Rosinbrød og boller

Rosinbrød og boller

Et lækkert brød med masser af rosiner og et strejfaf citron. Nyd det, som det er – måske med lidt smørpå – eller ristet til et stykke god ost.

1 brød eller 12 boller

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45 min.
  • Hævetid: 2 timer
  • Bagetid: 20-45 min.
  • Fryse-egnet
  • 125 g rosiner
  • 25 g gær
  • 1 dl mælk
  • 2 æg
  • 1 dl fløde
  • 75 g sukker
  • 75 g smør
  • 1 tsk fintrevet citronskal
  • ¼ tsk stødt kardemomme
  • ¼ tsk salt
  • ca. 550 g hvedemel
  • 1 æg til pensling
  • evt. lidt perlesukker

  1. Overhæld rosinerne med kogende vand og lad dem trække 20 min. Hæld dem til afdrypning i en sigte.Smuldr gæren i lun mælk (maks. 37 grader) og tilsæt æg, fløde,sukker og blødt smør. Dæk skålen og lad dejenhvile ved stuetemperatur i ½ time.
  2. Tilsæt de afdryppederosiner, citronskal, kardemomme, salt og mel (hold lidt tilbage) og ælt dejen sammen i5 min. – den skal være blød og glat. Lad dejenhæve tildækket til dobbeltstørrelse (ca. 1 time).
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord og arbejd den op ved at trække kanterne ind mod midten, til dejenføles spændstig.
  4. Del dejen i 3 portionerog form dem til langepølser. Flet dem sammentil et brød og lægdet på en bageplade med bagepapir eller i en smurt form. Ladbrødet hæve tildækket til dobbelt størrelse i 30-60 min.
  5. Varm ovnen op til 200 grader (180 grader varmluft). Pensl brødet med sammenpisket æg og drys evt. med perlesukker.
  6. Sæt brødet i ovnen 10 min. Skru ned til 175grader (155 grader varmluft) og bag det færdigt ca. 35 min.Læg brødet på en risttil afkøling.
  7. Rosinboller: Til rosinboller tilberedesdejen som beskrevet, men del den i 12 stykker og form dem til boller. Lad bollerneefterhæve på pladen som beskrevet og bag dem i 15-20 min. ved 200 grader.