Julia kan ikke tåle vand: "Jeg lader ikke allergien forhindre mig i at leve"

Foto: Sara Skytte Mød Julia her.

Julia kan ikke tåle vand: "Jeg lader ikke allergien forhindre mig i at leve"

Du kender sikkert nogen, der nyser og får røde øjne, når pollensæsonen sætter ind, eller som ikke kan tåle fx nødder eller mælk. Mindre kendt er det, at man kan være overfølsom overfor vand.

Hvordan opdagede du din allergi?

"Som 10-årig begyndte jeg at få blærer på hænderne. Lægen mente, det var svamp. Samme holdning havde den hudlæge, jeg blev henvist til, men prøverne viste, at det var det ikke. Der gik næsten to år, hvor jeg blev sendt rundt til en masse læger, før jeg fik diagnosen vandallergi."   

Hvordan reagerede du?

"Jeg kan huske, lægen sagde, at jeg skulle stoppe med at vaske mine hænder med mindre, man ligefrem kunne se skidtet på dem. Det kunne jeg leve med.  Men så forklarede han, at jeg ikke kunne blive kok, frisør, sygeplejerske eller andet, hvor man har hænderne meget i vand. Jeg havde slet ikke tænkt over, hvad jeg ville arbejde med, når jeg blev voksen, men begrænsningen – det at jeg ikke længere kunne vælge selv – ramte mig hårdt."

"Derhjemme forsøgte jeg at udnytte situationen. Jeg jo kunne ikke længere tage opvasken eller vride en klud op. Men så stak min mor mig støvsugeren i stedet for."

Læs også: Vickie kan ikke tåle kulde: "Det var med livet som indsats, hvis jeg blev nødt til at hente en vare i fryserummet"

Hvordan lever du med allergien?

"Hvis jeg ved et uheld stikker hånden ind under den varme hane, hæver huden kraftigt op med det samme. Med koldt vand kan der gå op til tre timer, før jeg reagerer, og reaktionen er ikke nær så kraftig. Jeg tager derfor bad i koldt vand og bruger allergivenlig sæbe. Inden jeg bruser mig, smører jeg mig ind i babyolie, der lægger et beskyttende lag på huden, så jeg kan komme til at vaske mit hår. Bagefter vasker jeg hurtigt kroppen."

"I stedet for at vaske hænderne, spritter jeg dem. Hvis jeg skræller kartofler, gør jeg det uden vand og skyller dem bagefter i et dørslag. Og hvis jeg er på stranden med mine venner om sommeren, tager jeg antihistaminer og smører mig ind i babyolie og så er de søde til at skubbe mig rundt i vandet i en badering."

"Om sommeren går jeg i luftigt tøj og holder mig i skyggen. Og når jeg en sjælden gang tager i træningscentret, laver jeg hovedsagligst styrketræning, hvor jeg ikke sveder så meget. Og så sørger jeg for at holde pauser, hvor jeg går udenfor." 

Læs også: Nelly er overfølsom overfor wi-fi: "Ønsketænkning er, at der på sigt bliver mindre stråling"

Hvad tænker du om din allergi på længere sigt?

"Det kunne være rart, hvis der kom en magisk løsning. Men det tror jeg ikke. Vandallergi er så sjælden, at der ikke forskes meget i det. Når det er sagt, gør det mig faktisk ikke så meget. Jeg læser til eventkoordinator, det ville jeg også have valgt uden allergi. Jeg har lært at leve med allergien og tage mine forholdsregler. Jeg tager antihistaminer, når jeg har brugt for det og har også en salve med binyrebarkhormon, der kan tage det værste. Jeg lader ikke allergien forhindre mig i at leve."

Julia Gudme, 18 år

Bor i Holbæk. Julia har vandallergi, aquagenic urticaria. Får hun vand på huden, hæver den op, bliver rød og hun får ondt. Samme reaktion kommer ved sved og tårer.

Se, hvad vi ellers skriver om: Allergi og Interview