Træningsråd til løbebåndet

Foto: Getty Fødderne må ikke placeres for langt tilbage på løbebåndet, siger træningsekspert Henrik Duer.

Træningsråd til løbebåndet

Fitnessekspert: Undgå disse 5 klassiske fejl på løbebåndet

#5. Stol aldrig på kalorietælleren.

Er løbebåndet også din trofaste træningsmakker i det lokale fitnesscenter?

Så er der god grund til at læse med her. Vi har nemlig spurgt træningsekspert Henrik Duer, hvordan man får mest ud af sin løbetræning på det sorte bånd.

Hvilke fordele og ulemper er der ved løbebåndet?

- Løbebåndet er glimrende, hvis du vil have pulsen op og forbrænde nogle kalorier. Det fungerer til gengæld ikke, hvis du for eksempel ønsker tonede arme eller en mere muskuløs booty, for så er styrketræning nødvendig. Løb vil give dig masser af sundhed, kondition og selvfølgelig også noget forbrænding, men man skal altså ikke tro, at man bliver ripped af at lave konditionstræning tre gange om ugen.

Så løbebåndet er mest optimalt, hvis man gerne vil tabe nogle kilo?

- Ja, men det er en fejltagelse at tro, at konditionstræning er den bedste måde at opnå et vægttab på. Det optimale vil være, at man også inddrager styrketræning, for så opretholder man nemlig bedst den muskelmasse, man har, og det gør det nemmere at holde vægten nede på den lange bane.

- Man skal også være opmærksom på, at kvinder sjældent forbrænder mere end 500 kalorier på en time. Hvis du er nogenlunde veltrænet og giver den gas på løbebåndet, kan du godt komme deropad, men du vil typisk forbrænde omkring 300-400 kalorier, og så bidrager det ikke voldsomt meget til vægttabet, hvis du ”kun” gør det et par gange om ugen.

LÆS OGSÅ: Undgå disse 5 klassiske fejl på crosstraineren

Hvilke maskiner kan man bruge til at styrketræne, hvis man ikke lige kan overskue at lægge sig på en bænk og løfte vægte?

- Man kan bruge sin egen kropsvægt, kettlebells, håndvægte eller de forskellige styrketræningsmaskiner i fitnesscentret, så mulighederne er mange.

Hvad er de typiske fejl, man kan begå på løbebåndet?

- At lægge for hårdt ud. Løb udgør en større belastning end mange andre maskiner, fordi man lander ned på ét ben, der skal bære hele ens kropsvægt, og de stød kan være hård kost for benene. Derfor skal man passe på intensiteten og mængden af træning som nybegynder, så man undgår overbelastningsskader, der typisk vil ramme knæene, hofterne eller give skinnebensbetændelse. Hvis man er overvægtig, skal man være ekstra opmærksom. Her vil maskiner som crosstraineren eller stepmaskinen være mere skånsomme for benene.

Forbrænder man flere kalorier, hvis man øger hældningen på løbebåndet?

- Det vigtigste ved en god træning er, at pulsen har været oppe. Hvis en ekstra hældning på løbebåndet får pulsen godt op hos dig, så er det godt, men det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet, når det handler om at opnå vægttab. Hvis du er nybegynder, kan det være en god idé at starte med at gå med lidt hældning på båndet, så du får pulsen op på den måde, og så kan du altid, når formen er blevet bedre, begynde at løbe.

LÆS OGSÅ: Undgå disse 5 klassiske fejl på romaskinen

Er der ikke én maskine, der bare kan det hele, så man både træner kondition og styrke på én gang?

- Næ, man er nødt til at dele det op i de to kategorier. Og hvis ikke du har begge dele med, så går du glip af noget, som det andet kan. Inden for konditionstræning er løbebåndet, crosstraineren, stepmaskinen og romaskinen glimrende til at få pulsen op, mens du kan ty til maskiner som f.eks. benpres, pull down og brystpres eller fri-vægte, når du skal styrketræne, alt efter hvad niveauet er.  Det handler om at finde den træningsform og det niveau, hvor du kan holde pulsen oppe i lang tid.

5 do's and don'ts på løbebåndet

1. Løb er ikke nok i sig selv, hvis du vil opretholde vægttab

Husk at kombinere din løbetræning med styrketræning, hvis du både ønsker at blive stærkere og sikre vægttab på den lange bane. Det er en klassisk misforståelse at tro, at konditionstræning alene er den bedste vej til at tabe sig.

2. Start ikke for hårdt ud som nybegynder

Pas på overbelastning, hvis du er utrænet eller overvægtig. Her er der nemlig større risiko for at få skader på knæ, hofter eller skinnebensbetændelse. Start evt. med at gå på løbebåndet med en hældning, så du får pulsen op, inden du kommer i god nok form til at løbe.

3. Placér ikke fødderne for langt tilbage på båndet

Det er heldigvis sjældent, at man ser nogen falde på et løbebånd, men generelt skal man passe på med at løbe for langt tilbage på båndet, da risikoen for at falde af vil være større. Hvis man laver intervaltræning på løbebåndet, bør man først lige blive bekendt med, hvordan man hopper hurtigt af og på, så man undgår at falde. Det kan godt kræve lidt øvelse.

4. Hældning på løbebåndet er ikke ubetinget godt

Undlad at sætte høj hældning på løbebåndet, hvis du kan mærke, at du får sværere ved at holde pulsen oppe i lang tid. En hældning på løbebåndet er ikke nødvendigvis bedre end et fladt løbebånd, når det handler om vægttab. Her gælder det i højere grad om at finde et niveau, der passer til dig, så du kan holde pulsen oppe i længere tid.

5. Pas på kalorietælleren

Stol aldrig på kalorietælleren, for den viser kun grove estimater, hvis du ikke har indtastet din kropsvægt og den slags. Det er en klassisk fejl at tro, at man har forbrændt mange flere kalorier, end man egentlig har.

Henrik Duer

- Træningsfysiolog, cand.scient. idræt ved Københavns Universitet

- Træner for diverse lands- og elitehold, blandt andet inden for tennis og roning

- Træner og vært på TV3-programmet "Ekstremt fed - et år til at redde livet" (2010-2014)

- Medstifter af Fitness Institute som uddanner personlige trænere og kostvejedere

- Forfatter til flere bøger, blandt andet "Tab 12 kg. på 12 uger" (2015) og "Danskernes bedste vægttab" (2016) 

Kilde: Hendrikduer.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Løb, Løbetræning for begyndere og Træning