Morgenbrød: Morgenboller med variationer

Morgenbrød: Morgenboller med variationer

Hjemmebagte morgenboller er enskøn måde at begynde dagen på.Bollerne er også velegnede somfrokostboller, til eftermiddagskaffenog som tilbehør til aftensmaden.

16-18 boller

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45 min.
  • Hævetid: 2-3 timer
  • Bagetid: 15 min.
  • Fryse-egnet
  • 500 g hvedemel (med højt glutenindhold)
  • 250 g durumhvede (alternativt fuldkornshvede, grahamsmel, rugmel eller speltmel)
  • 15 g gær
  • 1 spsk groft groft salt
  • 2 tsk honning (eller sirup)
  • 1⁄2 l 1⁄2 l vand (35-37 grader)
  • Drys: f.eks. hvide og/eller blå birkes, sesamfrø, græskarkerner, 5-kornsblanding

  1. Bland melet med smuldretgær og tilsæt salt oghonning. Tilsæt vandetpå én gang og ælt dejenigennem, til den er smidig(ca. 5 min.). Tilsætevt. lidt mere mel, mendejen må godt være lidtklistret.
  2. Form den til enkugle, drys den medmel og læg den i en storskål. Dæk den til og ladden hæve til dobbeltstørrelse (det tager 1-2timer afhængig af temperatureni rummet).Dejen kan også stilleskoldt og hæve 6-12 timer– f.eks. natten over.
  3. Vend dejen ud på etmeldrysset bord, trilden ud til en pølse ogdel den i 16-18 stykker.Form dem til kugler oglad dem hvile tildækketi 10 min. Form nukuglerne til boller – evt.ovale eller aflange.Pensl dem med vand ogdyp dem i drys, hvis detønskes. Læg dem på enbageplade med bagepapirog lad dem hævetildækket i 45 min.
  4. Varm ovnen op til 250grader. Skær eller klipevt. rids(er) i hver bolleog sæt dem i ovnen.Skru ned til 220 graderog bag bollerne i 12-15min. Tag dem ud på enrist.
  5. Havreboller: Erstat100 g hvedemel med50 g havregryn. Æltevt. rosiner, soltørredetranebær eller hakket,tørret frugt i dejen,før den hæver førstegang. Pensl bollernemed vand og dyp demi havregryn, inden deefterhæver
  6. 5-kornsboller: Erstat 100g hvedemel med 100 g5-kornsblanding. Penslbollerne med vand ogdyp dem i 5-kornsblandingen,inden de efterhæver.
  7. Nøddeboller: Ælt 200 ghakkede nødder i dejen,lige inden den sættes tilhævning første gang
  8. Nødde/rosinboller: Ælt100 g hakkede nødderog 100 g rosiner i dejen,lige inden den sættes tilhævning første gang.