Rugbrød med nem surdej
Kan du li’ at bage, så prøv dette skønne rugbrød, det er nemmere lavet end du tror.
1 stort brød
Ingredienser
- Surdej:
- 1½ dl yoghurt
- 2 dl kærnemælk
- 1 dl lunken vand
- 150 g groft rugmel
- 1 tsk. salt
- Rugbrødsdejen:
- ½ liter lunken vand
- surdejen
- 2 tsk. salt
- 1 spsk. sirup
- 1 g gær
- 800 g groft rugmel
- Rør yoghurt, kærnemælk, vand, rugmel og salt sammen i en skål, og dæk skålen med køkkenfilm. Lad surdejen stå ved stuetemperatur i ca. 2 døgn. Den skal lugte syrligt, og der skal være lidt små bobler i den.
- Kom vand i en skål og tilsæt surdejen sammen med salt, sirup og meget lidt gær. Tilsæt rugmelet lidt ad gangen, og ælt dejen rigtig godt igennem, gerne på en røremaskine.
- Lad dejen hvile tildækket 1 time ved stuetemperatur. Rør dejen igennem igen og kom den i en smurt rugbrødsform. Dæk den med et klæde, og lad dejen hæve ca. 1 time. Sprøjt vand med en forstøver eller pensl med vand. Prik evt. lidt i overfladen med en kødnål.
- Stil rugbrødet midt i en 200 gr. varm ovn, og bag brødet i ca. 1½ time. Dæk med stanniol, hvis overfladen bliver for mørk undervejs. Vend brødet ud af formene og lad det køle af gerne til næste dag.