Kongen af Danmark

Smagen af Kongen af Danmark – anis, fennikel og karamel

En dessert, der ser imponerende ud på tallerkenen, men er ganske let atgå til. Og så er den også let i smagen, da isen er lavet på mælk.

Ingredienser

  • Anis-is
  • 10 g grøn anis
  • 5 dl sødmælk
  • 125 g sukker
  • Anis-cookie
  • 200 g smør, koldt
  • 250 g hvedemel
  • 250 g melis
  • 20 g honning
  • 2 æggeblommer
  • 2 tsk natron
  • 2 spsk grøn anis.
  • Guf
  • 250 gram sukker
  • 1 dl vand
  • 3 æggehvider (pasteuriserede)
  • evt. rødbedesaft
  • Karamel
  • 125 g sukker
  • 125 g glukose (f.eks. fra Heiberg,
  • kan fås i Kvickly)
  • ¼ l fløde
  • ¼ tsk salt
  • 25 g smør
  • Fennikelstrimler
  • 1 fennikel.

  1. Anis-is
  2. Knus anissen i en morter.
  3. Varm mælk, sukker og anis op til lige
  4. under kogepunktet og sluk. Rør til sukkeret
  5. er opløst, køl af, og kom den i en skål i fryseren
  6. (eller på ismaskine). Rør rundt ca. hver
  7. halve time, til isen er cremet.
  8. Anis-cookie
  9. Skær smørret i små tern, og bland
  10. alle ingredienser sammen til en ensartet dej.
  11. Del dejen i ca. 3 stykker, og rul dem til lange
  12. cylindere a ca. 3 cm i diam. Læg dem på køl
  13. i mindst 2 timer, eller til de er hårde.
  14. Skær stængerne med en skarp kniv på skrå
  15. til tynde (ca. 3 mm) ovale småkager.
  16. Smør et tyndt jævnt lag smør på bagepladen,
  17. og fordel småkagerne. Drys en knivspids
  18. anisfrø på hver enkelt småkage.
  19. Bag ved 200 grader, til de er gyldne (sirupsfarvede).
  20. Guf
  21. Kog sukker og vand op til 121 grader.
  22. Hæld det i en tynd stråle over æggehviderne,
  23. og pisk samtidig med en elpisker,
  24. til det er koldt.
  25. Tilsæt evt. lidt rødbedesaft for farvens skyld.
  26. Karamel
  27. Kom sukker og glukose i en gryde, og kog
  28. til det karameliseres ved ca 180 grader.
  29. Tilsæt derefter fløde og salt, og lad det
  30. koge til 115 grader. Tilsæt smør, og rør ud
  31. det ud, til det smelter og blandes til en glat
  32. karamel.
  33. Fennikelstrimler
  34. Skær fenniklen tyndt på et mandolinjern eller
  35. med en tyndskræller.
  36. Læg fenniklen i koldt vand i mindst 30 min.
  37. Hæld vandet fra, og ryst/dup vandet af inden
  38. servering.
  39. Anretning
  40. Tag isen ud af fryseren og tag fire, kolde,
  41. flade tallerkner ud på bordet. Fordel først
  42. fennikel, træk så et par tykke streger karamel
  43. med en ske, kom en klat guf på og
  44. en kugle is. Knus aniskagerne henover og
  45. servér straks.