Oksekødssuppe med kød- og melboller

Oksekødssuppe med kød- og melboller

Rygende varm og fyldig oksekødssuppe passer til en råkold vinterdag.

6 personer

Total:1 time

Oksekødssuppe:

  • Fryse-egnet
  • 2 kg oksespidsbryst, -tværreb eller tykkam
  • 1½ spsk salt
  • 2½ liter vand
  • ½ selleri (i små terninger)
  • 2-3 gulerødder (i små terninger)
  • 1 løg (delt i kvarter)
  • 2-3 porrer (i skiver)
  • suppevisk af porre- og selleritop, bundet sammen med bomuldsgarn
  • 350 g finthakket svinekød
  • 2 tsk salt
  • peber
  • 2 spsk mel
  • 1 æg
  • 1 spsk fintrevet løg
  • 1½ dl mælk
  • 2 dl vand
  • 75 g smør
  • 100 g mel
  • 2 æg
  • 1 tsk salt

Sådan laver du oksekødssuppe

  1. Læg kødet i en gryde og hæld vand på. Bring i kog og skum suppen. Tilsæt salt og peber.Tilsæt halvdelen af grønsagerne (resten kommes i til sidst) samt suppevisk. Lad suppenkoge ved svag varme i 2½-3 timer. Tag kødet op og si suppen. Hældden tilbage i gryden og kom resten af grønsagernei. Kog suppen endnu ca. 10 min.
  2. Kødboller:
  3. Rør farsensammen. Bring letsaltetvand i kog. Form farsen til små boller med enteske og kog dem i 5 min. ved svag varme. Tag dem op med en hulske.
  4. Melboller:
  5. Bring vand og smør i kog og rør melet i. Rør straks dejen sammen, til denslipper gryde og ske. Lad dejen svale lidt og rør så æggene i – holdlidt igen med æggemassen,dejen må ikke blive for lind. Kom dejen i en bollesprøjteeller form denmed en teske til små boller, som kommes i spilkogende, letsaltet vand. Bring bollerne til kogepunktet – hæld koldt vand på og bring atter til kogepunktet. Gentag tre gange i alt. Tag bollerne op med en hulske.
  6. Suppen:
  7. Hæld kød- ogmelboller i suppen.Bring suppen lige til kogepunktetog smag dengodt til.

Godt at vide om suppe

Før i tiden var suppe næsten altid en fast start på middagen. I dag vil mange synes, at suppe er tidskrævende, selv om mange supper stort set passer sig selv, når først ingredienserne er kommet i gryden. Suppe skal aldrig bulderkoge, men koge stille og roligt.

Som en gammel madmor engang sagde:

„En suppe skal koge, som når en barselskvinde går til kirke“

– det var dengang.