Den bedste risalamande: 4 nemme trin - sådan gør du
Risalamande skal der til juleaften, men hvordan er det nu lige man gør? Det guider Hjemmets madskribent, Sandra Leigh Draznin, dig til lige her:
Trods sit franskklingende navn er risalamande et pæredansk påfund. Risdesserten med fløde og mandler hører for mange med til den perfekte julemenu. Med disse 4 nemme trin lykkes både risalamanden og sovsen til.
Arbejdstid: 30 min.
Kogetid: 35 min.
Ikke fryse-egnet
(4-6 personer)
1 stang vanilje
½ dl piskefløde
125 g grødris
2½ dl vand
½ liter sødmælk
½ tsk salt
3-4 spsk sukker
2-3 tsk fintrevet citronskal
3-4 dl piskefløde (efter smag)
75 g smuttede mandler (hakkede) + 1 hel
Kirsebærsovs:
1 usprøjtet appelsin
1 stk. hel kanel
1 lakridsrod eller 2 stjerneanis
1 glas dessertkirsebær (400 g)
evt. sukker
1 spsk kartoffelmel
Sådan laver du risalamande med kirsebærsovs:
            - Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og rør dem ud i ½ dl piskefløde.
 - Skyl risene i koldt vand, hæld dem i en gryde med vand og giv dem et opkog.
 - Rør rundt og tilsæt den flækkede vanilje-stang, mælk og salt.
 - Giv det et opkog under omrøring og lad grøden simre ved ganske svag varme under låg i ca. 35 min. – eller sæt gryden i ovnen ved 180 grader.
 
            Tag vaniljestangen op og hæld grøden i en skål. Rør sukker, fintrevet citronskal og vaniljefløde i grøden og lad den køle af.
            Pisk fløden til blødt skum og vend den i grøden. Tilsæt mandler og anret desserten i en smuk skål. Husk at stikke en hel mandel i, hvis der skal „kæmpes“ om en mandelgave.
Sådan laver du kirsebærsovs til risalamanden
            - Kom fintrevet appelsinskal, appelsinsaft, kanel, lakridsrod/stjerneanis og kirsebærsaft i en gryde og giv det et opkog.
 - Lad det simre 5-10 min. og si det over i en ren gryde.
 - Tilsæt kirsebærrene og giv det et opkog.
 - Smag til med sukker og tag gryden af varmen.
 - Jævn med kartoffelmel rørt ud i lidt koldt vand.
 - Servér sovsen kold eller lun.
 
Julemaden: Sådan gør du
Julens dejligste opskrifter
- 
    
        
        Sådan får du sværen på flæskestegen sprød
 - 
    
        
        12 gode tip: Sådan laver du den bedste risengrød
 - 
    
        
        5 lækre opskrifter: Sådan laver du nemt hvid gløgg
 - 
    
        
        Jødekager: Den bedste opskrift
 - 
    
        
        Hjemmelavede klejner: Farmors bedste opskrift
 - 
    
        
        Blomsterbergs brunkager
 - 
    
        
        Fedtebrød med romglasur
 - 
    
        
        Test dig selv: Hvilken julesmåkage er du?
 - 
    
        
        Julens varme drikke: Hvid gløgg med lakrids, romtoddy & julekaffe
 - 
    
        
        Opskrift på de lækreste julefrikadeller
 - 
    
        
        Vaniljekranse fra Den Gamle By
 - 
    
        
        Klassisk ribbensteg med sprød svær
 - 
    
        
        Julefrokost: Moderne opskrifter med et strejf af traditioner
 - 
    
        
        Sådan finder du gaven til hende, der har alt