Franske briocher

Franske briocher

I Frankrig nydes de fine, lette briocher gerne til morgenkaffen eller som snack til eftermiddagste. Prøv selv at bage dem, enten som portionsboller eller som hele brød.

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1 time
  • Hævetid: 2½ time
  • Bagetid: 20-40 min.
  • Fryse-egnet
  • (2 aflange brød eller 12 store portionsboller)
  • 50 g gær
  • 1½ dl lun mælk
  • 4 store æg
  • 4 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 500-600 g hvedemel
  • 150 g blødt smør
  • 1 æggeblomme til pensling

  1. Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 grader). Pisk æggene luf tige med sukkeret ogrør det sammen med gærvæsken.
  2. Tilsæt salt og mel – hold lidt af melet tilbage. Ælt dejen godt igennem og ælt det bløde smør i lidt ad gangen.
  3. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – det tager ca. 1½ time.
  4. Aflange brød: Ælt dejen igennem på et meldrysset bord og form den til 8 lige store kugler. Læg 4 kugler ved siden af hinanden i hver sin smørsmurte sandkageform (1½ l) og lad dem hæve tildækket 1 time.
  5. Varm ovnen til 220 grader. Pisk æggeblommen sammen med en smule sukker og et par skefulde vand og pensl det på dejen.
  6. Klip et kryds i hver „bolle" og sæt brødene i ovnen 10 min. Skru ned til 180 grader og bag dem færdige ca. 20 min. Vend dem ud af formene og bag dem yderligere 5-10 min. – til de er gyldenbrune over det hele. Sæt brødene til afkøling på en rist.
  7. Portionsbriocher: Form en portion dej til 12 store og 12 små boller.
  8. Læg de store boller i smurte brioche- eller muffinforme. Tryk en fordybning i hver og læg de små boller i fordybningerne. Lad briocherne hæve tildækket ca. 1 time.
  9. Pensl med æggeblomme, pisket med sukker og vand, og bag briocherne midt i ovnen ved 220 grader i 15-20 min. Lad dem afkøle på en rist.