Vaskeguide
SPONSORERET indhold

Så ofte skal du vaske din dyne og hovedpude

Hånden på hjertet – hvor ofte vasker du din dyne og hovedpude? Er det mere end fire måneder siden, bør du se at komme i gang, anbefaler ekspert.

Af:: Amalie Louise Larsen Foto: Getty Images
27. nov. 2017 | Sundhed | Fit living

Du vasker og skifter måske dit sengetøj ofte, men hvad med din hovedpude eller dyne?

Som udgangspunkt skal de to nemlig sendes til vask hver tredje eller fjerde måned – altså langt oftere, end de fleste måske regner med.

Det fortæller hygiejneekspert Michael René, lektor ved Professionshøjskolen Metropol og forfatter til bloggen Pletvæk.dk

- Det vil selvfølgelig altid variere lidt i forhold til, hvad det er for en hygiejne, du har i husstanden. Hvis du har et job, hvor du bliver meget snavset, eller hvis du løber en tur, og du ikke går i bad, inden du sover, så er det klart, at du vil svine dit sengetøj lidt mere til, siger han og tilføjer, at det i så fald skal vaskes oftere.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Så ofte bør du skifte dit håndklæde

Ifølge Astma og Allergiforbundet bør du foruden din dyne og pude også vaske dit sengetøj hver 14. dag på minimum 60 grader.

På den måde undgår du nemlig at dele seng med masser af husstøvmider. 

Fornem dig frem

Din seng udgør som udgangspunkt ikke den store bakterierisiko, hvis du overskrider grænserne en smule. Men i værste fald kan et stort antal husstøvmider føre til allergi – og så skal du til at have en højere hygiejnestandard end normalt, forklarer Michael René.

- Man forebygger lidt, hvis man sørger for at holde sit sengetøj pænt og rent. Det skal ikke være for stramt, men alt efter hvilket job man har, er hver tredje til fjerde måned et godt bud på, hvor ofte man bør vaske sine puder og dyner, siger han og pointerer, at hvis der er gået to måneder, og man kan konstatere, at dynen ikke længere dufter så friskt, så giver det god mening at smide den en tur i vaskemaskinen.

LÆS OGSÅ: Hjernegymnastik: 6 tip til at holde hjernen i form

- Man kan sige, at det er en sensorisk oplevelse at lægge sig i frisk sengetøj, dyner og puder. Og det er vigtigt at have sine sanser med i forhold til, hvornår det trænger til at blive vasket.

Nogle gange kan man dog godt skubbe vasketiden lidt ved at lade sin dyne og pude dampe af i frisk luft, forklarer hygiejneeksperten.

Anbefalet til dig