Liflige linser til kaffen
En linse er en sprød tørkage med creme. Vi har kendt den herhjemme i mere end 100 år, og linsen har været fast deltager på finere kaffeborde. Her får du Hanne Blochs gode, velafprøvede opskrift.
Ca. 16 linser
Ingredienser
- Arbejdstid: 40 min.
- Hviletid, dej: 30 min.
- Bagetid: ca. 15 min.
- Fryse-egnede
- 250 g (4 dl) mel
- 185 g smør
- 75 g (godt 1 dl) flormelis
- 1 æg
- Creme:
- 2 æggeblommer
- 2 spsk sukker
- 1 stang vanilje
- 1 spsk majsstivelse
- 2½ dl fløde
- Findel smørret i melet og bland flormelisseni. Tilsæt det sammenpiskede æg og ælt hurtigt dejen sammen.Sæt dejen koldt en halv times tid.
- Creme:
- Pisk æggeblommerog sukker godt sammen. Skrab kornenefri fra den flækkede vaniljestang og kom også dem i æggemassen.Pisk majsstivelsen i.
- Bring fløden i kog med den flækkede vaniljestang.Hæld den koghedefløde i æggemassen,mens der piskes. Hæld tilbage i gryden og bring cremen i nærhedenaf kogepunktet – den må ikke koge. Hæld cremen i en skål og lad den blive kold.
- Rul godt halvdelen af dejen ud til en tynd plade.Udstik runde pladersom passer til smurte linseforme. Beklædformene med dejen oglæg en god teskefuld creme i hver. Rul resten af dejen ud, udstik tilrunde plader og lægdem over som låg. Klem kanterne godt sammen, ellers løfter låget sigunder bagningen. Bag linserne ved 200 grader i ca. et kvarter.
- Luksuslinser
- Tilbered dejen som herunder,men erstat cremenmed 100 g fintrevet marcipan, blandet med 100 g blød nougat,der er delt i små stykker. Drys hakkede mandler eller nødderi, før dejlåget læggesover (beregn ca. 25 g nødder til hele portionen).Bag linserne sombeskrevet.