Christmascake
Den engelsk/amerikanske julekage med tørrede frugter, marcipan og hvid glasur skal påbegyndes mindst 1 uge før jul og gerne flere uger før. Hvis man er i rigtig god tid,kan man dryppe kagen med likør hver dag i en uge, før den pakkes ind i marcipan.
1 kage til ca. 20 personer
Ingredienser
- Arbejdstid: min. 5 dage
- Bagetid: 2 1/2 time
- Ikke fryse-egnet
- (1 kage til 20 personer)
- 750 g tørrede/kandiserede frugter (f.eks. figner, dadler, sultanas, rosiner, tranebær, ananas, kirsebær)
- 100 g kandiseret appelsin-og citronskal
- 100 g kandiseret ingefær
- 2 dl whisky, rom eller likør
- 200 g smør
- 200 g farin
- 4 æg
- 3 spsk sirup
- 3 spsk orangemarmelade
- 225 g hvedemel
- 1/4 tsk bagepulver
- 1/4 tsk salt
- 1/2 tsk stødt kanel
- 1/2 tsk stødt allehånde
- 1/2 tsk stødte nelliker
- 1/2 tsk stødt muskat
- 150 g pecan- eller valnødder
- 3-4 spsk whisky, rom eller likør
- Pynt: 400 g marcipan, 1/2 glas, abrikosmarmelade
- Glasur: 1 bæger pasteuriserede æggehvider (1 1/2 stk.), 2 tsk citronsaft og ca. 500 g flormelis
- Dag 1: Skær de tørrede frugter i tern og hak de kandiserede citrusskaller og ingefærstykker. Bland det hele i en skål og hæld spiritus over frugten. Dæk skålen tæt og lad frugten marinere 1-7 døgn.
- Dag 2: Tænd ovnen på 150 grader. Smør en springform eller firkantet form (22-24 cm) med smør og for den med bagepapir. Pisk smør og farin cremet. Pisk æggene sammen og pisk dem i lidt ad gangen. Tilsæt sirup og marmelade.
- Bland melet sammen med bagepulver og krydderier og rør det i dejen. Tilsæt de marinerede frugter og de grofthakkede nødder.
- Fyld dejen i formen, glat overfladen og lav en let fordybning i midten. Sæt kagen i ovnen ca. 2 1/2 time – læg et stykke bagepapir over, når overfladen er tilpas brun.
- Tjek med en tandstikker, om kagen er gennembagt. Hvis ikke, så fortsæt bagningen, indtil en tandstikker kan trækkes tør ud af kagen.
- Lad kagen stå i formen 15 min. Tag kagen ud af formen og lad den afkøle på en rist. Prik nogle huller i kagen med en kødnål og dryp den med spiritus. Pak den ind og lad den stå min. 1 døgn.
- Dag 3: Rul marcipanen ud mellem to stykker film eller bagepapir. Skær et låg, der passer til kagen, samt en strimmel, der passer til kagens omkreds.
- Varm marmeladen i en gryde og pres den gennem en sigte. Smør marmeladen over kagen, pak den ind i marcipan og stil den koldt mindst 1 døgn.
- Rør æggehviderne stive med citronsaft og tilsæt sigtet flormelis lidt ad gangen, indtil det er en tyk og sej glasur. Det skal helst røres med et piskeris – da en håndmikser pisker for meget luft ind i glasuren. Fyld glasuren i en plastbøtte med låg og stil den koldt.
- Dag 4: Smør glasuren over kagen, glat den med en palet eller lav små toppe med en lille bordkniv.Stil kagen et tørt sted mindst 12 timer.