speltbrød opskrift

Speltbrød med havre og hele kerner

1

Ingredienser

  • 100 g hele spelt- eller hvedekerner
  • 10 g gær
  • 1 spsk salt
  • 6 dl vand
  • 1 spsk honning eller maltsirup
  • 100 g havregryn
  • 350 g fuldkornsspeltmel
  • 300-400 g hvedemel

Sådan laver du speltbrød

  1. 1. Læg speltkernerne i blød natten over. Dette er nødvendigt, for at de bliver bløde og saftige.
  2. 2. Opløs gæren i vand, salt og honning/maltsirup og tilsæt havregryn og fuldkornsspeltmel. Lad
  3. nu dejen stå og trække i 20-30 min. Det grove mel suger væde til sig efterhånden, og efter en halv times tid, vil det være nemmere at vurdere, hvor meget hvedemel der skal i.
  4. 3. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen. Dejen må gerne være temmelig blød. Bliv ved med at røre indtil dejen slipper skålens kanter, og er glat og elastisk i konsistensen. Lad dejen hæve tildækket
  5. i en stor skål i 6-8 timer – gerne natten over.
  6. 4. Vend den nu ud på et meldrysset bord, og form den til et aflangt brød. Lad brødet efterhæve en time til halvanden på bagepladen. Alternativt kan brødet bages i en lille bradepande med et par skefulde olie i bunden. Her gælder samme hævetid.
  7. 5. Bag brødet i ca. 30-40 min, det første kvarter på 225, resten af tiden på 200 grader. Brødet er færdigt, når det er gyldent og lyder hult, når der bankes i bunden.