
Opskrifter: Gammeldaws dessert
Når det endelig skal være sødt, så skal det også være godt. Lav desserter og kager fra bunden som i mormors velduftende køkken.
Opskrifter fra Timm Vladimirs Køkken, Vores Børn.
Opskrifter fra Timm Vladimirs Køkken, Vores Børn.
10-15 stk.
Det skal du bruge
375 g hvedemel
200 g sukker
et lille drys salt
80 g mandelmel
1 vaniljestang
275 g smør
2 æg
300 g hindbærsyltetøj
flormelis, frugtfarve og krymmel
Sådan gør du
Bland mel, sukker, salt og vaniljekorn. Skær smør i tern, og smuldr dem i melet, til det minder om grov rasp. Tilsæt et æg, og ælt dejen til den er ensartet. Del dejen i to lige store portioner. Rul hver halvdel ud til en tre mm tyk firkant mellem to stykker bagepapir.
Læg de to dejfirkanter på to bageplader, og lad dem hvile køligt i en time. Forvarm ovnen til 190°. Fjern bagepapiret fra den ene firkant, og læg dejen på en bageplade. Pisk det andet æg, og pensl kanten af dejen. Fordel syltetøjet i et jævnt lag.
Fjern bagepapiret fra den anden firkant, og læg den ovenpå syltetøjet. Giv det hele et let pres. Pres kanterne sammen, så syltetøjet ikke løber ud. Prik det øverste lag med en gaffel. Bag kagen i 25 min.
Lad den køle på en rist, og skær den ud i små stykker. Lav glasur af flormelis og vand. Pisk, til massen er tyk. Rør frugtfarve i og drys med krymmel.
1 bageplade
Det skal du bruge
6 pasteuriserede æggehvider
300 g sukker
saft af ½ citron
1 spsk sød lakridssirup
1 spsk salt lakridssirup
Sådan gør du
Opvarm ovnen til 150°, og læg bagepapir på to plader. Pisk æggehviderne, til de skummer, og pisk videre på fuldt drøn, til de danner små toppe. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen, og herefter citronsaft. Pisk ca. 10 min., til massen er blank og stiv. Hæld lakridssirup i, og rør let et par gange med en ske, så siruppen marmorerer marengsen.
Sæt dem som toppe på bagepapiret (brug en ske eller en sprøjtepose).
Skru ned for ovnen til 100°, og sæt marengsene i ovnen. Bag en time, sluk ovnen, og lad kagerne stå i ovnen, til den er helt kold. Undlad at åbne ovndøren, mens den køler af. Løft de kolde marengs af pladen, og opbevar dem lufttæt.
10 pers.
Det skal du bruge
Fyld
150 g marcipan
1 æble
150 g blødt smør
en håndfuld rosiner
150 g rørsukker
Dej
1 pakke gær
2 dl mælk
2 spsk. sukker
2 store æg
et stort nip stødt kardemomme
1 tsk. havsalt
500 g hvedemel
200 g blødt smør
1 æg til pensling
30 g hakkede hasselnødder
2 spsk. sukker (perlesukker eller rørsukker)
Sådan gør du
Fyld: Riv marcipan og æble på et groft rivejern. Ælt med rosiner, smør og sukker.
Dej: Rør gær ud i mælken, og pisk sukker, æg, kardemomme og salt i. Tilsæt halvdelen af melet, og ælt det sammen. Hæld det bløde smør i, og ælt videre, mens du tilsætter resten af melet. Dejen skal ende med at slippe hænderne. Lad den hæve tildækket i en time ved stuetemperatur, mens du laver fyldet.
Kringlen samles: Drys mel på køkkenbordet. Slå dejen sammen, og rul den ud i bagepladesstørrelse (50×25 cm). Smør marcipanfyldet ud på dejen, men lad en lille kant være fri hele vejen rundt. Fold de to lange sider ind mod midten, så kanterne uden fyld lapper over hinanden, og du får en 10 cm bred kringle. Fold enderne ind, og tryk dem lidt sammen.
Vend kringlen, så samlingerne vender nedad. Pensl kringlen, og drys med nødder og perlesukker eller rørsukker. Lad kringlen efterhæve en halv time. Opvarm ovnen til 180°. Bag kringlen i 20-25 min. Lad den hvile lidt, og servér den lun.
10-12 stk.
Det skal du bruge
Lagkagebunde
250 g rørsukker
4 pasteuriserede æggeblommer
2 spsk. koldt vand
130 g rugbrød
120 g hasselnødder
2 spsk. hvedemel
2 spsk. kartoffelmel
2 spsk. god kakao
2 spsk. bagepulver
5 pasteuriserede æggehvider
Creme
2 dl piskefløde
200 g mascarpone
30 g sukker
1 vaniljestang
500 g blåbær (gem lidt til pynt)
500 g hindbær (gem lidt til pynt)
Glasur
300 g mørk chokolade
3 dl fløde
flormelis til pynt
Sådan gør du
Lagkagebunde: Pisk sukker, æggeblommer og vand til en æggesnaps. Blend rugbrød, og rist nødder på en varm pande, lad dem køle, og smut dem, så skindet går af. Hak nødder fint. Bland rugbrød, mel, kakao, bagepulver og nødder, og vend det i æggesnapsen. Den skal føles sej.
Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i dejen. Hæld dejen i tre smurte forme (22 cm i diameter). Bag dem ved 200° i 10-14 min. Lad dem køle på en rist.
Creme og glasur: Pisk flødeskum, og bland med mascarpone. Tilsæt sukker og vaniljekorn. Læg lagkagebunde og creme i lag, og fordel bærrene i cremen. Hak chokoladen, og hæld den i en skål, der tåler varme.
Varm fløden til knap kogepunktet, og lad den simre 1 min. Hæld fløde i chokoladen, og lad den stå 5 min., før du rører det sammen. Hæld glasur over kagen, pynt med bær og flormelis.