Chokoladetærte med karamel og valnødder

Chokoladetærte med karamel og valnødder

Kombinationen af chokolade, karamel og valnødder smager vidunderligt, og tærten er både god til kaffen og som dessert.

1 kage, 10-12 stykker

Ingredienser

  • Arbejdstid: ca. 1 time og 15 min.
  • Hviletid: ca. 2½ time
  • Koge/bagetid: ca. 40 min.
  • Valnøddebund:
  • 25 g valnøddekerner
  • 125 g smør
  • 175 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 1 æg
  • evt. lidt vand
  • Karamel-chokoladefyld:
  • 200 g sukker
  • 60 g (0,6 dl) vand
  • 1 tsk. citronsaft
  • 1 drys fint salt
  • 2 dl piskefløde
  • 50 g smør
  • 1 stang vanilje
  • 150 g mørk chokolade
  • 3 hele æg
  • Pynt:
  • 12 halve valnøddekerner

  1. Bund: Blend valnødderne til fint mel. Skær koldt smør i mindre stykker, smuldr det med mel, og tilsæt valnøddemel og sukker. Saml dejen med sammenpisket æg og evt. vand. Tryk dejen sammen uden at ælte den, og stil den i køleskab i ca. 1 time.
  2. Rul dejen tyndt ud, og beklæd en tærteform (24 cm i diameter, gerne en metalform med løs bund) hermed. Tryk siderne godt til kanterne med en lille kugle dej. Prik bunden med en gaffel, og sæt tærteformen i køleskabet i ½ time.
  3. Beklæd formen med bagepapir. Hæld ca. 3 dl tørrede bønner i, så tærtebunden ikke hæver under bagningen.
  4. Bag bunden ved 175 grader i 25 min. Fjern indlægget, og bag i yderligere ca. 10 min., så bunden får farve. Afkøl på en bagerist.
  5. Fyld: Varm sukker og vand i en gryde (undgå at røre rundt), til det bliver mørk karamel. Rør citronsaft, salt og fløde i karamelmassen med en trægrydeske. Sluk for blusset.
  6. Tilsæt små stykker smør, og lad det smelte. Når massen er kølet godt af, tilsættes kornene af vaniljen og stykker af chokolade. Lad chokoladen smelte.
  7. Når massen er fingerlun, tilsættes sammenpiskede æg.
  8. Hæld fyldet i tærtebunden, og bag tærten i ca. 30 min. ved 175 grader, til fyldet er stivnet. Når fyldet næsten er stivnet, pyntes tærten med valnøddekerner. Afkøl på en bagerist i ca. 1 time. Nyd kagen afkølet og friskbagt.