Se hvilke effekter, yoga har på kroppen.
SPONSORERET indhold

Så godt er yoga for dig: Se de 6 sundhedsgevinster

Bare 20 minutters yoga har overraskende gode effekter for din krop og sundhed. Se alle fordelene her.

Af: Christina Bølling Foto: Peter Nørby
25. nov. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Der findes yogaformer for enhver smag. I dag kan du gå til alt fra nøgenyoga til hot yoga og dyrke yoga målrettet din aldersgruppe.

Hjernen
Det kan godt være, at du synes, det går langsomt, og er lidt kedeligt med de lange indåndinger og dybe udåndinger, men det skaber faktisk adgang til frontallappen, den del af hjernen, der tænker store tanker. Lige som du kan nøjes med 20 minutters træning om ugen, har så lidt som tyve minutters yoga i forsøg vist sig at booste de kognitive evner, så manfor eksempel scorer bedre i tests.Amygdala, som er det center i hjernen, hvor angst og vrede, har sæde, falder til ro. Feelgoodstoffer som for eksempel GABA stiger, når du dyrker yoga (og andre former for bevægelse), så yoga kan faktisk medvirke til at løfte humøret.

Nervesystemet
Kombinationen af at trække vejret, være fokuseret og bruge kroppen virker antistressende og hjælper dig ud af kæmp-flugt-systemet og ind det rolige nervesystem, som handler om hvile og fordøjelse. Kort sagt går der en følelse af "ahhh" igennem dine nervebaner.

Lunger og hjerte
Dybe vejrtrækninger er godt for lungerne, og hjertet falder til ro. Hvilepulsen og hjerterytmen falder markant hos yoga-udøvere ligesom hos løbere.

Hormoner
Du ved det godt: Stress øger appetitten, yoga sænker stresshormonerne i blodet og gør det lettere at modstå slik og søde sager bagefter.

Immunforsvar
Yoga styrker (man ved ikke hvordan) produktionen af en bestemt type hvide blodceller, samtidig med, at det sænker kroppens kortisolniveau. De to ting tilsammen skræmmer bakterier og vira væk, en klar fordel til vinter.

Balance og styrke
Yoga handler om balance, og selvom du vælter rundt på yogamåtten i starten, bliver du hele tiden lidt bedre. Yoga-øvelser er skabt for at styrke og strække kroppen, og gavner også din præstation i andre sportsgrene. Når musklerne bliver smidige og stærke, beskytter det dine led og knogler.

Kilder: Forbes.com, Yoga Journal og Women's Health


LÆS OGSÅ: Motion er godt - men ikke for tænderne

LÆS OGSÅ: Sådan giver du din krop et powerboost

LÆS OGSÅ: 10 yogaøvelser: Få styrke og indre ro