Helathy Skinny Bitch
Foto: Henrik Adamsen Sara Jin Smidt er aktuel med sin første bog Healthy Skinny Bitch

Healthy Skinny Bitch HSB diet

Q & A med Healthy Skinny Bitch: “Der skal være plads til det hele – både broccoli, burger, træning og en sofastener”

Kan du virkelig tabe dig uden at sulte eller tømme den nærmeste helsekostbutik for mærkværdige produkter? Det mener Sara Jin Smidt aka Healthy Skinny Bitch. Få hendes bedste tips og tricks til drømmekroppen her.

Q: Du har sikkert fået det spørgsmål 1.000 gange før, men hvorfor Healthy Skinny Bitch?

A: “Ja, det er nærmest det obligatoriske åbningsspørgsmål. Min blog og nu min bog hedder det, den gør, fordi jeg tror på, at du godt kan være sund og slank uden at være fanatisk. Mine fitnesspiger, der har fulgt mig i tykt og tyndt de seneste 10 år, oplever ofte at blive stemplet som fanatiske, fordi de prioriterer deres træning højt eller kan finde på at takke nej til onsdagskagen på arbejdet. Jeg mener, at der skal være plads til det hele – både broccoli, burger, træning og en sofastener. Men jeg mener også, at sundhed er et spørgsmål om prioritering. Jeg synes, at det er totalt misforstået at sætte lighedstegn mellem sundhed og det at leve totalt lystbetonet. Medmindre dét, du har mest lyst til, altid er kål, hytteost, kylling og træning, skal du en gang imellem træffe kedelige, sunde valg som at træne i regnvejr eller springe kagen over på jobbet til fordel for den lækre lagkage til weekendens fødselsdag … også selv om det måske ikke lige i øjeblikket er det, du har allermest lyst til. Sundhed for mig er et spørgsmål om balance, og det er altså både plus og minus. Du kan sagtens være sund og slank, men det betyder, at du skal prioritere din træning og oftere vælge en skinny bitch (vodka med danskvand) over en sukkerholdig cocktail, når du er i byen med veninderne.”

Q: Hvem har du skrevet bogen til?

A: “Min bog henvender sig til alle de kvinder, der vil tabe sig og gerne vil være fastere, stærkere og mere tonede. Det er ikke en ny mirakelkur, men principper, der bygger på almindelig mad til almindelige mennesker og en no bullshit-tilgang til træning. Alle sunde og raske mennesker kan tabe sig uden nødvendigvis at skulle give afkald på hele deres socialliv, men det kræver viljestyrke, prioritering og benhårdt arbejde. Jeg har arbejdet med kvinder og vægttab i 10 år, så jeg ved, hvad det kræver, og hvad der skal til både for at tabe sig og holde vægten, og det er den viden, jeg deler i min bog.”

Q: Hvad er hemmeligheden bag et succesfuldt vægttab?

A: “Det er jo lidt det, hele min bog handler om, men skal jeg skære det helt ind til benet, er det her vel de tre vigtigste hemmeligheder bag et vægttab:

♥ Du skal spise mindre, end du forbrænder. Ellers kan du ganske enkelt ikke tabe dig.

♥ Du skal forstå, hvordan du sammensætter din kost, så du ikke er fastlåst på en specifik kostplan, men selv kan navigere rundt i, hvad og hvordan du skal sammensætte din kost. Du skal altså vide, hvad og hvor meget din mad indeholder. Det gør det muligt for dig at spise ude, fordi du ved, hvad du skal vælge på menukortet eller håndtere frokostbuffeten på arbejdet, og på den måde kan du efterfølgende fastholde dit vægttab. Fordi at du ved, hvad tingene ”koster” i kalorieregnskabet.

♥ Du skal virkelig ville det! Alt for mange kvinder vil gerne tabe sig og træne mere, men de vil også gerne spise kage og slappe af på sofaen. Hvis du vil opnå et succesfuldt vægttab, skal det være vigtigere for dig at tabe dig end at spise den tørre onsdagskage på arbejdet, og du skal vælge træningen over sofaen – også selv om det regnvejr og er koldt og trist!”

Q: Hvad er vigtigst – kost eller træning?

A: “I forhold til vægttab er kosten klart det vigtigste. Alene af den grund, at det er langt nemmere at styre, hvor meget du spiser i forhold til, hvor meget du forbrænder. I forhold til generel sundhed og forebyggelse af livsstilssygdomme vil jeg sige, at motionen er vigtigst. Det er langt vigtigere at få pulsen op et par gange om ugen, end at du vejer fem kilo for meget, hvis du ser på risikoen for at udvikle for eksempel hjerte-karsygdomme. Når det er sagt, er det optimale jo en kombination.”

Q: Hvilken type træning er den bedste, hvis du vil strammes op?

A: “Der er ingen tvivl om, at konditionstræning eller cardiotræning er den type træning, hvor du forbrænder flest kalorier i timen. Men det nytter ikke noget kun at tænke på kalorieforbrænding, hvis du også gerne vil være fast og tonet. Der skal altså også styrketrænes lidt. Personligt er jeg stor fan af allround-træning, der er en kombination af puls- og styrketræning som HIIT-træning (High Intensity Interval Training) eller en hardcore puls/styrke-time – selvfølgelig uden for mange pauser.”

Q: Og hvis du gerne vil tabe dig?

A: “Så skal du spise mindre, end du forbrænder, og så skal der altså trænes igennem. De fleste kan træne meget mere, end de tror, hvis de lærer at kombinere det rigtigt. Du får ofte skader, hvis du løber hver dag, men kombinerer du konditions-, styrke- og mobilitetstræning (yoga og pilates), kan du sagtens træne hver dag, hvis du vil … og har tid!”

Q: Hvad er dit bedste tip til ikke at falde i slikskålen?

A: “Den hardcore er at børste tænder – med masser af tandpasta! Så smager slik og chokolade alligevel mærkeligt. Det kan også hjælpe at få lidt sødt i sine hovedmåltider – for eksempel honning i dressingen eller lidt frugt i salaten. Du kan også spise et par Läkerol eller andre sukkerfri pastiller, drikke en cola zero eller et glas iskoldt vand og vente til, at sukkertrangen fortager sig. Nogle drikker også karamel- eller myntete. Det er jo ikke det samme, men det kan tage toppen. Men skal jeg være helt ærlig, så er de fleste sukkercravings et spørgsmål om vane og kedsomhed. Undersøgelser viser, at din lyst til sukker er større senere på dagen, men de fleste bliver sliksultne, når de keder sig, eller fordi de for eksempel vænner sig til altid at spise noget sødt efter maden.”

Q: Hvordan får du passet sundhed ind i en travl hverdag?

A: “Vi drømmer alle om det perfekte liv, men i virkeligheden er det meget vigtigere at sætte en minimumstandard for din sundhed og træning, som du overholder selv i de uger, hvor der er overarbejde og alt for mange aftaler i kalenderen.”

Q:  Hvordan holder du motivationen oppe?

A: “Jeg tror, at vi alle har perioder, hvor vi er topmotiverede og perioder, hvor bare tanken om træning, broccoli og skyr hænger os langt ud af halsen. For mig hjælper det, at jeg har trænet i så mange år, at det er blevet en vane. For 10 år siden, da jeg vejede 15 kilo mere, hadede jeg at træne, men nu kan jeg ikke undvære det. Selv om jeg kan være træt og udkørt, er motion med til at give mig energi til at klare min travle hverdag. Jeg bliver bare et federe menneske at være sammen med, når jeg får trænet, så velvære er en stor motivationsfaktor. En anden ting, der motiverer, er målsætninger. Jeg går meget op i, at mine klienter har konkrete målsætninger – uanset om der er tale om vægttab, træningsmål eller noget helt tredje. Det er også altid en bonus, hvis du kan finde en ven eller fem, der også kan lide at træne, og som måske endda også gerne vil spise sundt. Det er bare nemmere at komme afsted til træning, hvis der er én, der venter på dig, eller som er med på at lave sund mad i stedet for at købe pizza.”

“Jeg bliver ikke lykkeligere af at slippe kontrollen og drukne mine sorger i mad og overtræning”

“Efter at være kommet ud af et længerevarende forhold gik det op for mig, at jeg havde taget en del ’kærestekilo’ på, og mit selvbillede passede ikke længere til det, jeg så i spejlet. Jeg besluttede mig for at lægge min livsstil om for at komme til at se ud, som jeg følte mig. På et tidspunkt nåede jeg til et niveau, hvor jeg ikke rykkede mig, så jeg tilmeldte mig kostvejledning efter Healthy Skinny Bitch-principperne. Det resulterede i, at jeg smed over 12 kilo og tabte mig 58 centimeter over bryst, talje, hofte, lår og arme.
Jeg ved, at jeg ikke kan holde vægten ved kun at træne, jeg skal også spise slankende. Det er dog ikke altid lige let at holde kosten. Sidste år mistede jeg begge mine forældre med fire måneders mellemrum. Jeg trøstespiste og overtrænede som kompensation, hvilket resulterede i skader og vægtøgning. Jeg var godt klar over, at det handlede om at flygte fra virkeligheden. Derfor kontaktede jeg Sara igen. En af de ting, jeg lærte var, at jeg ikke blev lykkeligere af at slippe kontrollen og drukne mine sorger i mad og overtræning – tværtimod blev jeg gladere og mere tilfreds med mig selv, når jeg spiste sundt, og træning skulle ikke være min straf, men mit frirum. Jeg fik smidt de kilo, jeg havde taget på, og blev glad for min krop igen. Et mantra, jeg har taget med mig, er: ”Der er rigtig mange ting i livet, som du ikke kan kontrollere, men kost og træning er ikke en af dem.”
Kristine, 30 år, sygeplejerske Vægttab: 12 kilo og 58 centimeter

“Hvis jeg i perioder har spist forkert, ved jeg præcis, hvordan jeg kommer tilbage på sporet”

“Efter for meget hyggespisning var jeg ikke længere tilfreds med, hvad jeg så i spejlet. Det var ikke sjovt at shoppe og langt værre at tage på stranden. Efter mange ”jeg begynder på mandag”-tanker tog jeg mig sammen og begyndte at spise efter Healthy Skinny Bitch-principperne, samtidig med at jeg intensiverede min træningsindsats. Jeg har altid levet sundt og spist varieret, men jeg troede, at så længe jeg holdt igen med fedt, hvidt brød og søde sager, var der frit lejde, når det kom til frugt, nøddesnacks og så videre. Jeg spiste ofte en ekstra portion aftensmad, og der blev spist op. Jeg har nu vænnet mig til at spise mindre og lært, hvad forskellen er på sund og slankende mad. Der er intet hokuspokus ved principperne, hvilket er noget af det bedste. Det er et helt simpelt kalorieregnskab, og der har ikke været behov for at detoxe eller investere i juicer, kosttilskud og olier. Til gengæld er der heller ingen lette udveje. For mig var målet at blive gladere, stærkere og sundere og få lyst til at vise mig frem i bikini – det lykkedes! Jeg tabte 11 kilo, reducerede min fedtprocent med 10,6 procentpoint og 60 centimeter (bryst, talje, hofter, lår og arme). Jeg er sluppet af med dobbelthage og dansehåndtag, som jeg ellers bildte mig selv ind, var arvelige og umulige at få bugt med. Jeg er blevet glad for mit spejlbillede, har købt en ny garderobe og holder af at træne. Jeg spiser nu mere sundt end slankende, og hvis jeg i perioder har spist lidt for meget eller forkert, ved jeg præcis, hvordan jeg kommer tilbage på sporet.”
Fie, 32 år, executive assistant Vægttab: 11 kilo og 60 centimeter

LÆS OGSÅ: Glutenguide: Jo, du kan godt tåle det

LÆS OGSÅ: Anders Nedergaard: “Slap bare af, kvinde. Du er præcis, som du skal være!”

LÆS OGSÅ: Diet dos & don'ts: 9 grunde til, at du ikke taber dig

Se, hvad vi ellers skriver om: Healthy Skinny Bitch, Sara Jin Smidt, Slankekur og Træning