Skøn rabarberkringle med vaniljecreme
Skønne wienerbrødsstænger med friske rabarber og vaniljecreme. Du skal i gang i god tid, men det er det hele værd. Her får du opskriften på den lækre rabarberkringle.
2 stænger/i alt 12-14 stykker
Total:5 timer 15 minutter
Arbejdstid:5 timer
Ingredienser
Wienerbrødsdej:
- 25 g gær
 - 1½ dl koldt vand
 - 1 æg str. L
 - 2 spsk. sukker
 - ½ tsk. salt
 - 325 g koldt hvedemel + lidt til bordet
 - 1 æg til pensling
 
Smørindlæg:
- 250 g koldt smør
 
Vaniljecreme:
- 1 stang vanilje (eller 2 tsk. vaniljepaste)
 - 3 spsk. sukker
 - 4 æggeblommer (eller 2 æg)
 - 3 dl sødmælk
 - 2 spsk. majsstivelse
 
Fyld:
- 400 g rabarber
 - 120 g sukker
 - 1 tsk. stødt kanel
 
Glasur:
- 100 g flormelis
 - 2-3 spsk. rabarbersaft
 - 30 g ristede mandelflager eller hakkede pistacier
 
Sådan gør du:
- Dej: Rør gæren ud i iskoldt vand, og tilsæt æg, sukker, salt, og hvedemel. Ælt dejen sammen i 5 min., og rul den ud til en plade (30x30 cm). Sæt den tildækket i køleskab i 30 min.
 - Smørindlæg: Bank/ rul smørret ud mellem to stykker bagepapir eller plastfilm til et kvadrat på 15x15 cm.
 - Rulning: Læg dejen på et meldrysset bord, og læg smørfirkanten diagonalt på dejen. Fold dejspidserne ind mod midten, så de overlapper hinanden lidt, og smørret bliver pakket helt ind i dej. Tryk pakken let sammen med hænderne.
 - Rul dejen ud til et rektangel på ca. 20x50cm. Fold dejen i 3 lag – først den ene side ind over midten, og så den anden. Pak ind i film, og sæt den i køleskabet i 30 min.
 - Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem med sukkeret. Pisk æggeblommer (eller æg), mælk, vaniljesukker og majsstivelse sammen i en gryde, og pisk det over varmen, til det koger. Kog under omrøring i 1 min, og hæld cremen i en skål. Afkøl, og sæt den i køleskab i mindst 1 time.
 - Gentag punkt 4 to gange, og lad dejen hvile i køleskabet i mindst 30 min.
 - Rul dejen ud til en firkant (ca. 30x30 cm), og del den midt over. Fold langsiderne ind, så de mødes i midten, tryk dem til.
 - Læg de to stænger på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse – i ca. 1½ time.
 - Rens rabarberne, og skær dem i mindre stykker. Bland dem med sukker og kanel i et ovnfast fad, og dæk med låg eller stanniol. Sæt fadet i ovnen ved 225 grader og bag i 10-15 min. Tag låget af, og afkøl. Dryp rabarberne af – gem saften.
 - Dyp fingrene i mel, og tryk en fordybning langs midten af de to stænger. Pensl dejen med sammenpisket æg. Fordél cremen i en bred stribe i hver fordybning (brug evt. en sprøjtepose).
 - Læg de afdryppede rabarberstykker ovenpå cremen, og bag stængerne midt i ovnen ved 225 grader i ca. 15 min. Afkøl på en rist.
 - Pynt med en glasur rørt af flormelis og rabarbersaft, og drys med ristede mandelflager eller hakkede pistacier.