Vaskeguide

Foto: Getty Images Din dyne og hovedpude skal vaskes oftere, end du måske regner med.

Vaskeguide

Så ofte skal du vaske din dyne og hovedpude

Hånden på hjertet – hvor ofte vasker du din dyne og hovedpude? Er det mere end fire måneder siden, bør du se at komme i gang, anbefaler ekspert.

Du vasker og skifter måske dit sengetøj ofte, men hvad med din hovedpude eller dyne?

Som udgangspunkt skal de to nemlig sendes til vask hver tredje eller fjerde måned – altså langt oftere, end de fleste måske regner med.

Det fortæller hygiejneekspert Michael René, lektor ved Professionshøjskolen Metropol og forfatter til bloggen Pletvæk.dk

- Det vil selvfølgelig altid variere lidt i forhold til, hvad det er for en hygiejne, du har i husstanden. Hvis du har et job, hvor du bliver meget snavset, eller hvis du løber en tur, og du ikke går i bad, inden du sover, så er det klart, at du vil svine dit sengetøj lidt mere til, siger han og tilføjer, at det i så fald skal vaskes oftere.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Så ofte bør du skifte dit håndklæde

Ifølge Astma og Allergiforbundet bør du foruden din dyne og pude også vaske dit sengetøj hver 14. dag på minimum 60 grader.

På den måde undgår du nemlig at dele seng med masser af husstøvmider. 

Hold din seng ren

Der findes få ting bedre end en ren og frisk seng. Vil du undgå at dele lagener med husstøvmider, har Astma og Allergiforbundet samlet fire gode råd, som du bør følge. 

  1.  Vask dyner og puder ved 60 grader en gang i kvartalet og tør dem i tørretumbler
  2.  Vask sengetøjet ved 60 grader mindst hver 14. dag
  3. Brug en rullemadras og vask den ved 60 grader mindst 4 gange om året
  4. Gør grundigt rent en gang om ugen og husk at lufte ud flere gange dagligt

Fornem dig frem

Din seng udgør som udgangspunkt ikke den store bakterierisiko, hvis du overskrider grænserne en smule. Men i værste fald kan et stort antal husstøvmider føre til allergi – og så skal du til at have en højere hygiejnestandard end normalt, forklarer Michael René.

- Man forebygger lidt, hvis man sørger for at holde sit sengetøj pænt og rent. Det skal ikke være for stramt, men alt efter hvilket job man har, er hver tredje til fjerde måned et godt bud på, hvor ofte man bør vaske sine puder og dyner, siger han og pointerer, at hvis der er gået to måneder, og man kan konstatere, at dynen ikke længere dufter så friskt, så giver det god mening at smide den en tur i vaskemaskinen.

LÆS OGSÅ: Hjernegymnastik: 6 tip til at holde hjernen i form

- Man kan sige, at det er en sensorisk oplevelse at lægge sig i frisk sengetøj, dyner og puder. Og det er vigtigt at have sine sanser med i forhold til, hvornår det trænger til at blive vasket.

Nogle gange kan man dog godt skubbe vasketiden lidt ved at lade sin dyne og pude dampe af i frisk luft, forklarer hygiejneeksperten.

Sådan vasker du din dyne og pude

Michael René anbefaler, at du som minimum altid følger vaskeanvisningen, når du skal vaske dyner og hovedpuder, så du ikke får ødelagt dem.

Det er nemlig meget forskellige fra produkt til produkt, hvor hårdfør du kan være med det.

Ikke desto mindre anbefaler både hygiejneeksperten og Astma og Allergi Danmark, at du vasker både sengetøj, dyne og hovedpude på minimum 60 grader. De fleste kan godt klare en almindelig vaskemaskine.

Og så er det særligt vigtigt, at alle dele tørrer ordentligt, inden du lægger det tilbage i sengen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hygiejne