Oscars 2018
Foto: Getty Images Oscar-uddelingen kunne meget vel hedde The Streep Awards.

Oscars 2018

Glitter, glimmer og rund fødselsdag: Alt du skal vide om Oscar 2018

Et filmår er gået, og det er igen blevet tid til at hylde de største kraftpræstationer, når underholdningsbranchen søndag slår dørene op for Oscar-uddelingen. 62 film er nomineret i de 24 kategorier, og vi har samlet alt, du skal vide, om Hollywoods største fest.

Rund fødselsdag, seje kvinder og ekstraordinære nomineringer står på programmet, når det prestigefyldte awardshow, The Oscars, søndag åbner dørene for en af Hollywoods største fejringsdage.

Efter et turbulent år i kendisland, hvor Metoo- og Time’s Up-kampagnerne har været på alles læber, hviler øjne verden over på årets hovedbegivenhed.

Mens industrien gør klar til at fejre endnu et filmår, venter verdenspressen i spænding på, om ceremoniens sædvanlige festatmosfære vil blive forvandlet til en bølge af seriøse budskaber.

Vil kendisserne bære sort, som de gjorde ved Golden Globes og BAFTAs? Vil journalisterne på den røde løber endelig være tvunget til at #AskHerMore? Og kan nogen mon overgå Oprahs tale ved Golden Globes?

Én ting er sikkert: Det bliver en aften fyldt med store øjeblikke og sentimentale takketaler.

Vi har samlet alt, du skal vide, om Oscar-uddelingen anno 2018.

LÆS OGSÅ: Golden Globe pustede liv i rygterne: Bliver Oprah USA’s næste præsident?

Endnu et år med Kimmel

For andet år i træk vil årets Oscaruddeling blive styret med hård, humoristisk hånd af den amerikanske komiker og talkshowvært Jimmy Kimmel. Hans sidste show sluttede ellers ikke helt efter planen, da filmen ’La La Land’ fejlagtigt blev annonceret som aftenens helt store vinder – og derefter blev bedt om at levere prisen til filmen ’Moonlight’.

”Hvis du synes, at vi fuckede up i det sidste år, så bare vent og se, hvad vi har planer om til det 90ende show,” lød det drillende fra Kimmel, da han i september annoncerede sit værtskab.

Hvad det betyder, må vi vente at se.

Viger pladsen til OL

Årets Oscar-uddeling vil i år falde en uge senere end normalt. Det skyldes, at tv-skærme verden over i øjeblikket er tunet ind på Pyeongchang i Sydkorea, hvor sportsudøvere dyster om medaljer til vinter-OL. Imens må underholdningsindustrien derfor vente lidt.

Rund fødselsdag

90 år er gået, siden den første Oscar-pris blev uddelt den 16. maj 1929 på Roosevelt Hotel's Blossom Room foran 270 gæster. Tingene har ændret sig en smule siden tidernes morgen, og showet er utvivlsomt blevet mere storslået og glitrende, siden den første guld-statuette blev uddelt.

Om den runde fødselsdag vil blive fejret med særlige indslag, melder planerne dog intet om.

The Streep Awards

I virkeligheden burde The Oscars hedde The Streep Awards.

Skuespilleren Meryl Streep, som vi blandt andet kender fra film som ‘Mit Afrika’, ‘The Devil Wears Prada’ og ‘Mamma Mia’, er nemlig den mest nominerede skuespiller nogensinde i forbindelse med The Oscars.

Dette års awardshow markerer skuespillerens 21. nominering, som hun modtager for sin hovedrolle i filmen ’The Post’.

Kaminhylden bugner dog ikke af statuetter hjemme hos Streep, der kun er gået hjem med sejren tre gange. Måske det bliver til en fjerde i år?

LÆS OGSÅ: Meryl Streep: I min tid handlede det om at gøre noget. I dag handler det hele om at være nogen!

To på én gang

Streep er ikke den eneste kvinde, der trækker overskrifter i forbindelse med dette års prisuddeling.

Sangerinden Mary J. Blige, som vi blandt andet kender fra sange som ’Family Affair’ og ’One’, er nemlig den første person nogensinde, der har modtaget en nominering både for sit skuespil og for en original temasang ved samme Oscar-uddeling.

Nomineringen i begge kategorier er for Netflix-filmen ’Mudbound’, og hendes originale sang hedder ’Mighty River’.

Hvad vil der ske med James Franco?

Det er umuligt at vide, hvor meget beskyldningerne om upassende, seksuel adfærd har skadet James Francos chancer for en nominering i ’Bedste Mandlige Skuespiller’-kategorien for hans hovedrolle i filmen ’The Disaster Artist’.

Inden beskyldningerne begyndte at florere i midten af januar, var chancerne for en nominering ifølge flere internationale medier relativt store. Men da Oscar-nomineringsafstemningen lukkede stort set samtidigt med påstandene om seksuelle overgreb, spås det, at de meget vel kan have skadet hans chancer ved det prestigefyldte show.

Ingen ved endnu, om James Franco vil være til stede, når Akademiet åbner dørene, men uanset hvordan aftenen arter sig, forventer flere internationale medier, at der er lagt i støbeskeen til flere akavede øjeblikke.

LÆS OGSÅ: #Metoo har navngivet mændene – men hvad er der blevet af dem?

Kvindernes dag

Det virker næsten umuligt, men i awardshowets 90 år lange historie er ingen kvinde nogensinde blevet nomineret i kategorien for bedste filmfotografering. Indtil nu.

Ved dette års Oscaruddeling er den amerikanske filmfotograf Rachel Morrison nemlig nomineret for efterkrigsfilmen om det raceopdelte Mississippi, ’Mudbound’.

En nominering, der har taget kegler i medier verden over, efter Metoo-kampagnen (heldigvis) er blevet allemandseje.

Artiklen fortsætter under videoen...

Ikke uden danskere

Det er småt med danske islæt på den røde løber i år. Men helt foruden er vi ikke.

Den svenske film ’The Square’ er nemlig nomineret i kategorien for ’Bedste Udenlandske Film’, og i hovedrollen finder vi ingen andre end danske Claes Bang, der er blevet hyldet for sin præstation som den kunstneriske museumsleder Christian.

Derudover er filmfotografen Dan Laustsen nomineret til prisen for bedste filmfotografering, ligesom dokumentarfilmen 'Last Men In Aleppo', der blandt andet er lavet af den danske producer Søren Steen Jespersen, kan ende med at tage prisen for 'Bedste dokumentarfilm'.

LÆS OGSÅ: Claes Bang om sit mindreværd: "Jeg bærer rundt på et voldsomt bekræftelsesbehov"

Fiske-film tager kegler

Filmen ’The Shape of Water’, en fantasy-film om en stum vicevært, der forelsker sig i et fængslet havdyr, er årets mest udsmykkede film.

13 nomineringer er det blevet til for Guillermo del Toros eventyrfilm, herunder for ’Bedste Filmfotografering’ og ’Bedste Filminstruktør’.

Derudover er filmen en af favoritterne til at løbe med hovedkategorien som ’Bedste Film’.

Artiklen fortsætter under videoen...

Tre film kæmper om sejren

Internationale medier gætter ivrigt på, hvem der tager sejren med hjem den 4. marts, amerikansk tid. Ni film konkurrerer lige nu i hovedkategorien for ‘Bedste Film’, men særligt tre storfilm er løbet med opmærksomheden indtil videre.

’The Shape of Water’, ’Dunkirk’ og ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ er alle favoritter til at vinde den eftertragtede statuette, selvom ingen endnu kan forudsige, hvad der kommer til at ske. Vi er før blevet overrasket.

Formentlig skal ingen af de tre film dog gå tomhændet hjem, da de til sammen er nomineret intet mindre end 28 gange.

The Oscars 2018

Oscaruddelingen løber af stablen ved et gallashow i Los Angeles d. 4. marts 2018. Du kan se showet på dansk tv natten mellem den 4. og 5. marts.

Du kan se alle de nominerede her

Se, hvad vi ellers skriver om: Oscar, Kendte, #MeToo og Kultur