Den vellykkede efterårsferie med børn
Foto: Alamy

Ann-Alicia Thunbo Ilskov

Sådan får du en vellykket ferie med børnene

Efterårsferien står for døren, og det betyder ofte hårdt arbejde for forældrene. Mange føler, at det næsten er hårdere, at holde ferie med ungerne, end det er at gå på arbejde, 37 timer om ugen. Jeg skriver ikke for at nedgøre de forældre, der har det sådan og heller ikke for at sige, at jeg aldrig oplever en længsel efter daginstitutionen i ferierne.

Men jeg har sat mig for, at denne efterårsferie skal være spækket med hygge, sjov og afslapning til både store og små, så her kommer min guide til den vellykkede efterårsferie.

Læg en plan

For at få en god børneferie kræver det, at man tager et nærmere kig på daginstitutionerne. Hvad er det de gør, for at aktivere børnene så godt? De lægger en plan!

Sæt dig ned med mand og børn eller bare med dig selv, og lav på forhånd en plan for ugen. Hvem har lyst til hvad, og plot det så ind i ugekalenderen. Lav den gerne visuel. Hvis man har små børn, kan man printe billeder ud af det, der skal ske de forskellige dage og hænge dem op på køleskabet eller på kalenderen.

Når vi planlægger, giver det ro, fordi der kommer styr på tingene. Oftest vil vi jo gerne lidt ned i gear i ferierne, og det kommer vi helt automatisk via en nøje planlagt uge. Gå på nettet, og se, hvad der er af børneaktiviteter i jeres område, eller der, hvor I skal holde ferie.

Men husk at skemaet ikke skal være alt for stringent. Lad der være huller til spontane legeaftaler, afslapning, kagebagning osv. Bare nøjes med at planlæg en til to ting pr. dag.

LÆS OGSÅ: Klumme: En rigtig mors pige

Farvel stress, hej forkælelse
Udover børnene, så sæt også tid af, til en ting, som stresser dig i hjemmet, noget du har udskudt længe. Det kan være havearbejde, rengøring af kælderen, at minimere bunken af strygetøj eller sortering af legetøjet. Inkluder eventuelt børnene, men husk, at projektet kun skal fylde en eller maks to dage.

En anden meget vigtig ting, der også skal være tid til, er forældreafslapning. Sæt tid af til en god bog, en tur i løbeskoene eller lidt selvforkælelse hos frisøren. Når der er små børn i huset, kan afslapning være noget, der skal planlægges på forhånd. Aftal det med din bedre halvdel eller bedsteforældrene og giv tid og plads til, at I begge kan få lidt alenetid i løbet af nogle af dagene. Det er vigtigt at huske, at det rent faktisk er en ferieuge.

Plej kærligheden
Til slut er det vigtigt, at vi ikke glemmer parforholdet. Mange par oplever større lyst til skilsmisse efter ferierne, og det tyder jo ikke på, at det har været et vellykket afbræk fra arbejdet. Prøv derfor at sætte en eller to friaftener ind i jeres feriekalender. Tilrettelæg pasning på forhånd, med bedsteforældre eller venner, og fordel så planlægningen af de to dates mellem hinanden, så modparten ikke ved, hvad daten kommer til at gå ud på. Overrask hinanden.

Her er der igen et væld af muligheder; biografture, restaurantbesøg, koncerter og en masse gratis aktiviteter, som kan findes på nettet. Er man enlig forældre, så planlæg en venindetur eller en date med en ny fyr.

LÆS OGSÅ: Hold efterårsferie til spotpris

Flet, byg, spil
Forhåbentlig vil mange af jer, få en fantastisk efterårsferie. Hold de praktiske ting på et minimum, lav en visuel plan for ungernes aktiviteter. Det gør det ikke bare nemmere for jer, men også for dem, at overskue.

Lav små aftaler med dem i løbet af dagen om hvad deres opgaver er. Tag dem med i køkkenet, når der skal bages, sæt jer ned og se tegnefilm med dem, byg en togbane, spil noget fodbold og flet dukkernes hår.

Lige meget, om man har lidt eller mange penge, så er det trods alt vores tid og opmærksomhed børnene higer allermest efter. Så slæk lidt på reglerne, giv manden et ekstra kys og planlæg en god ferie, hele familien kan se frem til!

De 5 bedste råd til en vellykket efterårsferie
1. Lav en plan for ugen, print billeder ud og forklar ungerne hvad ugen kommer til, at byde på i grove træk.

2. Tag dig tid til dine børn og leg med dem.

3. Gør nogle af de ting, du ikke når i hverdagen. Ryd op i kælderen, støvsug bilen eller ordn strygetøjet.

4. Husk at slappe af for dig selv med en god bog eller på en løbetur.

5. Hav en til to friaftener med manden eller veninderne.

LÆS OGSÅ: 3 typer: Sådan får I mere for pengene 

Ann-Alicia Thunbo Ilskov

Ann-Alicia Thunbo Ilskov er blogger og medforfatter til bestsellerbogen "Hold da helt hus" fra 2012. Bogen er fyldt med gode og lette tips til, hvordan man får en nemmere og renere hverdag. Ann-

Alicia har været husholdningsekspert på Go' Morgen Danmark og har bidraget med sin viden i mange blade, aviser, radio- og TV-programmer. Ann-Alicia har tidligere læst almene studier i USA, har rejst meget og har arbejdet fem år i Kongehuset, som både barnepige og husholderske.

Hun er Bachelor i Medievidenskab fra Syddansk Universitet og bor et kvarter syd for Odense.

Hendes store interesser er madlavning, motion, blogging og film.

Ann-Alicia er 29 år, gift på sjette år og er mor til Conrad på 4 år og Ingrid på 1 år.

Følg Ann-Alicia på bloggen: Husmoderen.dk.