Årets kage 2012 - du kan selv bage den!

Årets kage 2012 - du kan selv bage den!

I går aftes blev prisen for bedste nye kage i Danmark uddelt på Admiral Hotel i København. Prisen gik til Marlene Skjødt Pedersen, der med en kage formet som en kaffekop og navnet ”En lille en til Kaffen” vandt foran 71 andre konditorer. Få opskriften her.

EN LILLE EN TIL KAFFEN - ÅRETS KAGE 2012 

Denne opskrift giver 20 kager.

Browniebunde:

75 g groft hakkede hasselnødder, der er ristet let på en tør pande eller i ovnen

75 g god mørk chokolade

85 g smør

75 g sukker

75 g brun farin

75 g mel

12 g kakao

2 små æg

Kornene fra en halv stang vanilje

Chokolade og smør smeltes forsigtigt sammen og afkøles en smule. Sukker, farin og vaniljekorn blandes i chokoladesmørret og massen røres jævn. Æggene tilsættes under omrøring. Mel og kakao sigtes i massen og det hele røres godt sammen igen. Til sidst vendes de ristede nødder i. Dejen fordeles med en sprøjtepose i små gummiforme med knap 30 g dej i hvert hul. Sørg for der kun er dej i bunde af formen. Bundene bages otte minutter ved 180 grader. Bundene kan laves i god tid og fryses ned. Har du ikke små gummiforme, kan du bruge små aluforme, kaffekopper eller andet, der kan tåle at gå i ovnen. Husk blot at smøre dem meget grundigt med en neutral madolie, så kagen ikke hænger fast.

Ostecreme med kaffe:

300 g Philadelphia eller anden neutral flødeost

60 g pasteuriserede æggeblommer

100 g pasteuriserede æggehvider

2½ dl cremefraiche

18 % 5 blade husblas

150 g flormelis

Kornene af en stang vanilje

En kop stærk kaffe af 15 g pulverkaffe og en lille deciliter kogende vand

Start med at lave kaffen og køl den lidt af. Sæt husblassen i blød i koldt vand. Ost og æggeblommer piskes godt sammen med et piskeris. Cremefraiche og vaniljekorn tilsættes og det hele røres sammen (må ikke piskes for voldsomt). Vandet dryppes of husblassen, og den smeltes forsigtigt i kaffen. Når kaffen er kølet en anelse vendes den i cremen. Æggehviderne piskes helt stive, og flomelis sigtes i og piskes med i kort tid. Den luftige masse vendes hurtigt i cremen med en dejskraber eller lignende.

Likørcreme:

1¼ dl piskefløde

30 g honning

150 g lys chokolade

50 g smeltet smør

½ dl Saint Brendans eller Bailey

50 g smeltet mørk chokolade (kan udelades)

Piskefløde og honning sættes over i en gryde. Lige inden fløden koger, tages gryden af blusset og den lyse chokolade smeltes i. Derefter tilsættes smørret og der røres grundigt indtil det også er helt smeltet. Cremen skal være helt jævn og blank, inden likøren tilsættes. Hvis du har lyst, kan du tage 150 g af cremen fra og røre de 50 g smeltet mørk chokolade i, så du har både en lys og en mørk likørcreme. Cremen sættes på køl mindst et par timer.

Til slut skal kagen samles. Browniebundene bliver i de forme, de er bagt i, og ostecremen kommes oven på med en sprøjtepose. Cremen må ikke flyde over. Ryst eller bank eventuelt forsigtigt på formene, så cremen fordeler sig jævnt og danner en glat overflade. Det hele sættes på køl, indtil cremen er stivnet så meget, at kagerne forsigtigt kan lirkes ud af formene. Eventuelt natten over. Derefter dyppes kagerne i smeltet mørk chokolade helt op til kanten (men ikke på toppen). Når chokoladen er stivnet sprøjtes likørcremen på toppen af kagen med en sprøjtepose. Har du lavet både en mørk og en lys creme starter du med den lyse. Til slut kan kagerne pyntes med chokoladebønner og – hvis du har mod på det – små chokoladesnirkler som hanke, så kagerne ligner små kopper.

Årets 10 bedste kager