og jordbær på toppen. Janni fik ideen, da hun sad og spiste en is, mens hun læste i Hjemmet om grydelap-konkurrencen.

– Jeg hækler meget, men ofte efter andres opskrifter. Softice-grydelappen er min første helt egen opskrift. Det har været en lærerig og sjov proces at lave lige det, man har i tankerne, fortæller hun.

Pia Hansen, Nørager

Grydelapper af Pia Hansen
– Da mit barnebarn begyndte på kokkeuddannelsen, bestemte jeg mig for at forsøge mig med hæklingens til tider vanskelige, men altid hyggelige kunst for at lave en personlig gave til ham. Det kom der denne grydelap ud af, og der er masser af gode tanker og kærlighed i hver en maske, fortæller hun.

Britta Hansen, Esbjerg

Grydelapper af Britta Hansen
– Jeg har strikket en kaffe- og en te-grydelap, men man kan selvfølgelig bare strikke to ens, hvis man synes, det er pænere, fortæller Britta om de blå grydelapper i dobbeltstrik – en teknik, hun fik kendskab til for 30-35 år siden.

– Jeg har siden brugt teknikken, men ud fra min fantasi og med et mønster, jeg selv fandt på, da jeg ikke har kunnet finde nogen strikkeopskrifter med dobbeltstrik, fortæller hun.

Alice Vinther, Sindal

Grydelapper af Alice Vinther

Juryen faldt for det nostalgiske udtryk på denne grydelap med hæklede flæser i to grønne nuancer.

– Min mor på 85 år fik én foræret, og ingen af os havde set den type før. Jeg har ikke haft en opskrift, men har prøvet mig frem til resultatet, fortæller Alice – og tilføjer, at den først og fremmest er praktisk. Vi synes også, den er fin.

LÆS OGSÅ: I denne landsby er naboerne som en bonusfamilie: "Der er altid nogen, man kan låne en kop sukker af"

Jytte Kynde Hvas, Harboøre

Grydelapper af Jytte Kynde Hvas
Oldemorfirkanter er altid dekorative. Her er der brugt hele 25 af slagsen på hver side, og de smukke farvekombinationer gør grydelappen til noget helt særligt.

– Jeg lærte at hækle af min bedstemor, da jeg var ni-ti år og har hæklet lige siden. For cirka ti år siden hæklede jeg tasker i oldemorfirkanter, både i pasteller og i stærke farver, til mig selv, venner og familie. Jeg havde en del rester tilbage fra dengang, og det er dem, jeg har brugt til grydelapperne, fortæller Jytte.

Tove Hendriksen, Kalundborg

Grydelapper af Tove Hendriksen
Disse hyggelige grydelapper er udført i dobbeltstrik med en knopsvane på den ene side og et Danmarkskort på den anden.

– Knopsvanen er Danmarks nationalfugl, så jeg synes, det er oplagt at samle dem på en grydelap, fortæller Tove.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY, Strik, Konkurrence, Strikkeopskrifter og Hækleopskrifter