Ellie Jokar
SPONSORERET indhold

Ellie Jokar har sklerose: "Min krop fortæller mig altid, når jeg skal røre mig"

Selvom Ellie Jokar har levet med diagnosen sklerose, siden hun var blot 18 år gammel, er der fuld fart på hendes liv og hverdag. Hun har fundet en måde at leve på, der holder hendes krop sund og stærk, og særligt det mentale er ifølge hende afgørende, når sygdommen rammer.

Af: Nicoline Tauning Foto: Privat
13. jul. 2021 | Sundhed | ALT for damerne

Hvad er sundhed for dig?

"Jeg har sklerose, og det har jeg haft i 23 år. Jeg fik det som 18-årig, hvor jeg blev blind på mit ene øje i et halvt år, jeg har været lam i ansigtet på grund af det, og jeg har haft attacks andre steder på kroppen også. Når man har sklerose, er det vigtigt, at man holder kroppen sund, men jeg tror også på, at din mentale tilstand har afgørende betydning. Hvis du får en diagnose, kan du hurtigt komme til at overgive dig til den.

Min fysiske sundhed plejer jeg ved at huske på de ting, der får mig til at have det godt. Jeg drikker f.eks. sellerijuice hver morgen. Det giver min krop noget sundt at starte dagen ud med. For at holde min psyke stærk forsøger jeg hele tiden at omgive mig med positive ting. Det gælder både de mennesker, jeg er sammen med, de film jeg vælger at se og lignende. Jeg vælger ud fra, hvad der har et positivt afsæt på mit humør."

Læs også: ”Jeg forsøgte at kontrollere min sundhed, men i virkeligheden mistede jeg kontrollen”

Hvordan holder du dig i form rent fysisk?

"Jeg forsøger at holde min krop i gang, og jeg er heller ikke typen, der kan ligge en hel dag på sofaen og se fjernsyn. Det kan jeg ikke finde ud af. Min krop fortæller mig altid, når jeg skal ud at røre mig. Jeg går gerne lange ture og plejede også at løbe førhen, men det har været lidt på pause de sidste par år."

Hvad er den perfekte morgen for dig?

"Den perfekte morgen er en, hvor jeg står op til tiden. Og så får jeg mig min sellerijuice, gør mig klar, spiser en morgenbolle og hører noget dejligt musik. Det skal helst gå rimelig hurtigt, for ellers bliver jeg doven. Der må gerne ske noget, fra jeg står op. Det er bare fuld fart fremad."

Hvad er din værste vane?

"Jeg ryger cigaretter, hvilket især en dårlig vane, hvis man har sklerose ligesom mig. Men jeg ikke så mange andre laster heldigvis."

Læs også: Ibi Støving: "Jeg er flov over at have flippet ud over det"

Hvordan giver du dig selv følelsen af velvære?

"Jeg elsker at købe blomster og få lavet negle og vipper. Men det, jeg værner allermest om, er tid til mig selv. Jeg elsker at have aftener, hvor jeg tager et langt bad og får vokset ben, overskæg, eller hvad det nu kan være. Jeg tænder gerne nogle stearinlys og hører noget lækkert musik. Det er det allerbedste, når der ikke er noget andet, jeg skal, end bare at være i mit eget space."

Anbefalet til dig