Gæstekok: Kristian Nørlyng laver 2 sunde økologiske supper som mætter

Gæstekok: Kristian Nørlyng laver 2 sunde økologiske supper som mætter

“Generelt er supper en rigtig god idé, fordi de mætter op til 2 timer længere, end hvis du spiste ingredienserne hver for sig. Og denne mæthedseffekt, som opnås ved sammensmeltningen af grøntsager, kød, krydderier og vand, klæder dig på til at styre uden om de usunde mellemmåltider. Her får du opskrifter på to smagfulde orientalske supper, begge til fire personer”

Lamme-harira

Kikærter er rige på protein og indeholder masser af gode fibre, og sammen med grøntsagerne og det delikate lammekød virker suppen som en smagseksplosion af friske råvarer.

Ingredienser

300 g kikærter

4 store løg

3 fed hvidløg

400 g lammekød i tern

1 tsk chili

4 laurbærblade

½ tsk allehånde

1 tsk spidskommen

1 lille dåse tomatpure

150 g gulerødder i mindre stykker

1 -2 dåser hakkede el. flåede tomater

1 tsk salt

½-1 tsk peber.

Sådan gør

Sæt kikærterne i blød natten over. Snit løg og hvidløg og sautér i olie. Brun kødet og tilsæt krydderier. Svits tomatpureen af, og tilsæt gulerødder, kikærter, tomater og vand (evt. med lidt bouillon). Bring i kog, og lad det simre, til kødet og kikærterne er møre. Skum suppen løbende. Smag til med salt og peber. Hvis suppen mangler syre, smag til med eddike eller citron. Server evt. suppen toppet med couscous.

Tyrkisk linsesuppe

De proteinrige grønne linser gør en sund suppe endnu sundere med deres uopløselige kostfibre og mangel på fedt. I denne suppe er mængden af hvidløg også betragtelig – og hvidløg er godt for rigtig meget.

Igredienser

4 store løg

3 fed hvidløg

2 spsk olie

1 tsk karry

1 tsk paprika

400 g kartofler i mindre stykker

250 g gulerødder i mindre stykker

3 store porrer i mindre stykker

500 g grønne linser skyllet i vand

1 tsk timian

6 cl æbleeddike

salt og peber.

Sådan gør du

Snit løg og hvidløg og sautér i olien. Tilsæt karry og paprika. Tilsæt kartofler, gulerødder, porrer, linser og vand (evt. med bouillon). Bring suppen i kog med salt, æbleeddike og timian (gem timian til allersidst, hvis den er tørret). Lad suppen simre, til grønsager og linser er møre. Skum suppen løbende. Smag til med æbleeddike, salt og peber. Suppler evt. med frisk eller tørret mynte.

Fakta