Speltbrød med havre og hele kerner
1
Ingredienser
- 100 g hele spelt- eller hvedekerner
- 10 g gær
- 1 spsk salt
- 6 dl vand
- 1 spsk honning eller maltsirup
- 100 g havregryn
- 350 g fuldkornsspeltmel
- 300-400 g hvedemel
Sådan laver du speltbrød
- 1. Læg speltkernerne i blød natten over. Dette er nødvendigt, for at de bliver bløde og saftige.
- 2. Opløs gæren i vand, salt og honning/maltsirup og tilsæt havregryn og fuldkornsspeltmel. Lad
- nu dejen stå og trække i 20-30 min. Det grove mel suger væde til sig efterhånden, og efter en halv times tid, vil det være nemmere at vurdere, hvor meget hvedemel der skal i.
- 3. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen. Dejen må gerne være temmelig blød. Bliv ved med at røre indtil dejen slipper skålens kanter, og er glat og elastisk i konsistensen. Lad dejen hæve tildækket
- i en stor skål i 6-8 timer – gerne natten over.
- 4. Vend den nu ud på et meldrysset bord, og form den til et aflangt brød. Lad brødet efterhæve en time til halvanden på bagepladen. Alternativt kan brødet bages i en lille bradepande med et par skefulde olie i bunden. Her gælder samme hævetid.
- 5. Bag brødet i ca. 30-40 min, det første kvarter på 225, resten af tiden på 200 grader. Brødet er færdigt, når det er gyldent og lyder hult, når der bankes i bunden.