Æblesmør
Navnet er lidt misvisende – for det indeholder ikke smør. Derimod er det en god smørelse til brød om morgenen eller på brød til eftermiddagsteen.
4
Ingredienser
- 1 kg æbler, f.eks. Ingrid Marie eller Belle de Boskoop
- 5 dl vand
- 4 nelliker
- ¼ stjerneanis
- 6 kardemommekapser
- ½ kanelstang
- 1 flækket vaniljestang
- 200 g rørsukker
- 50 g mørk muscovadosukker eller mørk farin.
- Tilbehør: brød.
Sådan laver du æblesmør:
- Skær æblerne i kvarte og kog dem i 5 dl vand med skræl, kernehus og hele molevitten. Kog indtil det er mørt, og kør det gennem en grøntsags-kværn, purékværn eller giv æblerne en tur med en stavblender indtil det er godt moset.
- Sigt æblemosen og kør rundt i sigten med bagsiden af en suppeøse, så så meget mos kommer med som mulig. Kassér overskydende rester fra sigten.
- Stød kardemommekapslerne, og kassér den grønne skal. Stød kardemomme, nelliker og stjerneanis fint.
- Kom mosen i en gryde sammen med krydderier, kanelstang, vaniljestang, rørsukker og muscovadosukker eller brun farin. Kog æble-massen ved svag varme i en times tid. Det er vigtigt at røre i gryden hele tiden – ellers brænder det på.
- Skold et stort sylteglas eller to mindre med kogende vand og kom æblesmørret på glas. Tilsæt evt. lidt Atamon i glassene, når du skyller dem.
- Prøv også æblegranité med mynte
- Få mere inspiration til lækker mad på altfordamerne.dk/opskrifter/