Ny viden: Ny nordisk mad slanker

Ny viden: Ny nordisk mad slanker

Spis masser af bær, fuldkorn og kål. Ny nordisk hverdagsmad fører nemlig til vægttab, sænker blodtrykket og mindsker risikoen for udvikling af diabetes. Det viser ny undersøgelse.

Skal du ud og handle ind til aftensmaden i dag, er det ikke en tosset ide at notere kål, bær, fuldkorn og rodfrugter på din indkøbsliste. En ny undersøgelse har nemlig vist, at ny nordisk hverdagsmad er særdeles sundt for dig.

Forskere fra Forskningscenter OPUS ved Københavns Universitet har gennem et halvt år forsynet 181 overvægtige deltagere med enten 'gennemsnitlig dansk mad', det kan fx være frikadeller, pizza, brød, kartofler og pasta, eller 'ny nordisk hverdagsmad', hvilket vil sige en type af mad, der bl.a. indeholder flere lokalproducerede, sæsonprægede råvarer - såsom kål, bær, rodfrugter og urter, mere fuldkorn, flere fisk og skaldyr og mindre, men bedre kød.

Studiet viste, at deltagerne, der spiste 'ny nordisk hverdagsmad', gennemsnitligt tabte sig 4,7 kg, hvorimod gruppen, der spiste 'gennemsnitlig dansk mad', til sammenligning tabte sig 1,5 kg i gennemsnit.

'Ny nordisk hverdagsmad'-gruppen havde desuden et fald i blodtrykket efter seks måneder, sænkning af blodtrykket har stor betydning for udviklingen af hjertekarsygdommet, og derudover oplevede de et fald i kolesterol, fedt i blodet samt blodsukker. Læs mere om undersøgelsen på Ku.dk