Designer Line Sander Johansen
SPONSORERET indhold

Line Sander: "Jeg beskæftiger mig kun med noget, der har sjæl"

Designer Line Sander Johansen, 31, arbejdede for mærker som Ann Demeulemeester, A.P.C. og Dosa, indtil hun besluttede at sænke hastigheden og skrue op for sjælen.

Af: Pernille Rosenkilde Foto: Andreas Stenmann
08. jul. 2018 | Mode | Eurowoman

Nu har hun helliget sig sit eget design, LSJ Editions, med quiltede jakker, tæpper, puder og sweatshirts, der er fyldt med historie og følelser.

Hvad er din baggrund?
– Jeg har altid vidst, at jeg ville være designer og kom ind på Kolding Designskole allerede som 18-årig. Siden jeg blev færdig, har jeg arbejdet for dygtige og etablerede designere, der alle har lært mig meget. Men en dag kunne jeg bare mærke, at det var tid til noget andet. Jeg passede ikke helt ind i modebranchens hektiske og kortvarige cyklus, og derfor startede jeg som selvstændig.

sit eget mærke, LSJ EditionsLine lægger sidste hånd på en af sine jakker. Hun er i sweatshirt fra sit eget mærke, LSJ Editions, med amerikanske spejdermærker. Foto: Andreas Stenmann. 

LÆS OGSÅ: Hvad er det, Marimekko kan?

Hvad laver du?
– Lige nu er jeg især optaget af at indsamle gamle quiltede tæpper fra USA, sy puder af antikke stoffer, lave quiltede jakker og hårbånd af vintagestoffer fra Liberty og Hermès under navnet Comfort Objects samt min seneste kollektion, der består af sweatshirts med pigespejdermærker fundet på rejser i USA, hvor jeg tidligere har boet. Mine 'værker' er unikke og ikke en del af en kollektion, der skal skiftes ud om seks måneder. Dem, der køber mine ting, skal forstå håndværket, energien og den historie, der ligger bag. Historien er fællesnævneren for mine kollektioner og kreative projekter. Min afgangskollektion bestod af tøj med minder, og det har fulgt mig lige siden.

Quiltet tæppeLines familie har i mange år samlet på kurve og tæpper fra indianske stammer. En fascination, Line har arvet og bygget videre på. Quiltet tæppe, Periwinkle, fra Oklahoma fra starten af 1900-tallet. Foto: Andreas Stenmann. 

Hvorfor quilt?
– Min far er arkitekt og har siden jeg var lille samlet, opkøbt og solgt tæpper og kurve fra Haida-, Hopi- og Navajo-stammen (indianerstammer i Nordamerika, red.), som han fandt på vores mange rejser i USA. Vi havde en totempæl i baghaven og kunsthåndværk, der var lavet af amerikanske indianerstammer, overalt i huset. Det ligger til min familie at samle gamle tekstiler, og på min seneste rejse til USA fik jeg øjnene op for den gamle amerikanske tradition for at quilte tæpper. Tæpperne stammer helt tilbage fra starten af 1800-tallet, hvor kvinder brugte et utroligt antal timer på at sammensætte, sy og quilte tæpper af reststoffer. De er alle helt unikke, og når du sidder med dem i hænderne, kan du mærke, hvor meget historie, sjæl og tid, der ligger i håndværket.

Quiltet tæppe, D.I.C, fra Kansas fra 1870’erneQuiltet tæppe, D.I.C, fra Kansas fra 1870’erne. Foto: Foto: Andreas Stenmann. 

Hvor finder du tæpperne?
– Jeg fandt frem til en amerikaner, som jeg har købt alle mine tæpper af. Han har samlet over 1000 traditionelle amerikanske quiltede tæpper gennem hele sit liv og har opbevaret dem under de rigtige temperaturforhold, så de er i god stand.

LÆS OGSÅ: Just female: Skønne farver og flotte mønstre: Få inspiration til årets sommeroutfit

Kan man købe tæpperne?
– En del af samlingen kan meget snart købes på min hjemmeside Linesanderjohansen.com. På sigt håber jeg, at nogle af dem kan blive udstillet på museer, fordi de er et symbol på tid, som efter min mening er den største luksus, vi har i dag. Tæpperne er ikke lavet som en luksus, men derimod af stofrester og gammelt tøj, der er samlet over lang tid. De er et dyk ned i historien, som jeg ønsker, at alle skal få indblik i.

Lines eget mærke LSJ EditionsTøj med historie fra Lines eget mærke LSJ Editions. En sweatshirt koster fra 1.800-3.200 kr. Foto: Andreas Stenmann. 

Hvad med kollektionen?
– De gamle quiltede tæpper er bare en del af det, jeg laver. Udover at samle på tæpper, syr jeg puder af gamle stoffer, laver sweatshirts med mærker fra gamle amerikanske pigespejderuniformer og alt muligt andet, jeg falder over på min vej, under navnet LSJ Editions, som man også kan købe på min hjemmeside. Jeg beskæftiger mig kun med noget, der har sjæl. Vi har jo egentlig ikke brug for mere tøj i verden, så mine designs skal kunne noget mere end bare at klæde os på. Der skal være en anden mening med det.

HyggehjørneHyggehjørne med puder lavet af antikke stoffer. Foto: Andreas Stenmann. 

Anbefalet til dig