Lise Rønne, Sofie Linde og Leonora Christina Skov

Foto: Caroline Abildtrup Bagger / Bo Nymann / Les Kaner Lise Rønne, Sofie Linde og Leonora Christina Skov er blandt dem, der bakker op om ALT for damernes tiltag.

Kendte hylder ”lille revolution”: ”Det er ret gakket at tænke på…”

ALT for damerne meddelte sidste år, at de som det første kvindeblad herhjemme havde besluttet, at det skulle være slut med at glatte rynker og fjerne deller i bladet. Det kalder Lise Rønne nu for en ”lille revolution” – og bakkes op af flere kendte kvinder, der har været i bladet.

”Alt hvad du ser i bladet, skal du også kunne se i virkeligheden. Det vil sige, at vi aldrig ændrer på ansigtstræk eller proportioner. Eksempelvis glatter vi ikke rynker, fjerner deller eller ændrer kroppens former.”

Sådan lyder ét af de dogmer, som ALT for damerne sidste år meldte ud, at de ville følge i diversitetens, autencitetens og Søstersindets navn.

Siden da har en lang række kendte kvinder været i bladet, og flere af dem hylder billedbehandlings-politikken, som bl.a. Lise Rønne – der for nylig var på forsiden af ALT for damerne – kalder for en ”lille revolution”:

”DET er en lille revolution, synes jeg. Bare det, at jeg helt ærligt syntes, det var en smule grænseoverskridende, bekræfter, hvor vigtigt det er, at damebladene løfter et ansvar i forhold til at komme tættere på at vise, hvordan vi ser ud. Der er stadig et stykke vej, og jeg minder om, at sådan her ser jeg simpelthen ikke ud i virkeligheden. Men ALT er på flere fronter rykket ind på en vigtig, aktivistisk linje - også redaktionelt - som gør, at jeg med glæde takkede ja til at være med i deres blad,” skriver hun i et opslag på Instagram.

Og dét bakker forfatter Leonora Christina Skov op om:

”Jeg sad med de samme tanker, da jeg så mig selv ikke-billedbehandlet i bladet for nyligt. Og så mindede jeg mig selv om den usikkerhed, der ofte ramte mig, når jeg så retoucherede billeder af mig selv i netop damebladene. Fx fjernede de konsekvent et langt ar, jeg har i panden. Jeg var egentlig glad for det ar, som jeg har haft, siden jeg var lille, men da jeg igen og igen så det fjernet, begyndte jeg at spørge mig selv, om det i virkeligheden var utrolig grimt,” skriver hun i en kommentar til Lise Rønnes opslag, som også er blevet liket af bl.a. Johanne Schmidt-Nielsen og Alberte Winding, og fortsætter:

”Det samme gjaldt mine tofarvede øjne - jeg har et blåt og et halvt brunt og halvt blåt - og linjer ved øjnene, som jeg har haft, siden jeg var midt i 20’erne. Selv dengang blev de retoucheret. Det er ret gakket at tænke på, at jeg reelt sad som 25-årig og spurgte mig selv, om jeg mon så gammel ud på førbillederne, siden efterbillederne var ændret så meget. Så ja, for alles skyld er det godt, at der er en lille revolution i gang,” skriver hun efterfulgt af et hjerte.

Også tv-vært Sofie Linde har for nylig nævnt i et interview, at billedbehandlings-politikken er et af mange vigtige led i en stor kæde:

”… Udvikling tager tid, men jeg er stensikker på, at vi nok skal komme i mål med det her, fordi der sker så mange fede ting. Store brands laver tøjstørrelser op til str. 52, og vi er mere bevidste omkring mediernes ansvar. ALT for damerne stopper f.eks. med at retouchere og har flere ægte kvinder med rynker på forsiden, og det er alt sammen små led i den kæde, der skal skabe en mere realistisk svømmehalsforståelse af, hvordan kvinder ser ud. Men det tager jo bare tid, desværre.”

Læs mere om ALT for damernes dogmer her.

Trænger du også til at se flere modeller i ALT for damerne, der ligner dig selv? Lige nu inviterer bladet danske kvinder til at give det et skud og måske blive model for dem. Og hvorfor så det, tænker du måske? Det forklarer bladets chefredaktør Rikke Dal Støttrup mere om her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Interview, Sociale medier, Skønhed og #søstersind