Hvad betyder 30 minutters motion om dagen for din krop?
SPONSORERET indhold

Hvad betyder 30 minutters motion om dagen for din krop?

Du har sikkert hørt før, at den der træner, har alt at vinde. Men ved du også, at træningen mindsker risikoen for depression og hjælper dig til at blive mere smerteresistent? Her får du forskningens svar på, hvordan det påvirker din krop at træne de anbefalede 30 minutter hver dag.

Af:: Malin Gavelin Foto: Getty Images
16. mar. 2020 | Sundhed | Hendes Verden

Immunforsvaret

Fysisk aktivitet stimulerer dit immunforsvar på flere forskellige måder. Blandt andet stiger antallet af hvide blodlegemer samt produktionen af T- og B-celler. Ved højintensiv træning som for eksempel løb bliver dit immunforsvar midlertidigt svækket, mens du dyrker motion, men efterfølgende styrkes det, så du bliver mindre modtagelig overfor sygdom.

Dit blodtryk

Hvem vil ikke gerne undgå åreforkalkning? Når du træner forbedrer du sammensætningen af fedtet i blodet, og det betyder en reduceret risiko for at få åreforkalkning. Træningen giver også en øget blodgennemstrømning til hjerte og muskler, og du opnår et lavere blodtryk.

Dit skelet

Har du osteoporose i familien? Så gå efter træning, som styrker skelettet som styrketræning eller stødtræning. Stødtræning er træning, hvor knoglerne får et kraftigt stød og bliver presset sammen, som når du løber.

Læs også: Brug for et puf? Sådan kommer du op ad sofaen

Din hud

Sårhelingen forværres gradvist, jo ældre du bliver. Des langsommere et sår er om at heles, des større er risikoen for, at der går infektion i det. Ved at træne forbedrer du hudens evne til at hele. Faktisk heler et sår ti dage hurtigere hos ældre, der træner, end hos dem, der ikke gør, viser en amerikansk undersøgelse.

Din vægt

Viser vægten lidt for meget, er der endnu en god grund til at få trænet. Fysisk aktivitet og træning er med til at reducere din fedtmasse og er derfor et godt redskab til både at forebygge og behandle overvægt.

Dine lunger

Dine vejrtrækningsmuskler bliver mere udholdende, når du motionerer regelmæssigt og volumen på hvert eneste åndedrag bliver større.

Hjernen

30 minutters motion hver dag styrker din koordination, balance og reaktionsevne. Du får endda større selvtillid, en bedre søvn og mindsket risikoen for at blive ramt af en mentale sygdomme som depression. Studier har også vist, at motion øger dannelsen af nye hjerneceller, og gør det lettere at lære nyt.

Læs også: Sund hele livet: 10 eksperters bedste tips

Hormoner

Er du stresset og presset i hverdagen? Veltrænede mennesker udskiller markant lavere mængder stresshormoner end dem, der træner mindre.

Hjertet

At få en blodprop i hjertet er manges store skræk. Når du træner forbedres hjertets funktion, og du får en bedre hvile- og arbejdspuls. Derudover pumper hjertet mere effektivt, og blodet når nemmere igennem til hjertemusklen. Effekten er, at risikoen for hjerteanfald falder. 

Mave og tarm

At gå i rask gang, løbe eller cykle med tempo på, lindrer symptomer som irritable tyktarm, viser ny, svensk forskning. Træningen kan også afhjælpe forstoppelse og træg mave – det gælder vel at mærke træning, som stimulerer mave og tarm.

Insulinfølsomhed

Der er en tydelig sammenhæng mellem hvor meget du træner, og din krops insulinfølsomhed. Det bedste miks er at kombinere både styrketræning- og konditionstræning, da de begge øger kroppens insulinfølsomhed, men på forskellige måder. Det er blandt andet med til at reducere risikoen for at få hjertekarsygdomme.

Dine muskler

Det siger sig selv, at dine muskler vil elske dig for at træne. De bliver stærkere, du får nemmere ved at løfte ting og bevæge dig i dagligdagen, og samtidig regulerer trænede muskler nemmere dit blodsukker, så det er stabilt over hele dagen.

Anbefalet til dig