Rosinbrød og boller
Et lækkert brød med masser af rosiner og et strejfaf citron. Nyd det, som det er – måske med lidt smørpå – eller ristet til et stykke god ost.
1 brød eller 12 boller
Ingredienser
- Arbejdstid: 45 min.
- Hævetid: 2 timer
- Bagetid: 20-45 min.
- Fryse-egnet
- 125 g rosiner
- 25 g gær
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 1 dl fløde
- 75 g sukker
- 75 g smør
- 1 tsk fintrevet citronskal
- ¼ tsk stødt kardemomme
- ¼ tsk salt
- ca. 550 g hvedemel
- 1 æg til pensling
- evt. lidt perlesukker
- Overhæld rosinerne med kogende vand og lad dem trække 20 min. Hæld dem til afdrypning i en sigte.Smuldr gæren i lun mælk (maks. 37 grader) og tilsæt æg, fløde,sukker og blødt smør. Dæk skålen og lad dejenhvile ved stuetemperatur i ½ time.
- Tilsæt de afdryppederosiner, citronskal, kardemomme, salt og mel (hold lidt tilbage) og ælt dejen sammen i5 min. – den skal være blød og glat. Lad dejenhæve tildækket til dobbeltstørrelse (ca. 1 time).
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og arbejd den op ved at trække kanterne ind mod midten, til dejenføles spændstig.
- Del dejen i 3 portionerog form dem til langepølser. Flet dem sammentil et brød og lægdet på en bageplade med bagepapir eller i en smurt form. Ladbrødet hæve tildækket til dobbelt størrelse i 30-60 min.
- Varm ovnen op til 200 grader (180 grader varmluft). Pensl brødet med sammenpisket æg og drys evt. med perlesukker.
- Sæt brødet i ovnen 10 min. Skru ned til 175grader (155 grader varmluft) og bag det færdigt ca. 35 min.Læg brødet på en risttil afkøling.
- Rosinboller: Til rosinboller tilberedesdejen som beskrevet, men del den i 12 stykker og form dem til boller. Lad bollerneefterhæve på pladen som beskrevet og bag dem i 15-20 min. ved 200 grader.