Danmarks ældre golfbane Saxild Hjemmet Interview
SPONSORERET indhold

Ejerne af Danmarks ældste minigolfbane: Vi har travlt hver dag

Danmarks ældste minigolfbane ligger i Saksild og har stadig sine 15 originale baner fra 1947. Ikke alting er dog, som da banen blev anlagt. Menukortet er blevet gevaldigt opdateret, efter Evy overtog stedet efter sine forældre.

Af:: Marie Varming Foto: Sara Skytte
23. aug. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Man tror ikke, der ligger en minigolfbane lige her i det gamle sommerhusområde ved Saksild i Østjylland. Vi er kun få meter fra Saksild Strand, og når man først har sænket farten og drejet om et par hjørner, ser man pludseligt Dannebrog i toppen af en flagstang. I 74 år har det været tegn på, at der var åbent på minigolfbanen, og det gør Saksild Minigolfbane til Danmarks ældste. Netop i slutningen af 1940'erne kom minigolfbanerne til Danmark fra England.

"Det var jo nemt at lave en bane, stikke folk en kølle og en bold, og så var det bare i gang. Det var en nem måde at lave forretning på, men de fleste af dem er jo for længst nedlagt," siger Evy Kaarill.

LÆS OGSÅ: Ferie på naturskønne Møn: Her er de bedste insidertips

HB210611MinigolfSaxild_08.jpg kopier.jpg

Hun står bag disken og har været med i langt de fleste af årene.

"Mine forældre købte minigolfbanen i 1976, husker Evy, som var 16 år på det tidspunkt."

"Jeg hjalp til den første sommer, de havde den, men så dampede jeg af til København," siger Evy, som først uddannede sig til kok og siden blev psykoterapeut.

Hun er også gift med Jørgen som – heldigvis – er håndværker. Hver sommer har de været tilbage i Saksild for at hjælpe til, men i slutningen af 1990'erne begyndte hendes forældre alligevel at tale om at afhænde stedet.

"Mine forældre ville gerne på efterløn, og selv om vi var her så meget vi kunne for at afløse dem, var det ikke nok. Da de satte det til salg, føltes det så trist, at vi ikke skulle have det sted mere," husker Evy, som derfor overtog stedet sammen med Jørgen i 1998.

HB210611MinigolfSaxild_09.jpg kopier.jpg

Ingen fulde folk

Lidt er der blevet lavet om, for under Evys forældre var der kun ispinde, pølser og blandet slik til salg.

"Min mor ville ikke have spiritusbevilling, for hun ville ikke have fulde folk, men det fik vi senere, og folk sidder jo bare og får en øl eller to," siger Evy.

Hun har dog især revolutioneret menukortet, for med sin baggrund som kok kunne hun ikke stå for muligheden for at lave sandwich, lette retter og rigtige gammeldags isvafler, og på en god dag har hun 200 spisende gæster på det lille spiseområde foran forretningen.

Evy og Jørgen starter hver morgen med rengøring og opfyldning af varer. Der skal også købes ind hos slagteren og fiskehandleren, og så kommer gæsterne enten klokken 12 eller 17, alt efter om det er højsæson eller lavsæson.

"På en travl dag har vi tre medarbejdere på, og to af os står i køkkenet," siger Evy.

"Men her er jo også fulde huse en fredag aften, for der er jo ikke så mange andre steder at gå hen i Saksild, og selv de unge fra Odder synes, det er sjovt at komme herud."

Først klokken 22 er de sidste gæster sendt hjem på en god aften.

"Så sætter vi os lige ned og tager en slapper og har måske fødderne i koldt vand," siger Evy, som har soveværelse og badeværelse i minigolfbanens baglokaler.

LÆS OGSÅ: Ferie på smukke Sydfyn: Få en insiders guide til de bedste tips

HB210611MinigolfSaxild_05.jpg kopier.jpg

Drilsk grantræ

Selv om der er sket forandringer, siden Evy overtog banerne, er der bestemt også ting, som ikke skal laves om.

"Mange har lagt nye baner, men folk vil faktisk hellere spille på en gammel bane, for de er mere udfordrende, og så kan man spille på dem igen og igen," siger Evy.

Midt på hendes minigolfbane står et gammelt grantræ, og det har i perioder skabt problemer ved bane to, fordi alle banerne er lagt som cement direkte på jorden, mens træets rødder er begyndt at røre på sig – især under stormen i 1999.

"Det fik træet til at svaje voldsomt, og da vi kom næste dag, var banen pulveriseret, men træet stod der endnu," siger Evy.

"Så kommer folk og siger: To'eren er godt nok svær i år," siger Evy, som har mange stamkunder.

Sommerhusområdet er nemlig præget af, at mange af husene går i arv, så de nuværende ejere har alle selv været børn på minigolfbanen engang.

"Folk vil gerne blive i området, hvis de kan. Det er trygt og genkendeligt."

Derfor vil de lokale sommerhusgæster heller ikke have, at Evy og Jørgen sælger minigolfbanen til fremmede, som kunne finde på at lave den om.

"De kommer tit og siger, at vi skal sige til, hvis vi vil sælge den," siger Evy.

"De vil gerne sikre sig, at banerne bevares, men de aner ikke, hvor meget arbejde der er med det," siger Evy.

"Vi har travlt hver dag."

Anbefalet til dig