Rugbrød med nem surdej

Rugbrød med nem surdej

Kan du li’ at bage, så prøv dette skønne rugbrød, det er nemmere lavet end du tror.

1 stort brød

Ingredienser

  • Surdej:
  • 1½ dl yoghurt
  • 2 dl kærnemælk
  • 1 dl lunken vand
  • 150 g groft rugmel
  • 1 tsk. salt
  • Rugbrødsdejen:
  • ½ liter lunken vand
  • surdejen
  • 2 tsk. salt
  • 1 spsk. sirup
  • 1 g gær
  • 800 g groft rugmel

  1. Rør yoghurt, kærnemælk, vand, rugmel og salt sammen i en skål, og dæk skålen med køkkenfilm. Lad surdejen stå ved stuetemperatur i ca. 2 døgn. Den skal lugte syrligt, og der skal være lidt små bobler i den.
  2. Kom vand i en skål og tilsæt surdejen sammen med salt, sirup og meget lidt gær. Tilsæt rugmelet lidt ad gangen, og ælt dejen rigtig godt igennem, gerne på en røremaskine.
  3. Lad dejen hvile tildækket 1 time ved stuetemperatur. Rør dejen igennem igen og kom den i en smurt rugbrødsform. Dæk den med et klæde, og lad dejen hæve ca. 1 time. Sprøjt vand med en forstøver eller pensl med vand. Prik evt. lidt i overfladen med en kødnål.
  4. Stil rugbrødet midt i en 200 gr. varm ovn, og bag brødet i ca. 1½ time. Dæk med stanniol, hvis overfladen bliver for mørk undervejs. Vend brødet ud af formene og lad det køle af gerne til næste dag.