Hvad og hvor spiste du i går?
– Hos Hallernes Smørrebrød i Torvehallerne. Jeg elsker at sidde og se, at medarbejderne laver maden, og hvor meget de går op i at pynte den. Derudover er stemningen jo fantastisk. Og ikke mindst de lækre madder. Det er dansk smørrebrød, som det skal være.
Hvorfor en bog om det grønne vietnamesiske køkken?
– Jeg synes, at det danske grøntsagsmarked bliver mere og mere interessant, og at udvalget for sæsongrøntsager er stort. Derfor vil jeg gerne vise danskerne, at man sagtens kan lave vietnamesisk mad med danske råvarer, så længe man har fiskesauce, chili, lime og ingefær i køleskabet.
Hvad er din livret i bogen?
– Æblesalat med marineret oksekød, der består af en masse sprøde æbler, gulerod, løg, koriander, ristet løg og lidt grillet oksekød. En anden favorit er salatruller med kylling, rødløg, spidskål, citrongræs, sesamfrø og ingefærsauce.
Hvad er det vietnamesisk mad kan?
– Efter min mening tilfredsstiller vietnamesisk mad både krop og sind med dens balance mellem de fem forskellige smage samt sprødhed i grøntsagerne. Maden efterlader kroppen med en let mæthed og sindet glad efter velsmagens indtog. Vores kroppe ved inderst inde, hvad der er frisk og godt forden.
Nu kan man også få jeres mad i 7-Eleven. Hvorfor?
– Tanken er, at food to go kan være sund og lækker. Køkkenchefen og jeg syntes, at det var vildt spændende at finde produkter, som smager af LêLê med mange grøntsager, og som taler til de 7-Eleven- kunder, som gerne vil have et sundt alternativt, og det har vi kun fået positiv respons på.
Hvilket køkken holder du af ud over det vietnamesiske?
– Koreansk. Desværre har danskerne ikke udforsket dette fantastiske køkken nok. Jeg håber, at der kommer en restauratør, som vil vise os dette utrolige madunivers.
Hvad er vigtigst at kunne i et køkken?
– At man kan lide at spise.
Hvad er dine tre yndlingsingredienser?
– I øjeblikket er det chili, ingefær og spidskål.
Hvad har du altid i dit køleskab?
– Chili, lime, krydderurter og grøntsager.
Hvilken råvare er overvurderet?
– Smør. Det er så svært for min krop at fordøje mad med meget smør og ofte har dette begreb "rigeligt med smør" fået mig nærmest til at gå i panik. Af samme grund indgår der heller ikke smør i mine opskrifter.
Hvad ville du spise mere af, hvis du kunne?
– Tang. Det er så sundt, smager godt og er en enorm ressource, som ikke bliver brugt i Danmark. Heldigvis er man begyndt at fokusere på det herhjemme. Jeg har lige fået leveret en kasse med dansk sukkertang, som jeg er i gang med at lave forskellige opskrifter med. De kommer helt sikkert i vores takeaway og i restauranten.
Få 6 af opskrifterne fra Anh Lês nye kogebog her