Påskelam

Madplan: Spicy påskelam og 4 nemme hverdagsretter

Vi runder påsken af med en skøn påskemiddag, hvor vi serverer påskelammet på en anderledes og mere spicy facon.

Som altid får du alle opskrifterne, samt en indkøbsseddel – lige til at printe ud. God fornøjelse og velbekomme!

Mandag: Indisk lammegryde

Det skal du bruge:

1 hokkaido græskar

2 tsk garam masala

¼ tsk stødt ingefær

¼ tsk stødt kardemomme

¼ tsk gurkemeje

500 g skært lammekød i tern

2 spsk olie

2 løg

2 dåser hakkede tomater

2 dl røde linser

salt, peber

frisk koriander

250 g naanbrød

200 g græsk yoghurt 2%.

Sådan gør du:

Halvér græskarret, fjern kernerne med en ske og skær det i både. Skær skrællen af og skær kødet i halvgrove tern.

Bland krydderierne. Brun kødet i olie, tilsæt krydderier og hakket løg og svits et kort øjeblik.

Tilsæt græskartern og svits endnu et kort øjeblik. Tilsæt hakkede tomater samt linser og kog retten under låg 12-14 minutter for svag varme. Spæd evt. med lidt vand, hvis retten virker for tør.

Smag til med salt og peber, drys med koriander og servér med lunt naanbrød samt en klat yoghurt på toppen.

Tirsdag: Pasta med svampe

Det skal du bruge:

300 g rørformet pasta, f.eks. rigatoni

1 finthakket løg

2 fed finthakket hvidløg

2 tsk olivenolie

200 g svampe, f.eks. kantarel, karljohan, markchampignon

salt, peber

lidt stødt estragon

½ dl grøntbouillon, evt. hvidvin eller tør vermouth

1 bakke babyspinat

25 g revet pecorin-ost

200 g filonebrød.

Sådan gør du:

Kog, afdryp og hold pastaen varm.

Sautér løg og hvidløg i en stor sauterepande, bland svampene ved og svits dem ved rask varm og under omrøring. Drys salt, peber og estragon på, tilsæt evt. en lille smule bouillon eller vin, vend spinat og pasta med svampene og servér omgående med reven ost og brød.

Onsdag: Burger med guacamole

Det skal du bruge:

500 g hakket kalvekød

1 lille finthakket løg

salt, peber.

1 spsk olie til stegning.

4 runde skiver ristet brød.

Guacamole:

Kødet af 2 avocado i tern

2 udkernede, hakkede tomater

¼ udkernet, hakket agurk

1 lille udkernet, hakket snackpeber

saft af 1 lime

1 udkernet, finthakket chili

1-2 fed knust hvidløg.

1 pose frosne, grove fritter

1 spsk olie.

Sådan gør du:

Ælt kødet med løg, salt og peber. Del og form det til 4 burgere. Sæt ovnen på 200-225 grader varmluft.

Vend fritterne med lidt olie, bred dem på en plade med bagepapir Og tilbered dem efter anvisningen på pakningen.

Bland alle ingredienser til salaten og smag den godt til.

Steg burgerne ca. 3 minutter på hver side efter ønske, anret dem på de ristede brødskiver med salaten på toppen og server med fritter.

Torsdag: Laks i estragoncreme

Det skal du bruge:

400 g båndpasta

1/4 liter madlavningsfløde 18%

1 lille bdt fransk estragon

300 g ærter

300 g sugar snap peas

1 stor pose baby spinat

salt, peber

300 g varmrøget laks.

Sådan gør du:

Kog pastaen al dente som anvist på pakken.

Bring fløde og hakket estragon i kog. Tilsæt ærter samt sugar snap peas halveret på langs og kog 3 min. på svag varme.

Kom spinaten ved, kog op og smag til med salt og peber.

Bland med pasta samt laks brækket i mindre stykker og servér straks.

Fredag: Thai-mørbrad

Det skal du bruge:

1 afpudset mørbrad, ca. 500 g

1 tsk salt

1 spsk fintreven skal af ubehandlet lime

1 udkernet, fintsnittet rød chili

2 tsk olie

1 dl bouillon.

Dressing:

1-2 knuste fed hvidløg

1 finthakket skalotteløg

1 udkernet, fintsnittet rød chili

1 fintsnittet kafirlimeblade

¼ dl limesaft

¼ dl fishsauce

2 tsk palmesukker.

Fyld:

300 g ægnudler

2 udkernede, snittede peberfrugter

75 g sukkerærtespirer

stilke af 1 lille bdt basilikum

stilke af 1 lille bdt koriander.

Sådan gør du:

Dup kødet tørt med køkkenrulle og krydr med salt, lime og chili. Varm fedtstoffet i en gryde – olien skal være varm – og brun hurtigt mørbraden på alle sider 1-2 minutter i alt. Hæld væden ved, skru ned til svag varme og lad kødet stege under låg 7-8 minutter på hver side, i alt ca. 15 minutter. Tag kødet op og lad det trække. Pisk ingredienserne til dressingen sammen og smag den til.

Bland alt det grønne med nudler og kødet skåret i tykke skiver, dryp dressingen over og bland salaten med let hånd.

Det her skal du købe, for at kunne lave de fem retter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

Grøntsager:

1 hokkaido græskar

4 løg

1 skalotteløg

2 avocado

2 tomater

200 g blandende svampe, f.eks. kantarel, karljohan, markchampignon

1 bakke babyspinat

1 Agurk

3 røde chili

4 limefrugter

1 snackpeber

2 peberfrugter

75 g sukkerærtespirer

300 g ærter (evt. frosne)

300 g sugar snap peas

1 stor pose baby spinat

Hvidløg

Frisk koriander

Kafirlimeblade

Sstilke af 1 lille bdt basilikum

Stilke af 1 lille bdt koriander.

1 lille bdt fransk estragon

Kød:

500 g skært lammekød i tern

500 g hakket kalvekød

1 afpudset mørbrad, ca. 500 g

300 g varmrøget laks.

Mejeri:

200 g græsk yoghurt 2%.

25 g revet pecorin-ost

1/4 liter madlavningsfløde 18%

Diverse:

400 g båndpasta

300 g ægnudler

2 dåser hakkede tomater

2 dl røde linser

250 g naanbrød

300 g rørformet pasta, f.eks. rigatoni

200 g filonebrød.

Toastbrød eller boller til burgerne (4 stk.)

1 pose frosne, grove fritter

bouillon

Fishsauce

Palmesukker

Krydderier – hvis du ikke har på hylden:

Garam masala

Stødt ingefær

Stødt kardemomme

Gurkemeje

Alle opskrifterne

.. er beregnet til 4 personer, med mindre andet er angivet. Du får indkøbslisten på sidste side.

God fornøjelse og bon appetit!