Emilie Lilja BH

Foto: Franne Voigt Sådan finder du den perfekte BH.

Hvilken BH passer til mig?

Sådan finder du den perfekte BH

Din BH's fornemmeste opgave er at støtte dine bryster, og det kræver, at den sidder perfekt. Vi guider dig her til, hvordan du finder den rigtige BH.

Den kan være pirrende, og den kan være praktisk. Den kan være smuk, og den kan være neutral. For de fleste kvinder er jagten på den perfekte BH evig. Uanset hvad du er til, er det vigtigste, at den sidder som støbt på din barm.

LÆS OGSÅ: 6 tegn på, at du bruger en forkert BH

Din barm ændrer størrelse gennem hele livet, så du skal altså ikke nødvendigvis bruge den samme størrelse og type af BH, når du er blevet 35 og måske har fået et barn eller to, som du brugte, da du var 16.

Din størrelse kan variere alt efter, hvilken model og hvilket mærke du køber, så derfor skal du være opmærksom på at prøve BH'en, før du køber den – og når du står i prøverummet, og ekspedienten spørger, om du har brug for hjælp, siger du 'ja tak'.

Ekspedienterne har fået intensiv træning i at finde den rette BH til netop dig, og de kan hjælpe med at finde den rigtige størrelse. Helt gratis. Mange kvinder går med en BH, der har en for lille skål og en for stor omkreds, så det kan være godt med lidt vejledning.

Her er 5 gode tommelfingerregler til at blive en lykkelig BH-ejer

  1. Få taget mål HVER gang, du køber en ny BH. Dine bryster ændrer sig hele tiden, og det vigtigste er, at omkredsen passer således, at den sidder tæt uden at være for stram. Du skal altid købe en BH, som til at starte med, skal lukke den i de yderste hægte – din BH bliver mindre elastisk med tiden, og du kan således løbende stramme den yderligere ind med BH'ens øvrige hægter.
  2. Skån dine skuldre ved at sørge for, at rygstykket er stramt. Hvis det ikke er nok, kan du købe silikonepuder til skulderstropperne. Støtten skal ikke kun sidde i stropperne. Det får du dårlig ryg af.
  3. Hvis du går med den samme BH... mere end hver anden dag, skal den skiftes ud hver sjette måned.
  4. Temperaturer over 30 grader kan ødelægge bøjlen og få materialet til at krympe. Hvis du alligevel vasker din BH i maskinen, beskytter en vaskepose det øvrige tøj og maskinen fra at blive ødelagt af BH’ens hægter og bøjle. Når din BH skal tørre, så hæng den op i midterstykket – hænger du din BH op i rygstykket, kan du risikere, at bæltet strækkes.
  5. Ryd op og smid ud! Med tiden kan din gamle BH miste sin form, og støttefunktionen forsvinder, når bæltestykke og elastikker bliver slappe.

Før du går på jagt efter den perfekte BH i de mere eller mindre overskuelige lingeributikker, er det smart at få afklaret tre ting: Hvilken type BH passer bedst til dine bryster, hvilke toppe regner du med, at den skal indenunder, og hvor har du brug for støtte?

Hvilken BH passer til mine behov?

Skal det være en pushup-BH?

En pushup-BH presser brysterne op fra siden, så de ser fyldigere ud. Den er derfor god til dig, der vil have din barm til at se ud af lidt mere. Perfekt til toppe med dybe udskæringer, hvor du vil fremhæve din barm.

Skal det være en fuldskåls-BH?

En fuldskåls-BH dækker og omslutter brystet, mens bøjlen i BH'en løfter og former brystet i tæt samarbejde med stropperne, som oftest vil være centreret over skålene. Perfekt til dig med den fyldige barm, da den giver brystet den perfekte støtte samt en pæn form.

Skal det være en balconette-BH?

En balconette-BH er en bøjle-BH med en rundet halvskål, der har stropper helt yderst på skuldrene. Denne type BH løfter barmen op og har lodrette søm på skålen. I forhold til fuldskålen er denne mere åben og dækker ikke hele brystet, hvilket – ved hjælp af stropperne – giver et mere åbent look. Perfekt til dig, der ikke har brug for en pushup-BH, men stadig går i toppe med dyb udskæring.

Skal det være en stropløs BH?

Du får ikke samme støtte i en stropløs BH, som i en BH med stropper, så derfor skal din stropløse BH sidde stramt til. Flere af de stropløse BH’er kommer faktisk med tilhørende stropper, så du kan bruge dem ved flere lejligheder. Perfekt til kjoler eller toppe, hvor de praktiske BH-stropper ikke vil gøre noget godt for sættet.

Skal det være en trekants-BH?

Som udgangspunkt giver en trekants-BH ikke meget støtte – den er derimod meget dekorativ og feminin. Perfekt til dig, der har små eller faste bryster, og derfor ikke behøver særlig meget støtte.

Skal det være en T-shirt BH?

Den har formstøbte skåle, så du ikke kan se brystvorterne, og usynlige sømme, så du undgår synlige kanter under tøjet. Perfekt til stramme T-shirts, som navnet antyder, da den skjuler alt.

Sådan passer du bedst på din BH

Hvordan passer du bedst på den nyfundne BH, du er så glad for, at du næsten ikke nænner at vaske den? Her får du svaret på, hvilken vaskemåde der er bedst, hvilken sæbe du skal bruge, og hvordan du opbevarer den bedst.

Håndvask?

Regel nr. et er klar. Tjek altid vaskeanvisningen på din BH. Tommelfingerreglen er, at det som udgangspunkt er bedst, er at håndvaske din BH, fordi det slider mindst på materialet og formerne. Læg din BH i blød i kort tid i lunkent varmt og hæng den til tørre i stykket mellem de to skåle, da BH'en kan blive større på grund af udstrækning, så længe den er tung af vand. Undgå at vride din BH, da det kan ødelægge dens form.

Maskinvask?

Hvis du maskinvasker din BH, så husk, at det skal foregå ved absolut laveste temperatur og uden centrifugering. Sørg for, at du vasker din BH alene og med lignende farver for at undgå misfarvning. Hold dine BH'er i en vaskepose for sig, og dine trusser i en anden vaskepose. På den måde hægter BH'ens lås sig ikke fast i andre sager, og du undgår unødig slitage på stoffet.

Sæbe?

Brug altid vaskepulver uden blegemidler, da blegemidler – mærkeligt nok – er med til at give en hvid BH en grå misfarve. Undgå også skyllemiddel, hvis din BH indeholder mikrofibre, hvilket er højst sandsynligt. Skyllemiddel får fibrene til at lægge sig ned, så stoffet mister sin åndbarhed. Derudover ødelægger skyllemiddel den silikone, der er sidder i kanten af en stropløs BH.

Opbevaring?

Læg dine BH'er med skålene ind i hinanden, så deres oprindelige form ikke er udsat for pres, eller hæng dem på bøjler. Når du rejser, bør du opbevare din BH i en BH-pose, der beskytter de sarte stoffer.

Vi ønsker dig og din nye BH et lykkeligt liv!

Se, hvad vi ellers skriver om: Bryster, Kroppen og Kropstype