Kan jeg forbyde mine børn at se min eksmand Hjemmet Vibeke Dorph Brevkasse

Foto: Getty Images Jeg er bange for, at jeg har opført mig barnlig og uretfærdigt, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kan jeg forbyde mine børn at se min eksmand?

Da min mand meddelte, at han ville skilles, forbød jeg mine børn at se ham, da han ikke er far til dem. Men nu tvivler jeg på, om jeg har været uretfærdig, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om en udtalelse, der måske er barnlig

Jeg har i de sidste 12 år været gift med en mand, der dog ikke er far til mine nu voksne børn. Jeg er selv i begyndelsen af 60’erne, mens han er i 70’erne. Min mand meddelte mig desværre for nylig, at han vil forlade mig. Det var og er jeg ulykkelig over, og jeg kom i den forbindelse til at sige til min egen familie, at jeg ville trække mig fra dem, hvis de fortsat ønskede at omgås ham.

Den udtalelse er jeg nu kommet i tvivl om, og jeg har nok fortrudt den. Jeg kunne bare slet ikke på det tidspunkt overskue, hvis min kommende eksmand pludselig skulle dukke op hos et af mine børn eller hos et andet familiemedlem.

LÆS OGSÅ: Min nye kæreste skriver og ses med sin eks

Nu tænker jeg, at det var en lidt for barnlig indstilling, for folk har jo dybest set lov til selv at bestemme, hvem de omgås. Jeg tænker også, at det er en lige lovlig dominerende måde at opføre sig på overfor min familie, og jeg overvejer derfor at trække alt det, jeg sagde, tilbage. Er jeg urimelig, eller hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at trække udtalelse tilbage

Nej, der er intet i din mail, der i mine øjne er særlig underligt eller urimeligt. For jeg kan sagtens sætte mig ind i, at du fik et chok, da din mand meddelte dig, at han ville skilles, og at du derfor slet ikke kunne overskue, hvis han fremover skulle være en del af dit liv ved at se din familie.

Det er såre menneskeligt at reagere voldsomt og fortvivlet, når vi rammes af skæbnen på den måde, og når vi kommer til at gøre det, så er vores omgivelser heldigvis også kloge nok til at bære over med os.

LÆS OGSÅ: Min kærestes eks styrer familien

Nu er du så faldet lidt til ro og tydeligvis også kommet til fornuft. I hvert fald kan jeg kun være enig i, at din familie selvfølgelig skal have lov til at se din eksmand. De har kendt ham i mange år, og de holder sikkert af ham og hans selskab. Det skal de da fortsat have lov til. Det ville være en ret uhyggelig verden at leve i, hvis vi konstant blandede vores egne sårede følelser sammen med andres og dermed satte os til herre over, hvem de måtte ses med og omgås.

Derfor skal du skynde dig at trække dine ord tilbage. Som sagt, så er jeg sikker på, at din familie vil forstå, at du var i affekt, da du i sin tid sagde, som du gjorde, så de vil garantere tilgive dig. Og det forstår jeg godt, at de vil. For alt det, du skriver i din mail, vidner om, at du er et både tænksomt og varmt menneske. Jeg er derfor heller ikke i tvivl om, at du selv nok skal komme godt videre med dit eget liv, når du en dag er klar til det.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Parforhold og Skilsmisse