Kvinde sover, spiser og bor i butiksvindue

Kvinde sover, spiser og bor i butiksvindue

Og du kan i de kommende dage tage forbi og se det, eller følgende hende på web-tv.

Performancekunstneren Nana Francisca Shottländer flytter fra torsdag 12. marts og til søndag 15. marts kl. 12 ind i Nørgaard På Strøgets butiksvindue i indre København, hvor hun vil bo, spise og sove. Undervejs i forløbet vil hun få prominent besøg af bl.a. festarrangør, musikkonservatoriestuderende og wunder kid Esben Weile og billedhugger Bjørn Nørgaard.

Det er langt fra første gang, at Nørgaard På Strøget bruger deres vindue som repos for moderne kunst eller i det hele taget har et samarbejde med en kunstner. Tidligere har f.eks. Susanne Ussings skulpturer prydet gaden foran butikken, og kunstneren Kirsten Delholm har flere gange stået for vinduesdekorationen.

Tilgængelige 24/7
Nana Francisca Shottländers projekt, der altså udspiller sig fra i dag af, går under navnet Please Be Here Now og er en undersøgelse af kroppen som både privat og offentlig instans. Med sin fysiske tilstedeværelse i udstillingsvinduet offentliggør kunstneren sin krop for beskueren, men idet hun flytter ind og bor i udstillingsvinduet udstiller hun samtidig sin privatsfære – sin bolig. Og så lægger Nana Francisca Shottländers performance op til en diskussion af, hvordan vi, selvom vi er hjemme i privaten, alligevel er tilgængelige for offentligheden via de sociale medier 24/7 – og måske indimellem har svært ved at være tilstede i nuet, fordi vi konstant tænker i posts og likes; deraf titlen Please Be Here Now.

Performancekunsten har fået mere og mere taletid de seneste år, som et naturligt følge af, at vi som mennesker bruger os selv mere og mere i alt, hvad vi gør. Vores arbejdsliv og privatliv flyder sammen, og vores selviscenesættelse via de sociale medier og vores karrieremæssige træk bliver to sider af samme sag.

Dansende hane
I Danmark har vi de seneste år bl.a. stiftet bekendtskab med performancekunsten via især to kilder:

Den dansk-filippinske performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen stiller gennem sin kunst spørgsmålstegn ved vores eksistens. Hun koncentrerer sig især om fortællinger i spændingsfeltet mellem hjem vs. fødested, og hun har tidligere bl.a. udstillet solo på Statens Museum for Kunst, hvor hun bl.a. agerede dansende hane, der rappede til technorytmer.

En anden sværvægter inden for dansk performancedesign er duoen Hanne Nielsen og Birgit Johnsen, der har dannet kunstnerisk makkerpar siden 1994. Deres CV bærer især præg af udfoldelser omkring tv-mediet, og de måder vi som mennesker forholder os til vores egen virkelighed på. Duoen har bl.a. udstilt på AROS i Århus, hvor de stortudende rev et helt net af løg.

Se det selv:
Du kan følge Nana Franciska Shottländer i Nørgaard På Strøgets butiksvindue døgnet rundt hjemme fra sofaen på pleasebeherenow.dk eller live i butikken på Amagertorv 13, 1160 København K.